Henter digitalsjefen til Deloitte – nå skal hun jobbe med innovasjon i Obos

Ble tipset om jobben på egen 40-årsdag.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Landets desidert største boligbygger, Obos, får ny sjef for innovasjonsteamet, når Karine Storaker Braaten slutter som Head of Digital i Deloitte. Hun har sin første arbeidsdag i Obos denne uken og skal dermed gi seg i kast med en bransje hun ikke kjenner veldig godt. Hun har tidligere jobbet både i Mobiento og Making Waves. 

- Eiendoms-, entreprenørbransjen og byggeindustrien er noe helt nytt for meg, men det er ekstremt mye som skjer i alle ender av de virksomhetsområdene Obos holder på med, alt fra byggmaterialer, bank, sameierformer og i tillegg alt det vi gjør på det største vekstmarkedet for Obos i dag: Sverige. Her er det veldig mange morsomme utfordringer hvor Obos har lyst til å spille en viktig rolle. Vi skal spille en viktig rolle i samarbeid med andre aktører. Det er jeg sikker på blir veldig gøy, sier hun. 

Hun sier hun ble tipset om jobben på 40-årsdagen sin da hun kom i kontakt med en tidligere kollega fra Making Waves som nå jobbet for boligbyggeren.

- Han tipset meg om en spennende stilling i Obos. Obos var ikke top of mind akkurat den dagen, men etter noen møter med innovasjonsavdelingen og lederen for dette området ble det raskt klart at dette var superspennende. Obos er også et veldig verdibasert selskap som jobber for medlemmene med spennende caser, sier hun. 

Obos fortsetter dermed å hente folk fra media- og kommunikasjonsbransjen i ledende stillinger. For ikke lenge siden ble det klart at markedsdirektøren i Storebrand, Kathinka Koch Sommerseth, meldte overgang til OBOS.

Les også: Kathinka Sommerseth slutter i Storebrand og melder flytting til Obos

Jeg tenker at hvis ikke innovasjonssjefen klarer å begynne i en digital hverdag så har vi kanskje et lite problem. Karine Storaker Braaten, OBOS

Starter opp i koronatider

Storaker Braaten blir leder for et lite team som skal jobbe på tvers av Obos-konsernet og som består av to stykker, Espen Alexander Lindkjølen og Danny Zaitsev

- En ting er å drive innovasjon innenfor alle de tjenestene og produktene Obos har. For å lykkes med det må vi få med oss hele organisasjonen. Sånn sett er det bra at vi ikke er en stor enhet som skal drive med innovasjon, men heller involverer selskapet i dette arbeidet. Det andre går på å investere i riktig innovasjon. Det er veldig mange som jobber med innovasjon, men det er veldig få som har fått til en strukturert porteføljestyring av innovasjon. Du må klare å styre etter den verdien som er riktig for Obos slik at vi ikke ender med kaotisk tilnærming til innovasjon, sier Braaten. 

- Hvordan blir det å begynne i disse koronatider?

- Det blir jo interessant... Jeg skal bli kjent med en ny organisasjon og mange nye mennesker. Men jeg tenker at hvis ikke innovasjonssjefen klarer å begynne i en digital hverdag, så har vi kanskje et lite problem. Jeg får bare være litt kreativ, sier Storaker Braaten. 

- Hva tenker du om merkevaren Obos?

- Det er en merkevare som veldig mange kjenner, og som mange nok oppfatter som litt traust. Men samtidig, alle jeg snakker med sier «der skjer det noe» og det var det inntrykket jeg fikk i høst. Er det et miljø som er skikkelig på offensiven, også under koronaen, så er det Obos, sier hun.

- Spesialenhet:

Karine Storaker Braaten skal lede et lite team i OBOS. Her sammen med kollega Espen Alexander Lindkjølen. - Vi er en liten spesialisert enhet som jobber overordnet på tvers av virksomhetsområder i konsernet, sier Lindkjølen som har jobbet i innovasjonsavdelingen et par år. Foto: Eivor Eriksen.

- Det blir trist å forlate Deloitte

Hun sier det blir trist å forlate konsulenthuset Deloitte der hun har jobbet de siste årene.

- Det er et kjempemiljø og det som sjelden kommer til syne er at det er 300.000 mennesker som jobber der. Du vet du har svaret på ett eller annet problem i nettverket innad i Deloitte. Det er mye man ikke ser av Deloitte som norsk bedrift, sier Braaten.

Hun kom til Deloitte i 2016 for å bygge opp et norsk byråmiljø innad i konsulentselskapet, kalt Deloitte Digital, og det på en tid der konsulentgiganter som Deloitte og Accenture for alvor hadde fått opp appetitten på design- og kommunikasjonskompetanse. Stadig oftere leste man om konsulenthusenes oppkjøp av byråer.

