Discovery-drama om høyreekstremisme pløyer ny mark: - Tror mange vil kjenne seg igjen

«Alt du elsker» er blant de dyreste dramaproduksjonene på Discovery noensinne.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Alt du elsker» stikker seg ut blant programmene Discovery setter på lufta i starten av 2022. Ikke bare fordi det er et alvorstungt drama i selskap med reality, dating-programmer og lettbeint humor, men også fordi det er den første rene dramaserien Discovery lanserer på lang tid.

- Vi har tidligere gått litt til siden fra den tradisjonelle, rene humoren med «Sigurd fåkke pult» og «Nach», men dette er en ren dramaserie. Det er en alvorlig, ung dramaserie, sier programdirektør Magnus Vatn i Discovery.

Serien var noe av det første han fikk presentert da han begynte i Discovery.

- Det var ikke mange dagene etterpå. Det er sjeldnere og sjeldnere man kjøper noe over bordet, men det var ikke så langt unna her.

I «Alt du elsker» møter vi barndomskjærestene Sara og Jonas, som tilfeldigvis møter hverandre igjen på T-banen og innleder et forhold. Dette forholdet blir satt kraftig på prøve når Sara oppdager at Jonas er i ferd med å radikaliseres i et høyreekstremt univers på nett.

- Det er dessverre en ekstremt relevant tematikk. Vi er et samfunn som de siste ti årene har vært gjennom to traumatiske terrorangrep, begge gjort av rimelig unge, hvite, sinte menn, i et av verdens rikeste og lykkeligste land. Da må vi spørre oss hva det er som skjer, sier Vatn.

Les mer: Slanking, (s)ex og kjærlighet - slik blir våren på TVNorge og Discovery+

- Viktig å lage en kjærlighetshistorie

Den alvorlige tematikken til tross, «Alt du elsker» beskrives som en varm kjærlighetshistorie, ikke en thriller.

- Da dette prosjektet kom opp, så skjønte vi at dette må vi gjøre og vi må gjøre det ordentlig. Vi må prøve å skjønne hva som gjør at folk radikaliseres i dag, og vi vil gjerne fortelle det på en måte som gjør at folk har det gøy og ler, men også kjenner på det tunge alvoret. Derfor var det viktig å lage en kjærlighetshistorie og en radikaliseringshistorie i samme serie, sier serieskaper Marie Hafting.

Hun har tidligere vært showrunner for «Hotel Cæsar» og manusforfatter for «Unge lovende».

Rollene som Sara og Jonas bekles av Mina Dale («Nattens arvinger») og Jakob Fort («Blank»).

- Jeg leste hele manuset da jeg fikk det og gråt og lo om hverandre. Jeg var veldig engasjert ra starten av, sier Dale.

- Tror dere det er mulig for seerne å kjenne seg igjen i disse figurene?

- Ja, for selv om Jonas har havnet litt utenfor, så er det en grunn til det. Han er en fyr som ikke vet helt hva han skal gjøre fremover og hvor det skal ende. Jeg tror det er mange som har det sånn i den aldersgruppen. Og så blir han forelsket, og det blir veldig mange, så jeg tror mange vil kjenne seg igjen i det, sier Fort.

- Jeg tror mange kommer til å kjenne seg igjen i forelskelsen og oppdagelsen av at den du er forelsket i, ikke er den du tror det er, legger Dale til.

Trengte ikke lang tid:

- Det er sjeldnere og sjeldnere man kjøper noe over bordet, men det var ikke så langt unna her, sier programdirektør Magnus Vatn i Discovery.

Varsler mer drama på Discovery

Serieskaper Marie Hafting har gjort mye research i forkant av manusarbeidet, og har stupt inn i høyreekstreme fora på internett, snakket med ekskjærester av høyreekstreme, tilbragt tid med PST og fulgt Manshaus-rettssaken tett.

- Hva håper du folk skal sitte igjen med til slutt?

- Jeg håper vi alle blir litt klokere på hvilke ting som gjør at folk radikaliseres, og at man klarer å se at det kan skje med veldig mange mennesker. Spesielt nå som vi har vært i en pandemi der mange unge sitter mye hjemme på nettet, for det er der folk radikaliseres i dag, og har mistet mange muligheter. Jeg tror det er viktig at alle er litt ekstra våkne når det gjelder disse problemstillingene, for det er viktig, sier hun.

«Alt du elsker» har et budsjett på 27,4 millioner kroner ifølge Norsk filminstitutt, som har gått inn med 4,3 millioner kroner i støtte. Det er i det øvre sjiktet av dramaproduksjoner på Discovery, bekrefter programdirektør Magnus Vatn.

Serien produseres av The Oslo Company, som blant annet har laget «Hjem til jul» for Netflix og «Han heter ikke William» for Nent Group.

- Kommer det mer alvorlig drama på Discovery, eller er dette et prøveprosjekt?

- Det ville være veldig dumt av oss å stoppe her. Det kommer mer etter hvert, sier Vatn.

«Alt du elsker» har premiere i 2022 på Discovery+. Det er foreløpig ikke bestemt om dramaserien skal vises på TVNorge. 

Les mer: Line Andersen gjør TV-comeback og lover kritisk journalistikk under Beijing-OL: - Skal ikke gå med skylapper

Discovery-drama om høyreekstremisme pløyer ny mark: - Tror mange vil kjenne seg igjen