Telekom-rivaler soler seg i VM-glansen - men kun en av sponsorene står klar med gullsjekk

Suksess og medaljer i VM gir ekstra penger i kassa til landslag og utøvere.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Knut Kristian Hauger

Å sponse norske idrettsutøvere kan være forbundet med risiko, men også noe trygt og godt. Søndag var det mest trygt da det ble delt ut flere VM-gull både til alpinlandslaget og skiskytterlaget med utøverne Sebastian Foss Solevåg i slalåm og Sturla Holm Lægreid i skiskytning. Foss Solevåg tok det første VM-gullet i slalåm på nesten 25 år, mens mesterskapsdebutant Holm Lægreid ble VM-konge i Pokljuka i Slovenia med fire skiskytningsgull.

- Jeg er fornøyd med medaljefangsten. Vi hadde kanskje kunne håpt på mer, men med tanke på form, skader og resultater i world cup rett før mesterskapet, må vi være fornøyde, sier sportssjef i Skiforbundet Alpint Claus Johan Ryste til Kampanje.

Med flere gull til de norske alpinlandslaget, som også tok et laggull, vanker det ekstra penger fra hovedsponsor Telenor, men Ryste ønsker ikke å dele  summen med Kampanje.

- Jeg ønsker ikke å opplyse opp sum, men vi har en resultatbonus fra Telenor. Som vår hovedsponsor bidrar de med mye på mange områder, og bonusen er en samlet resultatbonus både fra verdenscup og VM som er veldig hyggelig å få, og gir mulighet til ytterligere satsing, sier Claus Ryste.

Men etter det Kampanje kjenner til utløser ikke et VM-gull de helt store beløpene fra lagsponsorene. Anslag Kampanje har hentet inn viser at alpinlandslaget med to gull og en bronse fra VM i Cortina ikke gir mer enn et noen hundre tusen kroner fra hovedsponsor Telenor. Det er gjennom utøvernes private avtaler på utstyrssiden de virkelig store pengene kommer, får Kampanje opplyst. 

Bladde opp 100 mill. for alpin-sponsorat

Men også for sponsorene ble VM-avslutningen en fest, og de to telekomrivalene Telenor og Ice kunne begge la de norske gullene lyse opp både på hjelm og lue. En av dem som har vært med lenge som sponsor av norsk idrett, er Telenors sponsorsjef Petter Svendsen

- Vi har vært hovedsponsor for alpint siden 2005, så vi har lang fartstid sammen, sier Svendsen til Kampanje.

Petter Svendsen, som har vært sponsorsjef i Telenor siden 2001, sier det er fantastisk å se hvordan alpinlandslaget lykkes.

- Vi har fulgt disse utøverne fra de var veldig unge, og å se den jobben de legger ned hver eneste dag, og de gir seg ikke, men står på, står på, og står på og så blir du verdensmester når du snart er 30 år, det viser bare de «stayer»-evnen de har, sier Svendsen.

Han sier det er noe av grunnen til at telekomselskapet ønsker å sponse alpinlandslaget.

- Hvordan de bygger hverandre og gjør hverandre gode, og aldri gir seg, det er bare fantastisk å se. Det er derfor vi har vært der så lenge, det gir oss veldig mye, sier sponsorsjefen.

Som hovedsponsor og med logoen godt synlig, foran på hjelmen, er Telenor en viktig samarbeidspartner for alpinlandslaget. Men dagens avtale er i ferd med å løpe ut. I 2017 ble partene enige om å forlenge samarbeidet frem til og med 2022 i en av de største sponsoravtalene på norsk jord med en verdi på over 100 millioner kroner, inkludert all mobilkommunikasjon. Hvor mye ekstra som tilfaller VM-vinner Sebastian Foss Solevåg og resten av alpinlandslaget, vil heller ikke Svendsen og Telenor bekrefte.

- Venter det en ekstra gullbonus til Sebastian Foss Solevåg?

- Det er selvfølgelig bonus for presentasjon i avtalen vår. Den bonusen går til Norges skiforbund og hvordan de fordeler det, må du nesten ta med dem. Vi belønner gode presentasjoner, sier Svendsen.

Les også: Dette er ikke løgn - Telenor blar opp 100 mill. for ny sponsor-avtale

Vi inngikk en avtale med skisytterne i 2019, og følte allerede forrige sesong at vi hadde truffet blink.

En annen gullvinner fra sponsorbransjen er Telenor-utfordreren Ice som også kunne glede seg over sterke prestasjoner i sporet og i løypene. Søndag toppet VM-kongen i skiskyting, Sturla Holm Legræid, mesterskapet med sitt fjerde gull. Det er klinger også godt i ørene til sponsoren.

- Vi inngikk en avtale med skisytterne i 2019, og følte allerede forrige sesong at vi hadde truffet blink. Skiskyting og utbygging av mobilnett er i utgangspunktet to vidt forskjellige ting, men det er likevel mye som forener oss, blant annet jobber vi like målrettet for å stadig bli bedre. Og i tillegg til å være verdens beste er skiskytterne er de også verdens hyggeligste. De er flotte rollemodeller og det har mye å si for oss, sier markeds- og merkevaresjefen i Ice, Beathe Stangeland Eide.

