Tidligere i år skrev Kampanje hva byråene flest nyutdannede vil jobbe i krever av søkerne. Noen byråledere krever A i snitt, andre at medarbeiderne har egne interesser, og gjerne lidenskap for å drive med sære hobbyer.
Les mer her: Slik får du «drømmejobben»
Les mer her: Slik fikk vi «drømmejobben»
Mange har nok inntrykk av at man minst må ha bachelor- eller mastergrad for å være kvalifisert som søker på toppjobbene. Få er det kanskje som vet at en rask vei inn i de mest profilerte byråene, er gjennom praksisordning. Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon formidler ung arbeidskraft til bedrifter i reklame-, medie- og kommunikasjonsbransjen.
Jens Obel er en av dem som oppdaget ordningen. Den fikk han fra praksis- til lærlingplass i byrå, og deretter fast jobb i Geelmuyden Kiese (GK).
Savnet praksis, startet eget byrå
Som 16-åring ville Obel komme seg raskest mulig inn i kommunikasjonsbransjen. Det var bare ett par problemer: Han var bare 16 år, og attpåtil skolelei. Om han skulle gått ferdig videregående, tatt en master, og kanskje hatt ett par friår imellom, hadde det tatt omtrent ti år å komme inn i bransjen. Så lenge hadde ikke Obel tid til å vente. Han valgte derfor å gå medier og kommunikasjonslinja på videregående.
Obel syns ikke linjen var yrkesrettet nok, og startet derfor designbyrå med eldre elever. Sammen laget de alt fra russelogoer og powerpoints.
- Å starte eget byrå var den beste måten å lære på. Det var utrolig gøy, vi var 3-4 gutter som brukte kveldene på å designe og kose oss. Vi omsatte for flere hundre tusen, sier han.
Andre året byrået var i drift, ble det omsatt for 1,8 millioner kroner.
- Når du får alle utfordringene og ansvaret som hører med, så klarer du å løse det på egen hånd. Det er viktig å kunne spørre om hjelp, der har vi alltid vært flinke til, men kanskje andre steder enn skolen.
Selv om byrået gikk bra, bestemte Obel seg for å søke praksisplass i designbyrå etter to år på videregående. Han ville lære mer, og sendte søknader til flere bedrifter.
- Det var overraskende mange som svarte, spesielt da jeg sa at jeg ikke trengte lønn.
Han fikk praksisplass i Dinamo, og ble tilbudt lærlingplass etter fire uker. Etter at lærlingtiden var over søkte han på jobb i GK – og fikk det.