NRKs nye sportssjef får Qatar-VM som ilddåp: - Folk skal ikke få dårlig samvittighet av å se på

- De tradisjonelle idrettene er under ild, sier Espen Olsen Langfeldt, som har tatt over jobben som redaktør i Norges største sportsavdeling.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Jeg har sittet i denne stolen i fem dager, sier NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt når han møter Kampanje for et intervju siste fredag i oktober. Han har akkurat blitt sjef for de 95 faste ansatte som jobber i sporten hos NRK, pluss 35 vintervikarer.

- Hvordan har de første arbeidsdagene vært? Travle?

- Ja, det har de vært. Men så har det ikke akkurat vært stille på nyhetsfronten de siste tre årene heller, sier Langfeldt som kommer fra stillingen som programredaktør i NRKs nyhetsavdeling. 

- Hvorfor ville du bli sportsredaktør?

- Det er det flere grunner til, men først og fremst er det fordi jeg mener sportsjournalistikken har utviklet seg veldig de siste åra. Den har vært gjennom et taktskifte. Nå tar man opp samfunnsproblemer hvor menneskerettigheter i Qatar, krigen i Ukraina, dopingproblematikk og kjønnsproblematikk er en del av bildet. Det er mange store sentrale spørsmål som jeg liker å jobbe med, sier Langfeldt og fortsetter:

- Samtidig er jeg opptatt av å forvalte en del av kulturarven hos det norske folk – sportssendingene. Det ligger en veldig stor utfordring i dem og et stort ansvar. Det er mye penger som skal forvaltes på de norske skattebetalernes vegne. Da er det viktig at vi gjør det bra, sier han.

Langfeldt forteller om et tett forhold til NRK Sport og at helgene oppgjennom har vært fylt med lange dager på sofaen, vintersport og «tippekampen».

- Man blir ydmyk over å skulle ivareta dette, sier Langfeldt.

Sportsredaktøren er midt i avviklingen av Fischersjakk-VM når Kampanje prater med han. Men selv om sjakk er viktig for NRK, så er det først om tre uker at hans første store prøvelse står for tur.

- Den store snakkisen nå er Qatar-VM. Hvordan er det å gå inn i rollen som sportsredaktør like før det går av stabelen?

- Jeg gleder meg til VM fordi jeg vet at NRK kommer til å dekke det på en riktig og bra måte. Det er veldig betryggende å komme hit og se at dekningen er så godt planlagt. Vi vet hva vi skal gjøre, sier Langfeldt.

Velkommen:

På tavla inne på kontoret til Espen Olsen Langfeldt ønskes han fortsatt velkommen til sporten. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi skal sende den korrekte versjonen

Søndag 20. november sparkes VM i gang når vertsnasjon Qatar møter Ecuador til mesterskapets åpningskamp. Langfeldt forteller at NRK har vært gjennom mange store diskusjoner i lys av VM. Blant annet var boikott under vurdering.

- Spørsmål som «Skal vi sende det? Eller skal vi boikotte?» var en løpende diskusjon før min tid. Vi landet på at vi skal sende det, men vi skal sende den korrekte versjonen av Qatar, Fifa og selve mesterskapet. Det er krevende, spesielt i et land hvor lover og regler setter sterke begrensinger for vårt arbeid. Det er ikke et land hvor pressefriheten har så gode vilkår, sier Langfeldt.

- Hvordan har NRK merket dette?

- Det har vi merket med at vi i fjor fikk et team arrestert der. Og for 14 dager siden hadde vi et team i Qatar hvor den ene avtalen etter den andre ble kansellert uten grunn. Vanlige vakter kansellerte avtalene våres, i tillegg til at det er veldig strenge regler på hva man kan fotografere og hvor vi kan bevege oss.

Fifa har høstet massiv kritikk for å ha valgt Qatar som vertsnasjon. Korrupsjon og brudd på menneskerettigheter er en sentral del av bildet.

- Hvor godt kommer nyhetserfaringen din med nå som Qatar står for dør?

- Akkurat nå kommer det veldig godt med i henhold til vurderingene som må gjøres underveis. Da tenker jeg blant annet på forberedelser og sikkerhetsspørsmål. Så har jeg hatt en veldig bratt læringskurve med tanke på produksjoner. Å jobbe med så store TV-produksjoner må jeg bare bli flinkere til og «uppe gamet» mitt, sier Langfeldt.

- Men hva tror du om seertallene på mesterskapet? Tror du mange vil se på sendingene eller vil det få et dropp fra tidligere mesterskap?

- Det er jeg usikker på. Jeg tror det er en del som vil velge å ikke se. Også er det viktig for oss at vi er såpass kritiske i vår dekning at folk ikke får dårlig samvittighet av å se på. Hvis vi kun viser en fotballfest, så bommer vi på oppdraget vårt. Folk skal få lov til å glede seg over fotball, samtidig som man blir klokere på menneskerettighetssituasjonen i Qatar, og hvordan Fifa opererer.

- Man vil jo helst ha flest mulig seere på slike eventer. Blir du skuffa om seertallene er lave?

- For oss spiller det ikke så stor rolle. Det er i så fall en naturlig reaksjon av å legge mesterskapet i Qatar. Vi får håpe at vi unngår kontroversielle valg neste gang, sier Langfeldt.

