Schibsted og Tinius-stiftelsen verdsetter Polaris til 2,7 milliarder: - Har betydelig høyere verdier

Polaris blir eneste norske mediekonsern på børs etter Schibsteds mediesalg.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mandag denne uken ble det klart at Schibsted atter en gang tar frem kakekniven når de nå deler selskapet i to og selger mediedivisjonen til sin største eier, Tinius-stiftelsen, i en avtale verdt 6,2 milliarder kroner. 

Avtalen priser Schibsteds mediehus, som blant annet innebærer VG, Afenposten, Bergens Tidende og svenske Aftonbladet, til 5,4 milliarder kroner. Samtidig vil Tinius-stiftelsen også overta Schibsteds eierskap i Polaris Media på 29,5 prosent til 800 millioner kroner. Stiftelsen blir med det ny hovedaksjonær i Polaris.

- For oss blir det ingen store endringer utenom at Tinius-stiftelsen overtar eierskapet hos oss fra Schibsted ASA. Samarbeidet vi har strategisk sett med Schibsted News Media vil fortsette i regi av det nye selskapet Schibsted Media, sier konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch til Kampanje. 

Han fortsetter:

- Dette har ikke vært drøftet i styret hos oss, så vi visste ingenting da nyheten kom i går. Vi hadde ikke hørt noen rykter heller. For oss var det en stor overraskelse at det skjer nå.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef – Viaplay følger ikke med på kjøpet

- For tidlig å si noe om nye diskusjoner

Om salget til Tinius-stiftelsen blir godkjent i Schibsteds generalforsamling, vil ikke bare Schbisteds mediehus forsvinne ut av Kristin Skogen Lunds portefølje, men også fra Oslo Børs.

Les også: Schibsted-sjefen om egen fremtid: - Vil bruke de neste månedene på å legge konkrete planer

Dermed står Polaris Media igjen som det eneste børsnoterte norske mediekonsernet. Av de andre store norske mediekonsernene var også Amedia på fra midten av 90-tallet og frem til 2003.

- Nå blir Polaris eneste mediekonsern i Norge som skal være igjen på børs. Er det mulig at også Polaris tas av børs i fremtiden?

- Dette er det styret og eier som må diskutere, men det har ikke vært en diskusjon omkring det hos oss frem til nå. Hva Schibsteds grep vil innebære av nye diskusjoner, er det for tidlig å si noe om. Dette må man se an, vi er opptatt av å gjøre det oppdraget vi har i å utvikle våre mediehus best mulig gjennom den digitale transformasjonen, svarer Per Axel Koch. 

Selskapet er i dag verdsatt til omtrent 2,8 milliarder kroner på Oslo Børs, og som tidligere nevnt må Tinius-stiftelsen ut med 800 millioner kroner for Schibsteds aksjepost i Polaris Media. Det verdsetter selskapet til rett over 2,7 milliarder kroner.

Det norske mediekonsernet eier i dag 79 mediehus, 61 av dem i Norge og 18 i Sverige. I 2022 hadde selskapet en omsetning på 3,6 milliarder kroner og et resultat før skatt på 77 millioner kroner.

- Hva tenker du om verdsettelsen av Polaris Media?

- De har betalt børspris for eierposisjonen, men jeg mener personlig at det er betydelig høyere verdier i Polaris enn det kursen avspeiler i dag. Vi driver godt og har en verdifull eierandel i Finn.no satt til cirka tre milliarder kroner. 

Les også: Medieforsker om Schibsted-splitten: - Mister konsernets finansielle muskler

- Eierskap med stiftelse har ikke så mye å si

Koch forteller at han er veldig fornøyd med Polaris sitt eierskap i dag. Om salget til Tinius-stiftelsen går gjennom vil Tinius stå som hovedaksjonær i Polaris sammen med det svenske mediekonsernet NWT Media og det familieeide selskapet Must Invest.

- Eierskap med stiftelse har ikke så mye å si, vi har uansett fokus på det publisistiske hos oss. Vi har tre store, langsiktige og dyktige eiere som har vært med på å utvikle Polaris Media til den sterke posisjonen vi har i dag. 

Han påpeker, som både Schibsted og analytikere har påpekt gjentatte ganger, at «utfordringen hos Schibsted har vært blandingen av medier og markedsplasser».

- Av og til har det vært vanskelig å skille de to. Hos oss vil vi ha fokus på det som blir Schibsted Media, og hvordan vi kan best mulig samarbeide fremover.

- Tror du dagens løsning fra Schibsted kan bringe norske aviser enda tettere sammen?

- Det vet jeg ikke, vi samarbeider godt i dag og har gjort det i flere år. Vi er flinke til å støtte hverandre og gjøre hverandre flinke. Ingen andre land i verden har kommet like langt i digital transformasjon som avisene i Norge, så vi er gode på å gjøre hverandre bedre. Vi håper på et fortsatt godt samarbeid.

Les også: Skal lede nytt Schibsted-selskap: - Må utvide innen sport og underholdning

Schibsted og Tinius-stiftelsen verdsetter Polaris til 2,7 milliarder: - Har betydelig høyere verdier