Omstridt blogg-politi kastet ut av prisfest

- Opererer anonymt og kommer med til dels grove påstander, sier juryleder i Vixen Awards. - Satire, mener de anonyme bloggerne.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Den siste uken har det stormet rundt bloggprisutdelingen Vixen Influencer Awards, etter at listen med finalister ble presentert. Flere bloggere fikk beskjed om at de var disket for brudd på markedsføringsloven, men Vixen-redaksjonen gjorde helomvending etter at ny korrespondanse fra Forbrukertilsynet kom på banen.

Les mer: Vixen Awards snur – utestengte bloggere får likevel delta

De anonyme bloggerne bak Blogg om toppbloggere (BOTB) var semifinalist i kategorien Folkets favoritt og ble også disket fra Vixen Influencer Awards, men for brudd på åndsverksloven. De har ikke fått omgjort avgjørelsen. 

Blogg om toppbloggere har klatret oppover blogglisten ved å skrive kritisk om toppbloggere, og var nominert i kategorien Folkets favoritt. Men det blir altså ikke noe prisdryss på den anonyme bloggen, som angivelig blir drevet av to kvinner i 30-årene. 

- Vi ble disket for brudd på åndsverksloven, til tross for at vi aldri har fått varsel om dette tidligere. Vi ble heller ikke forelagt konkrete eksempler på de brudd vi skal ha gjort, skriver en av kvinnene bak bloggen, som bruker pseudonymet «Adina Solli», i en e-post til Kampanje.

Kastet ut av bloggnettverk

BOTB har tidligere blitt kastet ut av plattformen blogg.no for brudd på åndsverksloven. De sier at de i etterkant av dette har lest lovverket nøye. 

- Vi jobber hardt for å holde oss innenfor lovverket, skriver bloggeren videre. 

Juryleder i Vixen Awards, Hans-Petter Nygård-Hansen, peker på at de ble felt av Vixen-redaksjonen for omfattende bruk av andres bilder som hovedbilde på egne bloggposter.

- Vi har ikke lagt frem masse dokumentasjon, men vi har prøvd i etterkant og finne frem dokumentasjon til de som har blitt disket, sier Nygård-Hansen.  

- Noen vil nok føle seg uthengt, men det er ikke vår intensjon. «Blogg om toppbloggere»

Reagerer på svartelisting

Etter de fikk beskjed om at de var diskvalifisert, har BOTB publisert fem bloggposter hvor de blant annet stiller spørsmål ved uavhengigheten til Vixen Awards og arbeidet til juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen. 

De har blant annet reagert på at jurylederen satte bloggen deres på en svarteliste for useriøse nettsteder, tre uker før de ble diskvalifisert fra konkurransen han er i juryleder i. 

Hans-Petter Nygård-Hansen skjønner at hans rolle blir trukket i tvil, men han understreker at juryen ikke har hatt noe å gjøre med kategorien Folkets favoritt, hvor BOTB var i semifinalen. Der bestemmes nominasjon og finaleplass utelukkende av stemmer fra følgere. 

- Det er jo lov å være konspiratorisk, men det var ingen i Vixen-redaksjonen som vektla - eller visste om dette - da de bestemte seg for å diske BOTB, sier Nygård-Hansen. 

- Det virker kalkulert og da faller underholdningsverdien for meg.

BOTB forteller at de ønsker å gå toppbloggerne i sømmene. De mener at den «rosa bloggsfæren» legger opp til kroppspress, løgner og eksponering av barn. «Dette er kun ment som et skråblikk, med alvor og humor», skriver de.

Bloggeren Marna Haugen Burøe, også kjent som Komikerfrue, er ikke enig i at de anonyme bloggerne driver med satire.

- Jeg setter spørsmålstegn ved hvor etisk det er å henge ut enkeltindivider uten at de får muligheten til å svare for seg. Det virker kalkulert og da faller underholdningsverdien for meg, noe som er synd for jeg hadde savnet en sånn blogg som dette her, da den kom, sier Burøe til Kampanje.

- Dere skriver selv at dere driver med satire, med et skråblikk på bloggere. Tror du noen av bloggerne dere omtaler kan føle seg uthengt?

- Noen vil nok føle seg uthengt, men det er ikke vår intensjon. Vi vil sette søkelys på en yrkesgruppe som tjener millioner og får gjøre og si som de vil. Det vi skriver om er dessuten hentet fra deres egne blogger og er deres egne uttalelser, skriver «Adina Solli» i en e-post.

Nygård-Hansen er lite imponert over hvordan BOTB drives og det de publiserer.

- De opererer anonymt og kommer med til dels grove og udokumenterte påstander, hvor de omtalte ikke blir gitt anledning til å svare for seg. Det er ikke bare feigt, men i enkelte tilfeller er jeg også usikker på om det ikke bryter med ytringsfriheten. Det vil overraske meg om ikke noen vil velge å følge opp dette juridisk. 

Verken ulovlig eller imponerende:

- For meg blir denne bloggen til dels verdiløs når jeg ikke vet hvem som står bak, mener advokat Jon-Wessel Aas, som likevel ikke kan se at bloggerne bryter noen lover.

Wessel-Aas: - Må tåle omtale

Jon Wessel-Aas, en av Norges mest erfarne medierettsadvokater og partner i Bing Hodneland advokatselskap, er tidligere blitt kontaktet med spørsmål anngående BOTB, også når det gjelder åndsverksloven.

Han mener BOTB er godt innenfor de juridiske rammene, basert på det han har sett.

- Hvis du omtaler naboen din, kan det fort bli en krenkelse av privatlivet. Men her snakker man om aktører som selv ber om offentlighet og driver kommersielle blogger. De må kunne tåle omtale av sin offentlige aktivitet, og også negative karakteristikker. Men med en gang disse karakteristikkene blir av en hardere substans, med en beskyldning om faktiske forhold, eksempelvis «hun er korrupt», må det kunne dokumenteres. Hvis ikke, kan det anses som en erstatningsbetingende æreskrenkelse.

Han er likevel ikke imponert over nivået på den anonyme bloggen.

- Når en blogger skal drive journalistikk og gjør det anonymt uten en identifisert redaktør, vil jeg si at de bloggerne her, som er så opptatt av habilitet hos andre, går argumentasjonsmessig i fellen selv. For meg blir denne bloggen til dels verdiløs når jeg ikke vet hvem som står bak, i alle fall med hensyn til påstander som ikke kan kontrolleres mot andre kilder. Det kan jo være en annen kommersiell aktør som stå bak for eksempel, men det er altså ikke ulovlig, sier han til Kampanje.

Omstridt blogg-politi kastet ut av prisfest