Kjendis-regissør til The Oslo Company

Mannen bak «Nobel» og «Kampen om Tungtvannet» - Per-Olav Sørensen - knytter seg til The Oslo Company. - Hadde vært morsomt å lage god reklame, sier han.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Han er mest kjent for store dramasatsninger som «Nobel» og «Kampen om Tungtvannet» som har blitt sendt på NRK. Nå skal regissør Per-Olav Sørensen knytte seg til det nystartede fusion-byrået The Oslo Company, som de to bransjeprofilene Christian Steen og Trond Kvernstrøm står bak.

Hos The Oslo Company skal Sørensen legge i potten alle tv- og dramaproduksjoner han velger å engasjere seg i – og også de han ikke har kapasitet til. Hvorfor han nå knytter seg nærmere ett byrå, forklarer han slik;

- Hvis noen uttaler at de liker det jeg har laget og ønsker å samarbeide, er det konkret og hyggelig. Jeg ønsker å fokusere de neste årene i ett selskap. Det flyter blant annet til meg masse prosjekter som kanskje er gode, men som jeg ikke kan gjøre selv. Bare i går fikk jeg to slike. Å kunne samle denne gjengen av ideer på ett sted er noe jeg føler behov for, sier han til Kampanje.

Trond Kvernstrøm, som tidligere jobbet i TV 2, kjenner Sørensen fra tidligere, blant annet jobbet de to sammen da Kvernstrøm ledet Monster, men de to hadde også kontakt da Kvernstrøm jobbet i TV 2.

- Han symboliserer mye av det vi vil stå for i The Oslo Company. Flere ganger tidligere har jeg ønsket å jobbe tett med ham, men han har vært opptatt med prosjekter for andre. Denne gangen klaffet det, sier Kvernstrøm.

Det har jeg jo sagt nei til i alle år, men nå har de to gutta der lurt meg utpå…Jeg har nok vært veldig snobbete og ønsket meg teater og drama. Per-Olav Sørensen

- Kan lansere serier på Facebook
Sørensen utelukker ikke at neste dramaserie han lager, har The Oslo Company på rulleteksten.

- Kommer NRKs neste dramasuksess fra The Oslo Company og deg?

- Det er ikke noe hinder for at noe jeg lager her kan sendes på NRK. Alle dramaprosjekter kommer jeg til å kjøre gjennom The Oslo Company før jeg tar dem, sier Sørensen.

For innhold finner veien til publikum på stadig nye måter. Og hvilken kanal eller distribusjonsplattform er kanskje ikke så viktig lenger.

- Nå kan du for eksempel lage en spillefilm som har premiere på VG Nett, hvorfor kan ikke jeg lage en film og lansere de på Facebook-siden min, spør Sørensen retorisk.

- Det er åpenbart at Per-Olav Sørensen har mye å tilføre oss i forhold til kreativitet og historiefortelling. Jeg håper også at Trond og min erfaring kan bidra med å gi Per-Olav nye muligheter og at vi sammen kan få til noen spennende ting, sier Christian Steen.

- Reklame er enerverende forutsigbart, så jeg ser ikke på det

- Men betyr dette at du skal begynne å lage reklamefilmer og content marketing?

- Det har jeg jo sagt nei til i alle år, men nå har de to gutta der lurt meg utpå…Jeg har nok vært veldig snobbete og ønsket meg teater og drama.

Da er Christian Steen kjapp med å skyte inn;

- Dette handler jo om å skape gode historier som engasjerer. Her er Per-Olavs kompetanse hyperrelevant for kommersielle aktører, mener Steen.

- Men hva synes du om reklame da?

- Jeg synes stort sett at det er enerverende og forutsigbart, så jeg ser ikke på det. Det ville vært morsomt å lage ting som jeg ville sett på, innrømmer han.

Christian Steen har jo mange år i reklamebransjen bak seg og er rask med å støtte Sørensens resonnement.

- Det er jo mer søppel enn veldig god reklame der ute, for å si det sånn. Forbedringspotensialet innen kommersiell kommunikasjon er enormt. Det er ikke vårt ønske å fylle verden med mer drit, sier Steen.

- Når kommer det første resultatet av samarbeidet?

- Vi får jo allerede nå tilgang til tankegodset til Per-Olav og nettverket hans, så dette er jo i full blomst allerede, sier Steen.

Vil satse utenfor Norge også
Kvernstrøm forteller at nedslagsfeltet ikke begrenser seg til Norge, men at de også ser utenfor landets grenser sammen med Sørensen.

 - Selv om det norske markedet er spennende, handler dette også om å gjøre sandkassa større. Trakta var trang før, vi har ambisjon om å gjøre den større. Vi skal bevege oss bort fra norgesmesterskapet. Per Olav-er Champions League, sier Trond Kvernstrøm.

Akkurat detaljene rundt hvordan Sørensen skal knytte seg til The Oslo Company, er ikke spikret.

- Kommer du til å bli ansatt, kjøpe deg inn, bli tilknyttet eller hva?

- Det er ikke så farlig. Vi har lyst til å gjøre noe sammen, så får vi se etter hvert hva slags avtale som skal ligge der, avslutter Sørensen.

 Les også: Bransje-stjerner slår seg sammen – lager nytt byrå

Går fra suksess til suksess:: Står bak tv-serier som «Halvbroren» og «Kampen om tungtvannet»

  • Per-Olav Sørensen er født i 1963
  • Han er en norsk regissør, dramatiker, manusforfatter og produsent. Han arbeidet som journalist i Dagbladet 1985-1991, og var regiassistent for Stein Winge i 1989 og 1990. Har siden da jobbet med teater, tv og film.
  • Siden 2004 har han jobbet stadig mer med tv-drama. Det startet med tv-programserien «Hilde og Brede show» på TV 2, og deretter hadde han regi på samtlige 30 episoder av av «Seks som oss» på TV 2, ti episoder av «Ali Reza and the Rezas» på TV 2 i 2009 og 2010.
  • «Honningfellen», tre timelange episoder basert på Unni Lindells bok, ble sendt på NRK i 2010.
  • Dommedagskomedien «Mennesker i solen», etter manus fra Jonas Gardell, hadde kinopremiere i 2011. Han hadde regiansvaret for tv-serien og storsuksessen «Halvbroren» basert på Lars Saabye Christensen sendt på NRK i 2013. Serien fikk 11 Gullruten-nominasjoner og vant hele 7 av dem i 2013.
  • Sørensen hadde regi på «Kampen om tungtvannet», som Filmkameratene har produserte for NRK. Serien ble tidenes seersuksess på NRK, vant 5 Gullruten priser inkludert Beste serie og Best regi, vant Prix Italia som Beste Drama Serie, ble runner up i Prix Europa i kategorien Beste TV-serie, og vant pris i FIPA, Frankrike. Serien ble solgt til store deler av verden inkludert store markeder som USA, England, Frankrike, Kina og Australia.
  • Høsten 2016 hadde tv-serien «Nobel» med Aksel Hennie, Anders Danielsen Lie og Tuva Novotny i hovedrollene premiere på NRK1. Sørensen hadde regi og serien ble både en kritiker- og seerfavoritt. I oktober 2016 mottok serien den gjeve "Prix Europa" i Berlin som beste europeiske TV-serie. Serien ble rett etter distribuert global av Netflix.
  • Skal samarbeide med TV 2 om en ny dramaserie om kappløpet mellom Norge og Storbritannia om å nå klodens sydligste punkt først i 1911.

Kilde: Wikipedia og Store Norske Leksikon.

Kjendis-regissør til The Oslo Company