Kraftig nedgang i antall VM-seere: - Ikke noe å rope hurra for

Men sportsredaktørene i NRK og TV 2 har troen på at seerne vil klistre seg til skjermen når storoppgjørene kommer.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fotball-VM i Qatar er inne i sine første pausedager etter å ha avviklet både gruppespillskamper og åttedelsfinaler. Seertallene er, som mange forventet på forhånd, lave. 

- Seertallene lineært er lavere enn forventet, men samtidig opplever vi en vekst på trafikken på de digitale plattformene – NRK TV, NRK Radio og NRK.no, sier sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt.

Heller ikke sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, jubler over seertallene de har vært vitne til så langt.

- Seertallene er foreløpig ikke noe å rope hurra for, men interessen tar seg åpenbart opp og de siste kampene har levert sterke tall. Med de oppgjørene som står på menyen fremover har vi tro på at vi lander brukbart til slutt - omstendighetene tatt i betraktning.

Les også: NRKs nye sportssjef får Qatar-VM som ilddåp: - Folk skal ikke få dårlig samvittighet av å se på

I Norge deler NRK og TV 2 rettighetene til de store fotballmesterskapene. Gruppespillskampene ble for det meste vist på hovedkanalene NRK1 og TV 2 Direkte, men også kanalene NRK2, NRK3 og TV 2 Sport 1 ble brukt da flere kamper ble spilt samtidig. Åttedelsfinalene på sin side har kun blitt sendt på hovedkanalene.

Her er TV 2s seertall sammenlignet med forrige VMSeertallene er betydelig lavere enn ved Russland-VM

Seertall TV 2 Gruppespill Åttedelsfinaler
Russland-VM 2018 363.000 622.000
Qatar-VM 2022 191.000 380.000
Endring i prosent - 47,5 - 39

Seertall i snitt for alle plattformer og kanaler hos TV 2.

- Et brudd på lange tradisjoner og seervaner

VM i Qatar sendes som de fleste er kjent med på en helt annen tid på året enn det VM tidligere har blitt sendt på. Det tror Jansen Hagen kan være med å påvirke tallene - som på sin side mener tallene er omtrent som forventet.

- VG skisserte før VM at én av fem ville boikotte VM, men nedangen er større enn som så. Hva er årsaken?

- Fotball-VM i november og desember er et brudd på lange tradisjoner og seervaner, og et eksperiment vi håper at blir med denne ene gangen. Årsakene til at VM samler færre enn før er nok sammensatte. Boikott en av flere aktuelle faktorer, men hvor stor betydning den har er vanskelig å si, sier TV 2-redaktøren og får støtte av sin kollega i NRK.

- Jeg tror også at en del av årsaken er at mesterskapet spilles på en uvant tid på året – på et tidspunkt hvor folk generelt har det travelt. Samt at det går i konkurranse med vinteridretter, sier Olsen Langfeldt.

Les også: Nettavisen får refs for Qatar-kommentar med omstridt sitat: - Slett journalistikk

Tror på vekst:

Med både bedre og viktige kamper tror Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, at seertallet vil nå én million.

Her er NRKs seertall sammenlignet med forrige VMNRK mistet over halvparten av seerne under gruppespillet

Seertall NRK Gruppespill Åttedelsfinaler
Russland-VM 2018 521.000 678.000
Qatar-VM 2022 226.000 390.000
Endring i prosent - 56,5 - 42,5

Seertall i snitt for alle plattformer og kanaler hos NRK.

Tror på millionen

Men tross lave seertall viser trenden at flere har sett åttedelsfinalene enn gruppespillskampene, og at prosenten i nedgang minker på dette stadiet av turneringen. Dette tror Olsen Langfeldt vil fortsette.

- Vi forventer selvfølgelig fremgang, sier han.

- Det kommer noen skikkelige storoppgjør nå i kvartfinalen og basert på trenden vi så i åttedelsfinalene tror jeg vi vil se solide seertall for både kvartfinaler, semifinaler og finale, sier Jansen Hagen.

På spørsmål om én enkeltkamp kommer til å dra én million seere svarer Jansen Hagen kort «Ja», mens NRK-redaktøren er mer usikker.

- Vanskelig å spå- det viktigste er at vi hever den samlede publikumstilslutningen til NRK på alle plattformer.

Den mest populære kampen så langt i VM var da England enkelt avanserte videre til kvartfinale etter å ha slått Senegal i åttedelsfinale. TV 2 sendte kampen som hadde 536.000 seere. NRKs mest populære kamp til nå er gruppespillskampen mellom Brasil og Serbia som samlet 486.000 seere.

Ilddåp:

Espen Olsen Langfeldt har ikke sittet lenge i stolen som sportsredaktør, men har hatt nok å sette seg inn i. Han forventer økte seertall. Foto: Eivor Eriksen.

Kraftig nedgang i antall VM-seere: - Ikke noe å rope hurra for