Den andre sentrale P4-gründeren, Kalle Lisberg, er spent på hva som skjer med P4 fremover.
- Jeg er i dag pensjonist, så jeg har ikke peiling på hva som kan skje med P4. Men det jeg kan si, er at det noen enkle forhold som kan være verdt å huske: P4 har greid seg fantastisk bra i den digitale revolusjonen. Det er 25 år med driftsmarginer på over 20 prosent i gjennomsnitt. Slik sett har P4 vært en svært god investering for MTG, en skikkelig «cash cow», må jeg kunne si. Hvis TDC er opptatt av å rendyrke en strømlinjeformet strategi, så kan det jo hende at P4 kan bli solgt, hvis prisen er rett. Hvis de synes det er fornuftig å eie et meget lønnsomt radioselskap, så kan det hende at de beholder P4, sier Kalle Lisberg.
Få, om noen, kjenner fortellingen om P4 bedre enn Lisberg. For drøye 26 år siden ledet han det lille produksjonsselskapet Ingress TV, eid av det svenske industrikonsernet Kinnevik. Sammen med sin nye makker Svein Larsen overbeviste han Jan Stenbeck om å kaste seg inn i kampen om P4-konsesjonen, en konsesjon som ville gi rett til å drive kommersiell allmennkringkasting i Norge. Stenbeck var arving til Kinneviks omfattende stål- og skogindustri. Han hadde transformert familiekonsernet fra stål og skog til teknologi og tv gjennom 80-tallet. Nå luktet han penger av norsk radio. Hans kommentar lød slik, forteller Lisberg til Kampanje:
«Det här är ju en licens att trycka penger.»
- Vi dro over Kjølen og presenterte vårt lille, fillete prospekt for Stenbeck og Kinnevik også. Stenbeck sørget for å få med sine norske finansvenner og slik skrapte vi sammen seks millioner kroner i aksjekapital. Televerket, som Telenor het den gangen, ville at aksjonærene garanterte for 30 millioner, og det gikk de med på. Det skulle vise seg å bli en billig inngangsbillett til kommersiell riksdekkende radio i Norge. Vi lærte av feilene TV 2 gjorde i starten, som gikk teknisk konkurs, og P4 tjente penger etter 8-ti måneder, forteller Lisberg.
Investorjakten var ikke enkel.
- Vi slet med å finne investorer. Norge var inne i en finanskrise etter jappetiden. Gjennom 80-tallet hadde det vært høy sigarføring og kjendisinvestorer drakk champagne av treliters flasker. Så smalt det. Boligmarkedet stupte. Det ble fryktelig vanskelig å skaffe investorer. Samtidig var flere medieinvestorer, som Schibsted, opptatt med å stable TV 2 på beina. Heldigvis fikk vi Stenbeck til å tenne på radioideen, forteller Lisberg til Kampanje.
Han er ikke overrasket over at det nå vil kunne versere rykter om P4-salg.
- Men jeg kan ikke huske ett år hvor vi ikke drøftet fusjoner, salg og slike ting i MTG så lenge jeg jobbet der. Men det er ikke alt man snakker om som det blir noe av. Man gjør hele tiden markedsvurderinger, slik må det være.
For P4 blir det helt nye tider, påpeker tidligere P4-topp og radionestor Svein Larsen:
- Det er et historisk poeng at Kinnevik/MTG ikke lenger blir en styrende aksjonær i P4. Det har de vært i 25 år. Det innebærer en dramatisk forskjell på eiersiden. Da vi startet P4 i 1993, hadde Kinnevik/MTG en andel på 20 prosent, en aksjeandel som senere økte til 33 prosent. Kinnevik/MTG var en usedvanlig god aksjonær for P4 på det tidspunktet. Årsaken til at det fungerte så godt med Kinnevik/MTG da, var at svenskene drev hele MTG som en gründerbedrift med en rekke nye prosjekter. Ett av dem var P4. Hele Stenbeck-sfæren var rettet inn mot gründervirksomheten, det er ikke lenger tilfellet. Nå er det blitt en veldig etablert medieinstitusjon, det er ikke mye igjen av den opprinnelige oppstartsånden. Nå er fokuset å beskytte det man har oppnådd og ikke tenke nye dristige tanker, sier han.
Når Kampanje spør TDC om de vil vurdere et salg av P4, svarer sadministrerende direktør i Get og TDC Norge, Gunnar Evensen, kort:
- TDC ser radio og all øvrig virksomhet i MTG som spennende områder å jobbe med videre med.
Bauer Media har ikke besvart Kampanjes henvendelser.