Over 200 Schibsted-selgere sluses over til nytt selskap: - Skal finne ut av hvordan vi kan samarbeide

- Det er for tidlig å si noe om mulighetene for samarbeid knyttet til data, sier kommersiell direktør i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Forrige uke slapp mediekonsernet Schibsted nyheten om at de vil splitte selskapet i to. Avtalen innebærer at Stiftelsen Tinius vil overta eierskapet til mediehusene som ligger i News Media, som VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet, og samler disse i et selskap som skal være 100 prosent kontrollert av stiftelsen.

Mens Nordic Marketplaces, som blant annet inkluderer den norske rubrikkgiganten Finn.no og svenske Blocket, skal fortsette som et børsnotert selskap. 

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund har tidligere forklart at hoveddelen av annonsevirksomheten til selskapet er knyttet til mediedelen, og at det er noen ulemper ved oppdelingen.

- Det er naturlig at organisasjonen og annonsevirksomheten følger med der. De vil over tid ikke ha data fra markedsplasser, men de har fremdeles grunnlag for å drive en veldig potent annonsevirksomhet.

Schibsted Media vil etter oppdelingen telle rundt 2.500 ansatte. Det utgjør 40 prosent av alle Schibsted-ansatte. Nå bekrefter kommersiell direktør i Schibsted, Christian Haneborg ovenfor Kampanje at også avdelingen som jobber med salg og annonser blir med over til Schibsted Media. 

- Schibsted Marketing Service blir med over til Schibsted Media i sin helhet, inkludert alle ansatte. Så vil vi fortsette å justere organisasjonen vår med hensyn til hvilke samarbeid vi har på plass og for å sikre konkurransekraft, sier Haneborg. 

Les mer: Planlegger å dele Schibsted i to - Stiftelsen Tinius vil kjøpe nyhetsmediene

Tar med seg 200 ansatte

I dag jobber det over 200 mennesker i Schibsted Marketing Service. Haneborg forteller at de ansatte så langt har vært positive til oppdelingen.

- Mitt inntrykk er at våre ansatte forstår rasjonalet og er gjennomgående positive til de mulighetene endringen gir med større fokus og investeringsvilje i begge deler av Schibsted, sier han. 

Schibsted Partnerstudio ligger under Schibsted Marketing Services og blir altså med over til det nye selskapet.

- Er du bekymret for hvordan annonseproduktet til Schibsted kan rammes av at selskapene splittes?

- Per dags dato er jeg ikke bekymret for det, spesielt fordi det er en tydelig intensjon hos både Markedsplaces og Media om å fortsette å samarbeide der hvor vi samlet har skapt bedre kundeverdi enn det hver av oss har forutsetninger for å skape alene.

Les mer: Tinius-topper rigger seg for ny kamp mot tech-giganter: - Har vært bekymret i 15 år

- Et stort ønske fra begge sider

Noen utfordringer er det imidlertid. Når selskapene deles opp vil mediehusene på sikt miste tilgang på data fra markedsplassene. Innloggingsløsningen Schibsted Account blir også igjen i Schibsted Markedsplasser, noe som betyr at Schibsted Media må bygge opp sin egen løsning.

- Er det noen produkter som står litt i faresonen når dere ikke lenger vil kunne dele data mellom de ulike selskapene?

- Begge selskapene har en imponerende portefølje av digitale merkevarer (Finn, VG, Aftenposten, red. anm.) med stort volum av daglige og ukentlige brukere innenfor et stort spekter av interesseområder. Så grunnlaget for gode databaserte annonseprodukter er formidabelt sett i norsk sammenheng. Det er for tidlig å si noe om mulighetene for samarbeid knyttet til data, men vi har ikke konkludert med at en slik mulighet ikke eksisterer, sier Haneborg. 

Den nye selskapssplitten blir dermed et brudd med hvordan Schibsted har jobbet de siste årene, der man særlig på annonser har forsøkt å jobbe mer og mer integrert, og finne annonseproduker som fungerer på tvers av Shibsteds tjenester. Et eksempel på dette er Blink, som dytter boligannonser fra Finn til lesere som er i målgruppa på Schibsteds nettaviser. En tilsvarende løsning er også utviklet for stillingsannonser.

- Hva med Blink-produktet, som er litt avhengig av datadeling, hvordan vil det påvirkes?

- På kort sikt kommer det ingen endringer i dette produktet eller samarbeidet, og vi må bruke 2024 for å se på hvordan vi løser dette fremover, men vi har en tydelig intensjon om å fortsette å samarbeide om Blink, understreker Haneborg. 

- Det er viktig å understreke at det er et stort ønske fra begge sider å fortsette et tett og godt samarbeid, skyter Haneborg inn. 

Selgerne i Marketing Services har også solgt display-annonser for Finn.no for over 200 millioner kroner i året. På spørsmål om hvordan de skal løse annonsesalget på Finn.no når de ansatte flyttes til Schibsted Media, svarer Haneborg at de nå starter arbeidet med å finne ut hvordan de skal løse dette fremover.

- Men per tidspunkt er det «business as usual», avslutter Haneborg. 

Over 200 Schibsted-selgere sluses over til nytt selskap: - Skal finne ut av hvordan vi kan samarbeide