- Hva tenker man som sponsor når det blir gull til de norske utøverne og logoen din lyser opp både på luer og munnbind?

- Jeg må innrømme at sponsoratet føles enda bedre i år. Jeg tror mer eller mindre alle ansatte er ekstra stolte, og basert på aktiviteten i interne kanaler så føles det som om det er en av våre som vinner. I en verden hvor så mye annet har utgått, så føles det ikke bare som et ekstra synlig sponsorat – det føles også ekstra motiverende å se hvor hardt og målrettet våre skiskyttere og forbundet arbeider for å ikke bare få gjennomført renn, men også å lykkes, sier Eide. 

Hun sier selve sponsoravtalen er «en større investering», men at hun ikke vil kommentere tall og beløp.

- Vi kommenterer derimot aldri nøyaktige tall fra avtalen med forbundet, privatavtalene eller de totale investeringene knyttet til sponsoratet. I tillegg har vi valgt å dekke mobilregningene til hele landslaget, sier hun.

- Hva slags bonusutbetalinger et VM-gull utløser?

- Vi har et fint samarbeid med Skiskytterforbundet – og har en holdning om at vi kjemper sammen, og vinner sammen. Siden Ice er hovedsponsor er vi en viktig brikke som gjør det mulig for skiskytterne å vinne for Norge. Men vi er der uansett. Vi har ikke en avtale som utløser midler ved gull. Vi har en avtale som innebærer at vi er der uansett. Vi signerte nylig en ny kontrakt midt i en pandemi med risiko for at all vintersport kunne bli avlyst eller kraftig redusert, sier hun.

Samarbeidspartnerne våre er ikke bare medgangssupportere, men også supportere i motgang. Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Norges Skiskytterforbund

Signert tre nye partnere

Markeds- og kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Norges Skiskytterforbund sier mesterskapet i Pokljuka betyr utrolig mye for dem og for skiskytter-familien. 

- Det har vært et utrolig mesterskap der flere utøvere har hevdet seg. Sturla er en magiker – fersk inne på elitelaget og blir utropt til «kongen av Pokljuka» i sitt første VM. Det er nesten så det ikke er sant, sier Nordskar til Kampanje. 

- Gir Ice bonus til gullvinnerne?

- At Ice er med som en av våre hovedsamarbeidspartnere er bonus nok for oss. Det Ice og de andre samarbeidspartnerne våre bidrar med gjennom hele sesongen, er nettopp det som legger grunnlaget for de presentasjonene som skjer i et mesterskap, sier Nordskar.

Markeds- og kommunikasjonssjefen sier de i inneværende sesong har signert tre nye viktige partnere, Adecco, Norsan og rørleggerkjeden VB ble alle signert i fjor høst.

- Har noen sponsoravtaler forsvunnet siste året?

- Alle våre samarbeidspartnere har valgt å fortsette med oss, også gjennom koronapandemien, noe vi er veldig stolte av. Samarbeidspartnerne våre er ikke bare medgangssupportere, men også supportere i motgang, det er viktig for oss! Flere av våre partnere har også hatt det tøft i år, så vi har virkelig stått sammen dette året, sier Nordskar.

Lander flere sponsorer:

Norges Skiskytterforbund og markeds- og kommunikasjonssjef Emilie Nordskar har fått flere nye sponsorer under koronatiden. Foto: Norges Skiskytterforbund

- Ville vært veldig kortsiktig å hoppe av

Tilbake til Telenor og sponsorsjef Petter Svendsen så forteller også han at det til tider har vært utfordrende med idrettssponsing under korona. Telenor er ikke bare alpint-sponsor, men også en av hovedsponsorene i Fotballforbundet og i Skiforbundet.

- Vår tanke bak sponsing er at vi har store breddeaktiviteter i bunn, som på ski har vi en 80.000 barn som deltar i løpet av en vintersesong i Telenor-karusellen, også går det helt opp til World cup-lagene. Da det ikke har vært 100 prosent nedstengt, så har vi laget et godt korona-vett system. Vi har jobbet godt med både ski- og fotballforbundet gjennom perioden, og det har gått veldig fint, det krever mer jobb, men det viktigste er at ungene får vært i aktivitet, sier Svendsen.

Tidligere i februar satte myndighetene foten ned for verdenscuprenn på ski i Norge.  

- Nå har myndighetene stengt for World cup i Norge, også blir det jo flyttet til et annet sted i Europa. Så rennene blir likevel gjennomført og vi får god synlighet på vår merkevare likevel, sier Svendsen.

- Blir idretten et mindre attraktivt sponsorobjekt for dere når publikum ikke er til stede?

- Nei. Så lenge vi vet at dette er kortsiktig, og en periode vi alle må gjennom, da er det bare å stå i det, også glede seg til at publikum i fremtiden kan komme tilbake og nyte en fotballkamp eller et godt skirenn. Det ville vært veldig kortsiktig og hoppe av fordi publikum ikke er til stede på er idrettsarrangement.

Telekom-rivaler soler seg i VM-glansen - men kun en av sponsorene står klar med gullsjekk