Klokken 19 i kveld blåses den nye fotballsesongen i gang på Color Line Stadion med kampen mellom Aalesund og Stabæk. Dermed går TV 2 i gang med det siste året av den fireårige fotballavtalen som Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund tegnet med svenske Bonnier og deres betal-tv-kanal C More.

Sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hansen, lover å gå ut av Tippeligaen med et fyrverkeri av noen sendinger.

- De som spår en dyster dødsdans fra TV 2 blir skuffet. De som forventer at vi skal avslutte med et smell får akkurat det de ønsker seg. Selv i tidenes sportsår i TV 2, med alt fra X Games, Premier League, fotball-EM, Tour de France, sommer-OL og sykkel-VM, har Tippeligaen en spesiell posisjon. Vårt mål for 2016 er at vår siste sesong skal bli vår beste sesong, sier Jansen Hagen.

Men det kommer til å koste. I 2011 betalte Bonnier og C More hele 1,1 milliarder kroner for fire år med norsk toppfotball noe som skulle vise seg å være alt for dyrt. Tapene i C More ble blodrøde og belastet regnskapene til Bonnier tungt.

Fasit for 2014 var et underskudd på svimlende en halv milliard svenske kroner for selskapet som driver salg av abonnement på filmer, serier og sport på det nordiske markedet, i tillegg til strømme-tv-tilbudet C Sports og Filmnet og Kampanje har tidligere anslått tapene i C More i Norge alene på mellom 300-350 millioner kroner.

Les også: Tapte nærmere 350 mill. på C More-fotball

TV 2 må ta hele regningen selv
For et år siden ble C More i Norge kjøpt av TV 2, men den danske TV 2-eieren Egmont sikret seg en «medgift» fra svenske Bonnier på 150-200 millioner for å dekke opp fotballunderskuddet i det første året etter overtagelsen.

Så når TV 2 i år starter sin siste sesong med norsk fotball avsluttes ikke bare et over ti år gammelt lang samarbeid med toppfotballen, TV 2 må samtidig plukke opp hele regningen på rundt 275 millioner kroner i året selv. Kilder Kampanje har vært i kontakt med og med innsikt i rettighetsmarkedet mener TV 2s regnskaper vil bli belastet med opp mot 200 millioner kroner inneværende regnskapsår.

Den som skal begrense tapene mest mulig er tidligere C More-sjef Steinar Brændeland som fulgte med på C More-kjøpet. Uten å bekrefte eller avkrefte Kampanjes tall, sier Brændeland at han tror det er mulig å redusere Tippeliga-tapene.

- Vi har hatt en vekst i abonnementsbasen etter at vi kom om bord til TV 2 og har et et håp om å betjene kostnadsbasen på en bedre måte, sier Steinar Brændeland.

300.000 fotballkunder
Hvor mange betalende fotballkunder TV 2 i dag har på den norske og engelske fotballen vil ikke Brændeland fortelle.

- Men vi har aldri hatt en større base på Premier League og Tippeligaen noen gang. Å få samlet dette i et hus på TV 2 har vært veldig gunstig for utviklingen og legger vi til hele TV 2 Sumo så har vi en veldig sterk  utvikling innen betal-tv, sier han.

Etter det Kampanje erfarer har TV 2 rundt 300.000 fotballkunder. Rundt 150.000 har Tippeligaen, mens 180.000 har Premier League.

TV 2 har også satset betydelig mer på markedsføring av den norske fotballen etter at C More nå har flyttet inn i Karl Johans gate. Reklamebyrået JCP Ignite har produsert 16 forskjellige reklamefilmer under slagordet «For din kjærlighet til norsk fotball» som skal markedsføre TV 2s fotballsendinger fra og med denne uken og i det som nå blir to svært viktige salgsuker for Tippeligaen.

Se to av de totalt 16 reklamefilmene her.

 

 Samler all fotballen
I tillegg har TV 2 endelig klart å fullføre drømmen om å kunne tilby et komplett helårsprodukt av norsk og engelsk fotball i en og samme premium fotballpakke.

Ettersom Konkurransetilsynet godkjente C More-kjøpet først på våren i fjor rakk ikke TV 2 å integrere C More i organisasjonen eller strukturere om sine fotballpakker på en ny og mer attraktiv måte.

- I fjor hadde vi syv forskjellige betal-tv-produkter og det gjør det veldig vanskelig å kommunisere til publikum. Nå har vi forenklet fotballproduktet og samler alt i en pakke, sier Brændeland.

- Hvorfor kunne ikke denne jobben begynt i fjor?

- Det var også tekniske årsaker til dette ettersom vi blant annet sendte fra Sverige samtidig som vi ventet på en avklaring rundt den nye rettighetsperioden på Premier League, sier Brændeland.

For det er ikke bare den norske fotballen som slår inn i regnskapene til TV 2 i år. Det gjør også rekordkjøpet TV 2 gjorde før jul der kanalen bladde opp utrolige 1,8 milliarder kroner for rettighetene til å vise Premier League de neste tre årene. Det var nesten en tredobling av prisen sist gang. Kjøpet av Premier League er også med på  å drive prisen opp for det nye heleårsproduk

- Vi har en økning på kostnadssiden knyttet til rettigheter fremover som gjør at vi må ta ut en høyere pris, sier Brændeland.

Dyrere for nye kunder
For den nye sammenslåtte fotballpakken blir vesentlig dyrere for kunder som kjøper dette i dag. For Tippeligaen betyr det en økning på rundt 80 prosent fra tilbudet C More opererte med for seks av åtte kamper per runde i fjor. Samtidig blir Premier League 100 kroner dyrere i måneden for alle nye kunder.

- Dette gjelder bare nye kunder. Eksisterende kunder vil ikke oppleve en prisøkning i første omgang, sier Brændeland.

For eksisterende abonnenter vil prisøkningen først komme utover våren.  Samtidig blir ifølge Brændeland rimeligere for de kundene som tidligere har kjøpt begge fotballproduktene.

- Ja alle disse får en prisreduksjon og her ser vi at det har vært et betydelig overlap av kunder, sier TV 2s betal-tv-sjef.

Mistet Tippeliga til Discovery
Hva som skjer med prisingen neste år er ikke kjent. Før jul ble det klart at Discovery kjøpte rettighetene til den norske fotballen for 2,4 milliarder kroner fra om meg neste sesong og seks år frem i tid.

- Tippeligaen går ut det er klart, men så kan være at det kommer andre rettigheter inn. Vi får se hva vi gjør ut over høsten, sier Brændeland.