Skal lede nytt Schibsted-selskap: - Må utvide innen sport og underholdning

- Det er et privilegium å være med på å skrive et nytt kapittel i Schibsted sin historie, sier Siv Juvik Tveitnes.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Siv Juvik Tveitnes utpekes som toppsjef i det nye selskapet som dannes når Stiftelsen Tinius etter planen overtar 100 prosent av aksjene i Schibsteds mediehus. Tveitnes er i dag konserndirektør for Schibsted News Media og er en naturlig og opplagt sjef ifølge administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i stiftelsen.

- Det er viktig å takke for tilliten som man får til å lede dette. Jeg er selvfølgelig ydmyk og veldig spent på oppgaven. Sånn sett er det et privilegium å være med på å skrive et nytt kapittel i Schibsted sin historie, sier Tveitnes til Kampanje.

Avtalen mellom Schibsted og Stiftelsen Tinius innebærer at stiftelsen overtar eierskapet til mediehusene som ligger i News Media, som VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet, og samler disse i et selskap som skal være 100 prosent kontrollert av stiftelsen.

Nordic Marketplaces, som blant annet inkluderer den norske rubrikkgiganten Finn.no og svenske Blocket, skal fortsette som et børsnotert selskap. Stiftelsen Tinius beholder sin eierandel på 26,3 prosent i dette selskapet. 

- Hvorfor er det riktig å gjøre dette nå?

- Schibsted har to sterke forretningsområder og vi har jobbet med å skape verdi i fellesskap, men der vi er nå i historien og i strategiene vi har på markedpelassiden og mediesiden, kommer vi til å skape mer verdi i hvert av områdene hvis vi skiller lag, sier Tveitnes.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef - Viaplay følger ikke med på kjøpet

- Å være lønnsom er den største sikkerheten

Det nye medieselskapet tas av børs, men det innebærer ikke at mediehusene kan drive med mindre lønnsomhet ifølge den nye sjefen.

- I Schibsted Media har vi alltid vært veldig finansielt disiplinert. Det kommer fra Tinius sin tradisjon. Å være lønnsom er fortsatt den største sikkerheten for å holde på uavhengigheten vår. Det vi tror vil være positivt er at vi vil ha et mer langsiktig blikk på å komme oss gjennom oppløpssiden på den digitale transformasjonene, sier Tveitnes og fortsetter:

- Det har vist seg å være vanskelig i den strukturen Schibsted har i dag med en investorbase som investerer i Schibsted først og fremst på grunn av markedsplassene med høye marginer. Det gjør at mediedelen ofte vil tape i investeringer fordi vi har en lavere lønnsomhet.

- Hvor vil de nye investeringene komme?

- Det er ikke klart enda, men vi kommer fra et sted der nyheter har vært kjernen i det vi holder på med. Det vil det fortsette å være, men vi må utvide oss innen sport og underholdning for å være relevant, og bygge et komplementært medietilbud. Dette er viktig for alle brukere, men spesielt de yngre. Jeg tror vi vil investere mye i lyd og skalere opp på video.

- Dere vil utvide innen sport og underholdning, men Viaplay er ikke en del av denne avtalen sånn som vi forstår det?

- Viaplay er ikke en del av «scopet» for dette, og utover det kan vi ikke gi noen kommentarer til det.

Les også: Konserntillitsvalgt i Schibsted: - Det vil være et sjokk for mange

Må gi slipp på innloggingsløsning

Når selskapene deles opp, vil Schibsted Account bli igjen i Schibsted Markedsplasser. Det betyr at Schibsted Media må bygge opp sin egen innloggingsløsning basert på koden som finnes i Schibsted Account.

- Vi skal kjøpe og selge tjenester til hverandre til vi klarer å gjøre separasjonen totalt og har egne tjenester på absolutt alt.

- Når dere ikke lenger kan dele data, stiller dere svakere i annonsemarkedet?

- Schibsted Media er en stor kraft i seg selv. Vi har en utrolig stor rekkevidde og høy frekvens med VG og de andre mediehusene. I det lange løp skal vi ikke dele data, men vi jobber med gode, alternative løsninger.

På en pressekonferanse mandag forklarte Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund at hoveddelen av annonsevirksomheten til selskapet er knyttet til mediedelen. 

- Det er naturlig at organisasjonen og annonsevirksomehten følger med der. De vil over tid ikke ha data fra markedsplasser, men de har fremdeles grunnlag for å drive en veldig potent annonsevirksomhet, sier Skogen Lund.

Schibsted Media vil etter oppdelingen telle 2.500 ansatte. Det utgjør 40 prosent av alle Schibsted-ansatte. Tveitnes tror de vil ta dagens nyhet godt imot.

- Det er en veldig tydelig historie rundt dette. Vi får eiere som er langsiktige og ambisiøse på våre vegne og har en villighet til å investere.

- Hvilke ledere får du med deg?

- Ledergruppen som jeg skal ha rundt meg skal vi komme tilbake til så snart som mulig.

Les også: Schibsted-sjefen om egen fremtid: - Vil bruke de neste månedene på å legge konkrete planer

Skal lede nytt Schibsted-selskap: - Må utvide innen sport og underholdning