Good Morning gjenoppstår etter konkurs: - Går tilbake til røttene

Eirik Fjellaksel kjøper rettighetene til navnet og får med seg flere tidligere kunder og ansatte av Good Morning Naug: - Teknologi er mye tryggere enn reklame.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag ble byråkonkursen til Good Morning Naug behandlet i Oslo tingrett. Der la bobestyrer og advokat Johan Ratvik i advokatfirmaet DLA Piper frem den økonomiske situasjonen i Good Morning Naug frem til selskapet ble slått konkurs 6. desember.

Under fremleggelsen var styreformann Helge Onsum til stede i det som ble en meget kort gjennomgang av boet, og et slags punktum for Good Morning Naug.

- Det er veldig trist selvfølgelig, for det er lang historie med mange flinke folk og spennende kunder som nå er slutt, 
sa Onsum like etter behandlingen i tingretten torsdag.

Les mer: Nytt reklamebyrå til skifteretten - nå er det også god natt for Good Morning Naug

Det var i 2019 at digitalbyrået Good Morning og reklamebyrået Naug & Venner fusjonerte. Det var gode tider, mimret Onsum.

- Det var en bra fusjon som fungerte bra i en del år med god drivkraft. Det ble forløst mye positiv energi, men vi synes det er bedre å gi seg tidlig nok og minimere tapene.

Per dags dato er det mottatt 25 fordringsanmeldelser og den totale gjelden ligger på nesten 6,4 millioner kroner. 14 av fordringsanmeldelsene er lønnskrav som utgjør rundt 2,3 millioner kroner, og det forventes ytterligere lønnskrav, opplyser bostyrer.

Les også: Milliongjeld i Good Morning Naug - så mye skylder byrået

- Skjønte at skipet hadde seilt

Dette året har vært utfordrende og svært vanskelig for hele den norske kommunikasjonsbransjen. Verst har det gått utover reklamebransjen der flere byråer har blitt tvunget til å stenge dørene, permittere og nedbemanne. Derfor er det en gledelig nyhet at deler av Good Morning Naug gjenoppstår.

2. januar går startskuddet for nye Good Morning med tidligere partner Eirik Fjellaksel og tre kolleger fra Good Morning Naug. Fjellaksel bekrefter at han har kjøpt ut retten til å bruke navnet «Good Morning» for 150.000 kroner.

- Jeg var med på å starte Good Morning tilbake i 2009 som et digitalbyrå. Så dette blir å gå tilbake til røttene slik det hele startet, forteller Fjellaksel til Kampanje.

Gjennom hele sin kommunikasjonskarriere har han jobbet med digitale løsninger og digital markedsføring. Good Morning blir fra januar et heldigitalt byrå som skal fokusere på alle de digitale mulighetene som ligger innenfor teknologi og kunstig intelligens.

Til tross for utfordrende tider har tanken om å bryte ut aldri streifet ham.

- Vi håpet jo at vi skulle klare å redde Good Morning Naug til det siste, men da vi skjønte at det skipet hadde seilt, så kjente jeg at lysten til å jobbe med mitt fagfelt fortsatt var til stede. Også har vi hele tiden hatt et ønske og mål om å redde flest mulig arbeidsplasser.

- Frykt for å gå på en smell

Med seg på ferden får han med seg utviklerne Marius Ylven Westgaard og Caspar Skripkauskar, og designer Marcus Strömberg. I tillegg har alle digital-kundene som har hatt konto hos Good Morning Naug bekreftet at de blir med videre.

- Det er veldig gledelig at alle har blitt med videre. Det dreier seg om mellom 15 og 20 kunder, så dette har vi veldig troen på.

Blant kundene finer vi Care Norway, Defa, Nortek Group, NRC Group, to etater i Oslo kommune, Unicef Norge og Zaptec, for å nevne noen.

Med kundene på plass, er det likevel ingen ambisjon om å bli flere på kort sikt.

- Vi skulle gjerne hatt med oss enda flere kolleger, men slik markedet er nå og i frykt for å gå på en smell, ønsker vi å begynne kontrollert og forsiktig for å skape trygghet og stabilitet.

Det gjelder uavhengig om det kommer inn flere kunder, eller kunder av betydelig størrelse.

- Vi skal ikke gå på den blemma med å ansette ut ifra størrelsen på oppdrag. Ansettelser fører med seg store forpliktelser og vi ønsker ikke å måtte permittere eller nedbemanne ansatte. Vi vet altfor godt at denne bransjen byr på perioder med usikker inntektsstrøm og derfor retter vi oss etter det.

Les mer: Byrågründer om reklamekonkursen:  - Ekstremt vanskelig tid

- Vet hvor fort man kan brenne seg

Nye Good Morning har derfor landet på en regel for 2024.

- Erfaringsmessig vet vi hvor fort man kan brenne seg i denne bransjen ved å ha for mange lønninger som skal ut av kontoen hver måned. Nå er vi bare fire munner å mette og vi har ingen ambisjoner om å bli flere neste år. Men skulle det bli snakk om å ansette noen, må tre av oss være enige om beslutningen. Melder det seg et større behov vil vi i første omgang hente inn frilansere.

Den siste måneden har vært emosjonell og trist, forteller han.

- Det er klart at det var tungt å innse at det ikke gikk lengre og at dyktige folk mistet jobbene sine. Samtidig er jeg også giret fordi jeg vet at jeg får med meg tre vanvittig flinke folk videre. Sammen har vi lagt en god kurs og plan for nye Good Morning, og alle ser skikkelig frem til å komme i gang på nyåret.

- Tror ikke bunnen er nådd ennå

Fjellaksel tror at starten på 2024 vil være tøff.

- Jeg er realistisk, og det er årsaken til at vi ikke tør å ansette noen flere på dette tidspunktet. Basert på hva finanseksperter antyder, tror jeg ikke at bunnen er nådd ennå. Det ligger an til at det blir tøft i de første to kvartalene, men forhåpentligvis peker pilene oppover i de siste to.

Fjellaksel og Good Morning beveger seg helt bort fra reklamesporet og satser hundre prosent digitalt.

- For det første har jeg jobbet digitalt hele min karriere og vi ser at behovene ikke blir mindre. For det andre ser vi at slike tjenester ligger noe mer beskyttet enn reklametjenester i markedsføringsbudsjettene.

Good Morning kommer ikke til å ta på seg noen reklameoppdrag.

- Teknologi er mye tryggere enn ordet «reklame», selv om disiplinene henger sammen. Vi håper selvfølgelig på en opptur for alle fronter, men med dagens marked føles dette som et mye tryggere valg. 

Good Morning gjenoppstår etter konkurs: - Går tilbake til røttene