Slakter Dagbladets «oppsiktsvekkende» jobb-annonse: - Clickbait deluxe

- Kunnskapsforakten skinner igjennom, sier NRK-programleder Hilde Sandvik. Avisa slår hardt tilbake.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

- Denne stillingsannonsenhar ergret mange i dag, skrev den kjente profilen Anine Kierulf i et innlegg på sin Facebook-profil i onsdag kveld. Kierulf er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved UiO, og stillingsutlysningen hun referer til er fra Dagbladet, som søker en ny politisk journalist. 

Kierulf trekker frem flere punkter hun reagerer på i annonsen: 

  • (..) for oss er det viktigere at du vil noe med talentet ditt, og at du brenner for å markere deg, enn at du kan forvaltningsloven på rams.
  • Du må gjerne abonnere på en smal nynorsk kulturavis, men vi oppfordrer ikke til det.
  • Dagbladet er ikke bare en avis, Dagbladet er en tilstand. Vil du prøve? 

Kierulf skriver videre at ergrelsen over annonsen kan brukes konstruktivt.

- Gi deg selv eller noen du er glad i abonnement på en smal, nynorsk kulturavis til jul! For eksempel Dag og Tid, avslutter hun. 

Kulturminister Anette Trettebergstuen, Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen, advokat Brynjar Meling og tidligere Dagbladet-journalist Tom Stalsberg er blant de mange som har kommentert innlegget. 

- Oisann! Jeg mener alle burde abonnere på en «smal nynorsk kulturavis»! Det har en glede og nytte av, skriver Trettebergstuen. 

Hilde Sandvik, NRK-programleder, redaktør for Broenxyz og tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, er også blant dem som har hevet på øyenbrynet over annonsen. Sandvik er styrenestleder i Amedia. 

- De må selvfølgelig gjøre som de vil, men det er stadig mer åpenbart hva Dagbladet ønsker seg og hvor de er på vei hen, men det er også så banalt gjort at det er tydelig at det er gjort med overlegg. Det er clickbait deluxe for å få oppmerksomhet rundt annonsen, sier Sandvik til Kampanje og fortsetter:

- Det er tåpelig. De vet hva de gjør, og vi biter på agnet. De vil jo at vi skal sitte og frese. 

Les Dagbladets svar på kritikken nederst i saken. Kampanje har kontaktet Anine Kierulf, som ikke hadde mulighet til å utdype kritikken. 

- Glad ikke mange følger etter

Videre sier at Sandvik VG og Dagbladet før i tiden ofte ble sammenlignet, men at de to avisene har tatt tydelige veivalg. Dagbladet mot det mer tabloide.

- Vi har aldri hatt noe som det danske Ekstra Bladet. Nå har vi fått det, selv om jeg personlig er glad for at det ikke er så mange medier som følger etter Dagbladet. Mitt syn på journalistikk er at det har et annet type samfunnsoppdrag enn det Dagbladet fremmer i denne annonsen. Kritikken «Tut og mediekjør» tidligere har kommet med mot front-titlene var både underholdende og treffende, sier Sandvik. 
 

Hun understreker at mediene har som oppdrag å informere, og å ikke bevisst bidra til polarisering.

- I min verden handler medienes samfunnsoppdrag om å sørge for å gi oss kunnskap til å ta gode og informerte valg. Det ser ikke ut til at dette er fremst i Dagbladets pannebrask under dagens ledelse.

- Hva synes du om at de heller vil ha en politisk journalist som vil markere seg, enn en som kan forvaltningsloven på rams?

- Kunnskapsforakten skinner igjennom. Hvis de virkelig mener det -  at de heller ønsker en som vil ta en selfie, enn en som faktisk brenner for det en holder på med, så er det oppsiktsvekkende populistisk om det er det de ønsker av en politisk journalist. Det setter opp en kunstig, på grensen til farlig motsetning mellom engasjement og kunnskap, sier Sandvik. 

Lei av Dagbladets svar på kritikk

Sandvik sier at Dagbladet stadig møter kritikken om «clickbait» med at lesertallene øker. 