VM-klare:

Emil Gukild (f.v), Andreas Sommerstedt, Erik Strand, Ingerid Stenvold, Espen Olsen Langfeldt og Harald Thingnes er klare for fotball-VM på NRK. Foto: Eivor Eriksen.

- Det går slag i slag

Selv om det er Qatar som tar det meste av folks oppmerksomhet i disse dager så legger ikke Langfeldt skjul på at det vil være travle dager, også når NRK går inn i tiden etter VM.

- Det kommer til å gå slag i slag. Det er sjakk-VM i jula, ski-VM i februar og skiskytter-VM i februar. I tillegg er det fotball-VM for kvinner i Australia og New Zealand til sommeren. Det er bare noen av oppgavene, så det er masse å gjøre, sier Langfeldt.

- Hvordan skal det bli å dekke disse arrangementene? Kan dere lene dere litt tilbake etter Qatar-VM? 

- Det er veldig bra at det rettes kritisk fokus på mesterskap og store eventer, men man skal også rette kritisk fokus på idretten som sådan. Det er holdninger innad i idretten vi må jobbe med som går i kjernen av oppdraget til NRK. Vi skal være med på å styrke og utvikle demokratiet, og der er sporten en viktig arena, sier Langfeldt.

- Hvordan skal du ta NRK Sport i den retningen?

- Jeg synes sporten her i NRK har vært veldig god allerede, men man må opprettholde balansen i å dekke store mesterskap. Som vi ser er det stor interesse for mesterskap, og vi må passe på at vi har nok ressurser til å drive daglig nyhetsdrift og undersøkende journalistikk. Det er en balansegang alle redaktører sliter med, sier Langfeldt.

Imponert:

Langfeldt er imponert over kunnskapen sportsredaksjonen i NRK besitter og forteller at han skal benytte seg av den. Foto: Eivor Eriksen.

- Tradisjonelle idretter er under ild

Selv om NRK sitter på mange sportsrettigheter, så har de også mistet rettigheter. Forrige vinter ble den første uten NRK som største rettighetshaver av FIS-arrangerte verdenscuper. Langfeldt avviser imidlertid at NRK taper rettigheter.

- NRK har fortsatt veldig mange rettigheter, så det er en myte at NRK har mistet så mye . Vi har store mesterskap i fotball, vi har fått ski-VM tilbake, vi har skiskyttermesterskap og veldig mye annet. Men det er et spill som er veldig dominert av internasjonale aktører, og så må vi se hvor mye de får igjen for sine investeringer. De har betalt høye priser, sier Langfeldt. 

- Hva er dine spådommer rundt den utviklingen? 

- Jeg tror at med den samfunnsutviklingen som har kommet nå, med at folk har mindre å rutte med, så kommer norske husholdninger til å kutte ned på det som er «nice-to-have». Da tror jeg TV-abonnementer kanskje er noe av det første de ser på, sier han. 

- Det blir sagt at den yngre generasjonen ikke er så glade i langrenn som den eldre. Er det da så kritisk å miste rettighetene? 

- For idretten mener jeg det var kritisk. For det som skjedde var at rettighetene ble veldig delt. En vanlig lørdag vet jo ikke folk hvor dette sendes. Det er ekstremt forvirrende. Det er veldig lite brukerorientert. Jeg tror det var mer alvorlig kritisk for idretten enn det var for NRK, svarer Langfeldt.

- Vi ser bevegelser i hva folk er interessert i. F1 for eksempel har plutselig fått et oppsving knyttet til noen grep sporten har gjort. De tradisjonelle idrettene er under ild, utenom fotball. Der er det ganske stabilt, sier Langfeldt.

- Er det noen rettigheter du som sportsredaktør kommer til å satse ekstra på?

- Det sier jeg ingenting om nå. Jeg har tross alt kun sittet en uke i stolen.

Jeg vil veldig sjelden sitte her med døren lukket. Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK

- En overgang

- Du er en rykende fersk nyhetssjef, så får å ta et steg tilbake igjen - hva slags type sjef er du for redaksjonen der ute? 

- Jeg tror jeg er en inkluderende sjef. Jeg er ikke en sjef som har svaret på alle spørsmålene som dukker opp, men jeg bruker den enorme kunnskapen som sitter her ute blant medarbeiderne i jakten på svarene vi leter etter. Jeg vil veldig sjelden sitte her med døren lukket, sier Langfeldt. 

- Er det en overgang å gå fra et stadig løpende nyhetsbilde til å planlegge dekningen av eventer? 

- Det er en overgang, men det er så mange eventer at det virker som en løpende virksomhet, men det er absolutt et nyhetstrykk i sporten også. Det er breaking news som skjer fortløpende , så det er fint å få litt temperatur i arbeidet. Det er både gøy og viktig, sier Langfeldt. 

- Hvordan blir den første tiden med deg i stolen? Skjer det noen forandriner?

- Jeg kommer til å bruke lang tid før jeg gjør noen radikale endringer. Da skal jeg sitte veldig godt nede i stolen. Man skal ha respekt for å gjøre store endringer i ny rolle, det skal man være veldig forsiktig med, sier Langfeldt.

- Har du «don’t touch a running system» som tilnærming?

- Det er som med fjellvettreglene - lytt til erfarne folk. Ikke vær glassklar på at du alltid har rett. Å tro at bare ledere har svaret på ting tror jeg er en gammeldags metode, avslutter Langfeldt.

NRKs nye sportssjef får Qatar-VM som ilddåp: - Folk skal ikke få dårlig samvittighet av å se på