Ny undersøkelse: Fire av ti unge vil betale for nyheter

Ni av ti betaler for musikk. - Viser at det er et potensial, sier BI-forsker Erik Wilberg.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I disse dager legger mediekonsernene frem tall for fjerde kvartal som gir grunnlag for forsiktig optimisme i mediehusene. For til tross for et kraftig fall på papir og et tøft digitalt reklamemarked, opplever både blant andre VG og regionavisene nå vekst i det digitale abonnementsalget.

Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen hadde nesten 110.000 heldigitale abonnenter ved utgangen av 2016. VGs digitalavis VG+ hadde 98.000 abonnenter ved utgangen av året.

Tar man med Aftonbladet og Svenske Dagbladet i regnestykket, har Schibsted 511.000 heldigitale abonnenter.

- Vi har lenge ment at forbrukerne vil betale for godt digitalt innhold, enten det dreier seg om musikk, tv, film eller god journalistikk, og det er oppløftende å se at de er enige i dette, sa Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted Media Group, i en pressemelding.

- Disse tallene gjør oss selvsagt veldig glade, da mediehusene fremdeles prøver seg frem på nettet, både når det gjelder abonnementer og annonser.

Les mer: Abonnementsvekst og kostnadskutt gir bedre tall for Schibsted-medier

Men en ny undersøkelse gjort av førsteamanuensis Erik Wilberg på tredjeårsstudenter på Handelshøyskolen BI i Bergen viser at norske mediehus fortsatt har en jobb å gjøre for å få de unge mediebrukerne til å åpne opp lommeboken.

Undersøkelsen, som baserer seg på 160 studenter, viser at kun 38 prosent er villige til å betale for nyheter av noe slag. 62 prosent svarer at de ikke er villige til å betale for nyheter.

Samtidig svarer 92 prosent at de betaler for Spotify, som koster 99 kroner i måneden.

Saken fortsetter etter bildet.



Undersøker medievaner: Erik Wilberg har sett nærmere på medievanene til egne BI-studenter. Han er førsteamanuensis ved Institutt for strategi på BI i Bergen.

- Døra er ikke stengt

Erik Wilberg ser ikke mørkt på tallene.

- Det forteller meg at det finnes et potensial. Det har jeg sagt lenge, at hvis du klarer å bli relevant for målgruppen, så finnes pengene. Spotify er relevant når det gjelder innhold og form for studentene. Hvis mediehusene skal få samme betaling, må de oppleves som relevant. Stikkordene her er «dramatisk produktutvikling».

- Døra er ikke stengt for mediehusene?

- Nei, men når avisene har foret publikum med gratisnyheter i snart 20 år, så er gamle vaner vonde å vende. Den eneste måten å snu om på dette er å legge mer og mer på lukket område. I utgangspunktet virker det som en dårlig strategi, men det er sannsynligvis det eneste som vil virke. Jeg gjorde en test med noen andre studenter og spurte om de ville betale dersom alt gratis innhold ble borte, og da var svaret ja, sier Wilberg.

Han tror mediehusene må forholde seg til etablerte prisstrukturer i markedet for å få med seg unge mediebrukere.

- Her tror jeg Spotify er en slags referansepris. Det har man råd til. Andre medier må nok koste mer, men for vanlige aviser er 99 kroner en bekvem pris.

Skeptisk til sosiale medier

I samme undersøkelse svarer 72 prosent at nettaviser er deres foretrukne nyhetskilder, foran tv, sosiale medier og radio.

Tv er den mediekanalen studentene har størst tillit til. 36 prosent sier de har veldig mye tillit til tv som mediekanal. 31 prosent sier det samme om aviser. Kun seks prosent svarer at de har veldig mye tillit til sosiale medier.

- Tv score veldig høyt her, og jeg tror det er NRK og TV 2 de sirkler rundt. Jeg har i hvert fall hørt fra noen studenter kvalitativt at det er det de ser på. Aviser ligger kloss etter og har også høy tillit, konstaterer Wilberg.

- Det jeg synes er mest interessant er at de klarer å skille kvalitativt mellom tv og aviser og sosiale medier. De er mer skeptisk til nyheter de får fra sosiale medier og det synes jeg er betryggende. Det er i hvert fall et signal om at ungdom er i stand til å skille tøys og tull fra ordentlige nyheter.

Wilberg har også spurt studentene hvilke mediekanaler de brukte dagen i forveien. 98 prosent svarer at de har brukt Facebook, 97 prosent har brukt Snapchat og 88 prosent har brukt Snapchat. 73 prosent har lest nyheter på internett, og 71 prosent har sett på tv. 58 prosent har lest nyheter på mobilen, mens 18 prosent oppgir å ha plukket opp en papiravis.

Undersøkelsen ble gjennomført i januar i år. Av 160 respondenter, er 62 prosent kvinner. Det utgjør en signifikant overvekt av kvinner, påpeker Wilberg. Gjennomsnittsalderen er 23 år.

Ny undersøkelse: Fire av ti unge vil betale for nyheter