- Det er noe nær dogmatisk selvsikkert i Dagbladets selvforklaringer. Jeg har også hatt min tid i Dagbladet - og var glad for den klassiske schizofrenien - var det tabloid- eller kulturavis? Vi trenger ikke lure lenger - og det er gjerne en fin ting.

Les også: Dagbladet-redaktør svarer på kritikken: - Derfor vil du lese dette

- Hva synes du om at de kommer med et spark til Dag og Tid? 

- Dag og Tid bør benytte anledningen til å komme med en motkampanje. Jeg håper de gnir seg i hendene over å bli sett, avslutter Sandvik. 

Svein Gjerdåker, ansvarlig redaktør i Dag og Tid, sier til Kampanje at dette nok er ment som humor fra Dagbladets side, men at ironi er en vanskelig sjanger.

- Særlig når man ikke fremfører den ansikt til ansikt. Dette vet alle vestlendinger som har en overdreven hang til ironi, spesielt dersom de befinner seg i Oslo. Ellers har jeg en høy terskel for hva som skal få lov til å irritere meg. Dette gjør det ikke. Jeg vet at mange i Dagbladet leser Dag og Tid, sier han. 

Dagbladet: - Voldsomt og humørløst

Jan Thomas Holmlund, konstituert utviklingsredaktør i Dagbladet, sier til Kampanje at Sandviks reaksjon er voldsom og humørløs. 

- Dagbladet satser på politisk journalistikk, og dette er en jobbannonse som åpenbart er skrevet med overskudd og glimt i øyet. Jeg kan forsikre Sandvik om at vi har fått mange spennende henvendelser fra flinke reportere der ute, som ønsker å jobbe i en av landets mest slagkraftige politiske redaksjoner hvor de får lage journalistikk som får konsekvenser og gjennomslag. Seneste i forrige uke var våre saker tema i NRKs «Debatten», sier Holmlund. 

Videre sier han at det ikke er noe nytt at «eliten» kritiserer Dagbladet. 
 
- Det lever vi fint med. Vi skriver for vanlige folk, og treffer to millioner lesere i uka. De er viktigst for oss. Dagbladet gjør det også bedre enn konkurrentene i lesermarkedet på den siste MBL-målingen.
 
Holmlund sier at han støtter Sandviks ønske om en mer intelligent samtale om hva Dagbladet holder på med, men at han ikke synes at dette er et godt bidrag.
 
-  Her slenges det ut udokumenterte påstander. Når Dagbladet sammenliknes med danske medier, er det fint med litt fakta: Publikums tillit til Dagbladet ligger høyt over tilliten til både svenske og danske tabloidaviser, ifølge Reuters Institutes Digital News Report. Og hvor kommer det fra at Dagbladet bidrar til polarisering? Det er en ganske voldsom påstand, som Sandvik bør kunne dokumentere.

Dagbladet: - Føles absurd

Holmlund sier det føles smått absurd å måtte kommentere at de ikke tar informasjonsoppdraget sitt på alvor.
 
- Den siste uka har vi lansert litteratursatsingen Dagbladet BOK, Medietilsynets NRK-rapport slår fast at vi er riksavisen med mest kulturjournalistikk, kun slått av Dagsavisen, vi publiserer flere saker av vår gravesatsing om Midtøsten og vi har ny journalistikk om spiseforstyrrelser i langrenn - vårt største graveprosjekt i år. Her har fire journalister jobbet med temaet i ett år, og avdekket flere nye funn.
 
- Når det gjelder samfunnsoppdraget og gravejournalistikk gjør Dagbladet betydelig mer enn en god del andre publikasjoner, legger han til. 
 
Han sier at de også kan forsikre Sandvik om at de ikke bare måler vekst og posisjon, men også hva leserne synes om innholdet.
 
- Leserne oppfatter vår dekning av nyheter og politikk som sterk. Vi innførte populærjournalistikken på 1930-tallet, og har vært tabloidavis siden 1983. Hvis du ser på papirførstesidene fra 80-tallet vil du se at det er et gjenkjennelig uttrykk sammenliknet med nettutgaven vår i dag, avslutter han. 

Slakter Dagbladets «oppsiktsvekkende» jobb-annonse: - Clickbait deluxe