- Strategisk design og alt som går på produkt- og tjenesteutvikling og digital transformasjon, der tror jeg konsulenthusene begynner å finne en form som er veldig spennende. Timingmessig så gikk jeg nok av på feil stasjon etter 3,5 år, sier Braaten. 

- Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Det tar tid å endre et svært konsulenthus, men det skjer mye på innsiden og mer vil nok materialisere seg i løpet av det neste året. En utfordring er at konsulentselskapene ikke promoterer seg selv. Alt arbeidet som gjøres for kunder blir ikke snakket om, og behovet er heller ikke der. Deloitte ble igjen kåret til det sterkeste kommersielle tjenester-brandet i verden av Brand Finance, da trenger du ikke snakke så mye om egen merkevarebygging, sier hun og legger til. 

- Når de får opp farta, det er da de begynner å bli skumle. Da har de hele riggen, sier Storaker Braaten.

- Ryktene spredde seg tydeligvis

Innovasjonsavdelingen i Obos ligger under konserndirektør for innovasjon, forretningsførsel og rådgivning Morten Aagenæs. Han sier de hadde mange kvalifiserte søkere til stillingen.

- Ryktene spredde seg tydeligvis, for vi trengte ikke å lyse ut stillingen. Vi fikk mange gode kandidater og her var Karine Storaker Braaten best av de beste. At hun ikke hadde noe erfaring fra eiendomsbransjen var også egentlig helt greit. Vi driver i dag med veldig mye annet enn bygninger, sier Aagenæs.

- Hvorfor er det viktig å drive med innovasjon i Obos?

- Det er flere argumenter og ett av dem er at du blir attraktiv på arbeidsmarkedet og at det begynner flere flinke folk hos oss. Skal vi overleve i fremtiden så er det nødvendig å jobbe med innovasjon, rett og slett for å henge med i tiden. Selve bransjen innenfor bygg og eiendom har vært lite innovativ og det er noe vi som bransje ønsker å ta tak i, sier Aagenæs.

Han sier det viktigste for Obos fortsatt er «å bygge boliger for medlemmene» og «helst så rimelig som mulig», men peker samtidig på flere nye innovasjonsprosjekter i Obos som eksempler på hvordan boligbyggeren også klare å være innovative.

- Vi har vårt nye cluster-prosjekt på Ulven der samarbeidet bedriftene imellom skal bidra til mer innovasjon og nyskaping, også har vi et nytt konsept som heter Living Lab på Vollebekk der ulike bransjeaktører kan komme og teste ut for eksempel ulike smarthus-løsninger i flere leiligheter vi ferdigstiller like over sommeren, sier han.

Obos har blitt vesentlig mer synlige den siste tiden både som merkevare, men også som utvikler. Etter milliardkjøpet på Ulven og det Obos kaller Construction City, har selskapet vært inne i budkamper både på Deichmann og NRK-tomta på Marienlyst. Selskapet har også markert seg på innenfor flere markedsføringskonkurranser de siste årene og nå nylig kvalifiseringen til finalen i sponsor-EM.

- Er dere blitt litt mer frempå i Obos?

- Jeg vil si vi var flinke i gamle dager også og stod blant annet bak et stort, energibesparende miljøbygg på 1990-tallet på Grünerløkka, men vi har kanskje ikke brukt så mye tid på å markedsførere det. Men vi utarbeidet i 2016 en ny strategi der vi oppgraderte vår satsing på innovasjon og nyskapning. Dette har gitt gode resultater, og nå skal Karine og gjengen i innovasjonsavdelingen utvikle dette videre, sier han.

Les også: Obos kjemper mot Chelsea og Liverpool i EM i sponsing: - Utrolig stort

Skal lansere nytt hybrid-kontor

I tillegg er Obos rett rundt hjørnet med å lansere et helt nytt innovasjonskonsept som heter Obos Nærkontor.

- Det blir et nettverk av desentraliserte bygninger og kontorløsninger og blir det vi kaller for det «det profesjonelle hjemmekontoret». Det er en hybridløsning som ligger i skjæringspunktet mellom hjemmekontor og det å dra på jobben på det faste kontoret. Vi kommer til å seks-syv slike steder i Oslo og omegn og lanserer rett over påske, sier Espen Alexander Lindkjølen.

Han har jobbet i innovasjonsavdelingen i Obos i to år, har bakgrunn som arkitekt og går inn i teamet til Karine Storaker Braaten. 

- Vi er en liten spesialisert enhet som jobber overordnet på tvers av virksomhetsområder i konsernet. Innovasjonen i Obos skjer heldigvis ikke bare hos oss, men i hele konsernet og den settes på dagsorden fra toppen og det jobbes helt ut i linjene. Innovasjon er ikke et mål i seg selv. Det er et middel for å nå de målene organisasjonen har satt seg og det er noen store overordnede, sier han.  

Henter digitalsjefen til Deloitte – nå skal hun jobbe med innovasjon i Obos