Denne uken slapp Vixen Influencer Awards listen over årets finalister. Den består av de fem bloggerne som har fått flest stemmer i sin kategori, med noen unntak. Bloggerne Martine Lunde og Anniken Jørgensen hadde begge sanket nok stemmer til å bli med videre i konkurransen, men ble disket av juryen en drøy uke før prisutdelingen skal finne sted.

Les mer: Bloggkjendiser kastes ut av Vixen Awards

Bakgrunnen for diskvalifiseringen lå i oppfølgingen av brevene de fikk fra Forbrukertilsynet høsten 2017. Både Jørgensen og Lunde ble diskvalifisert fordi de ikke hadde fulgt opp kravet fra Forbrukertilsynet på de punktene som omhandlet manglende merking.

Da Kampanje snakket med Lunde, reagerte hun sterkt på begrunnelsen.

- De siste månedene har det stått annonse på alt jeg har lagt ut, og om noen hadde gitt meg fem minutter, kunne jeg funnet ting hos flere av de nominerte som ikke er merket fra de siste ukene, sa hun.

Gjør helomvending
Nå gjør juryen helomvending, og både Lunde og Jørgensen får likevel være med i prisen, som deles ut søndag 4. februar. Det skyldes ifølge juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen blant annet at han har fått innsyn i korrespondansen mellom bloggerne og Forbrukertilsynet, som han mener har vært såpass tvetydig at han er overbevist om at bloggerne har handlet i god tro.

- Jeg forstod ganske raskt at det forelå store muligheter til å misforstå det Forbrukertilsynet hadde skrevet, sier han.

- Det jeg også så i begge de to tilfellene, er at merkingen har vært mer eller mindre plettfri i etterkant av dialogen med Forbrukertilsynet.

Angrer på diskvalifisering:

- Vårt fokus i Vixen skal ikke være å finne frem til de som ubevisst synder, men de vi synes er de beste, sier Hans-Petter Nygård-Hansen.

- Har bitt over for mye
Nygård-Hansen sier at juryen er lei seg for det de har utsatt Lunde og Jørgensen for, og understreker at Vixen Influencer Awards ikke skal være en konkurranse i «å være best på loven».

- Vårt fokus i Vixen skal ikke være å finne frem til de som ubevisst synder, men de vi synes er de beste, sier han.

- Har dere tatt dere vann over hodet når dere har forsøkt å luke ut bloggere som bryter markedsføringsloven?

- Helt åpenbart. Vi har bitt over for mye. Vi har kanskje vært for godtroende og naive og undervurdert omfanget, sier Nygård-Hansen.

- Vi var klar over at vi åpnet opp for mange kanaler da vi endret navn fra Blog til Influencer. Derfor var vi nøye med å påpeke at vi ikke var på jakt etter enkelttilfellene, men de som systematisk brøt de respektive lovene. Men arbeidsoppgaven knyttet til denne juryoppgaven har blitt mye større enn den burde være, og mye av jobben som skulle ha blitt brukt til å kåre den beste, har blitt brukt til å søke etter feil.

Nå tror han dette blir siste runde med Vixen Influencer Awards i dagens innpakning.

- Vi må se på hvordan vi kan kåre de beste influencerne i årene som kommer på en måte som er angripelig, for akkurat nå er det uangripelig.