Byråkjempe betaler tilbake lønnskutt på flere millioner: - Mange har strukket seg langt

De ansatte i Publicis i Norge var med å ta store lønnskutt da koronakrisen inntraff. Nå betaler selskapet tilbake pengene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Koronapandemien har vært tøff for den norske medie- og kommunikasjonsbransjen, som for mange i norsk næringsliv for øvrig, men særlig reklame- og mediebyråbransjen har vært rammet av at mange norske annonsører har kuttet i reklameinvesteringene. Tallene fra Mediebyråforeningen for 2020 viste en nedgang på rundt 12 prosent i fjor, noe som skulle tilsvare et bortfall på over én milliard kroner.  

Nå kommer en av landets største byråkjemper, Publicis, som eier både reklame-, PR- og mediebyråer som Kitchen, MS&L og Starcom, med følgende gladnyhet til de ansatte.

- Da Covid-19 traff oss for snart et år siden, ba vi alle ansatte om å stille til «dugnad» for Publicis-byråene i Norge. Vel vitende om at inntekter ville forsvinne i 2020, satte vi i verk en tøff spareplan for å navigere tryggest mulig gjennom det vi visste ville bli et særdeles utfordrende år. En kombinasjon av frivillige lønnskutt og permitteringer var blant flere viktige, ubehagelige og nødvendige tiltak som ble implementert, sier den norske Publicis-sjefen, Peder Mittet, til Kampanje.

De ansatte i Publicis som gikk med på lønnskutt tok mellom fem og 20 prosent kutt da krisen traff, avhengig av fartstid i selskapene og lønn. Alt var imidlertid på frivillig basis og for en avtalt periode. Permitteringene ble benyttet på delte brøker for å redusere belastningen på den enkelte. 

- 2020 ble ganske riktig en nedtur sammenlignet med våre rekordtall i 2019, både i inntekt og resultat. Nå har vi ikke lagt frem tallene enda, men vi er et robust selskap og tallene viser at vi sto støtt gjennom krisen og de endringene den medførte ikke minst takket være den kollektive innsatsen fra mine 140 kollegaer.

Les også: - Fjoråret ga oss den laveste lønnsveksten siden finanskrisen

- Handler om hva vi står for

I 2019 leverte Publicis svært gode tall for Norge, med et overskudd før skatt på rekordsterke 51,3 millioner kroner. Samlet byråinntekt var på nærmere 240 millioner kroner. Nå åpner Mittet lommeboken for å takke sine ansatte for at de stilte opp på den interne «dugnaden».  

- Dette ønsker vi å anerkjenne. Det handler om hva vi står for og mange har strukket seg lengre enn langt. Derfor bruker vi en del av det som ble fjorårets resultat til å betale tilbake det folkene våre var villige til å bidra med, sier han.

Alle som frivillig gikk ned i lønn i fjor vil ifølge Mittet nå bli kompensert 100 prosent for det man ga avkall på.

- En tilsvarende kompensasjon gjelder også for dem som var helt eller delvis permittert gjennom fjoråret, sier han.

- Hvor store lønnskutt tok dere, og hvor stor sum er det snakk om å «tilbakebetale»?

- Jeg vil ikke si noe mer enn at det dreier seg om flere millioner. Dette dreier seg ikke først og fremst om penger, men om å gjøre det som er riktig.

Gjelder over 6.000 ansatte globalt

Publicis i Norge er del av det franske, globale kommunikasjonskonsernet Publicis Group, et børsnotert selskap med en markedsverdi på over 120 milliarder norske kroner og som jobber med store kunder som L´Oreal, Disney og Kraft-Heinz.

- Er det noe Publicis gjør globalt eller er det et norsk initiativ? 

 - Publicis tilbakebetaler alle lønnskutt, som i sum gjelder over 6.000 personer globalt. Vi var sammen om dette. Ordningen overfor dem som var permittert er lokal, og tilpasset norske rammebetingelser og ordninger, slik må det nødvendigvis være. For den norske ledelsen var det viktig at det skulle gjelde alle ansatte, sier Mittet.

Han sier utbetalingen skjer selv om regnskapstallene for fjoråret blir preget av pandemien. Samtidig opplyser han om at Publicis-byråene ikke søkte eller mottok noen form for støtte fra staten.

- Tallene isolert er jo ikke lystig lesning, spesielt opp mot et fjorår som var rekord. Men vi har god kontroll og brukte fjoråret til å forberede ny vekst i 2021, og ser allerede nå at momentet er der, så det vil komme noen gode nyheter fra oss, sier han.

- Er dette en løsning du synes også andre byråer bør gjøre?

- Det har jeg ingen mening om, men du kan hilse og si at vi er en motivert gjeng som de kommer til å se mye til i 2021, sier Mittet.

Byråkjempe betaler tilbake lønnskutt på flere millioner: - Mange har strukket seg langt