Mediegigant taper stort på betal-tv – ny kjempesmell i C More

Den svenskeide betal-tv-kanalen fortsetter å blø. - Et populært produkt hos våre kunder, sier TV 2.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag var det svenske Bonnier til å legge frem tall for fjoråret og der kom det klart frem at hodepinen som heter C More ikke har gått over. Betalingskanalen C More, som Bonnier og den forrige TV4-ledelsen kjøpte i 2008 for over tre milliarder kroner, har vært et tapssluk av dimensjoner.

Nå viser de ferske regnskapstallene at C More går på en ny smell på rundt 300 millioner svenske kroner. Det var litt bedre enn det selskapet la frem i 2016 da tapet var på 307 millioner kroner

- C More beveger seg i riktig retning, men ikke tilstrekkelig raskt. Nå øker vi tempoet ytterligere i vår transformasjonsreise. Gjennom en full samordning mellom C More og TV4 Play vil forsøke å skape de beste forusetninger for at C More skal vokse enda raskere i løpet av 2018, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV4, Casten Almqvist, i en melding. 

- Vært en tøff reise

Betal-tv-kanalen har vært en tøff reise for Almqvist, noe han understreket da han i fjor gjestet Kampanjes store «Media Business»-konferanse.

- Det har vært en tøff reise, men det positive er at vi vokser for andre året på rad og med dobbelt så mye som markedet for strømme-tv, sa Almqvist.

Ifølge den ferske regnskapsrapporten fortsetter C More å dra inn nye abonnenter og antallet har på nytt har doblet seg. I meldingen fra  C More-eier TV4 står det videre at C More økte både abonnements- og digital-tv-inntektene og at selskapet var den raskest voksende SVOD-tjenesten i Sverige for tredje året på rad.

Omsetningen økte med nesten 140 millioner svenske kroner i C More til 1,54 milliarder svenske kroner. Det er likevel ikke nok til å bremse tapene og C More har til sammen nå klart å tape 2,1 milliarder svenske kroner, mye på grunn av altfor dyrekjøpte sportsrettigheter. 

- Hvordan gjør C More det på det norske markedet?

- Vi samarbeider med TV 2 i Norge og overlater til vår partner der å svare på det, sier Almquist til Kampanje.

For i Norge er det TV 2 som kjører videresalget av C Mores film- og serietilbud på TV 2 Sumo etter at den norske kanalen overtok rettighetene til C More Sport for noen år siden. TV 2 selger C More som et film- og serietilbud til 179 kroner måneden over nettet. 

- Dette er et populært produkt hos våre kunder. Utover det går vi ikke ut med antall kunder for hvert enkelt produkt. Det er også variasjoner gjennom året, sier TV 2 Sumo-sjefen, Christian Birkeland, til Kampanje. 

Les også: Slutt på Bonnier-millioner - må ta hele Tippeliga-regningen

C More-sjefen sluttet

I fjor høst måtte C More-sjefen Manfred Aronsson sluttet i selskapet og den svenske TV4-sjefen Casten Almqvist sier til svenske Resumé at man fortsatt har en lang vei å gå. Planene fremover er å forsøke å konvertere TV4s web-tv-seere til betalende C More abonnenter.

Med SHL, Allsvenskan og Uefa Nations League har vi det i særklasse det sterkeste sportstilbudet i Sverige. Vi skal fortsette å utvikle vårt programtilbud der vi de siste tre årene har fordoblet investeringene i svensk drama. Ved å gjøre dette blir vi et tydeligere alternativ til våre konkurrenter der samtlige først og fremst tilbyr amerikanske filmer og serier, sier den svenske TV4-sjefen Casten Almqvist.

I løpet av fjoråret lanserte TV4 de første originale dramasatsingene som «Farang» og «Modus» på C More, en ny sportskanal og en helt ny OTT-sportspakke. Utfordringen er at Discovery i Sverige, akkurat som i Norge, tar over den mest attraktive toppfotballen, dog ikke før i 2020.

Mer gledelig for Casten Almqvist og Bonnier er det at tv-virksomheten samlet sett går så det suser med et nytt rekordresultat. Datterselskapet Bonnier Broadcasting landet et overskudd på 423 millioner svenske kroner sammenlignet med fjorårets 373 millioner svenske kroner.

Omsetningen endte på 7,5 milliarder kroner og det var en vekst på 330 millioner kroner sammenlignet med 2016. TV4 alene landet et overskudd på over én milliard kroner, opp fra 734 millioner kroner i 2016 og det var det beste resultatet i TV4s historie. 

Men store nedskrivninger i USA som en følge av dyrekjøpte magasiner, sender resultatet i Bonnier ned til 1,6 milliarder svenske kroner i underskudd. 

Resultat 2017Her ser du tallene til TV4- og C More-eier, Bonnier

 

Bonnier 2017 2016 Endring i %
Omsetning  25.740  25.492  + 1.0
Driftsresultat 625   731  + 14,5
Resultat før skatt  - 1,635  506  - 

Alle tall i MSEK.

Mediegigant taper stort på betal-tv – ny kjempesmell i C More