I forrige episode av podkasten «Tut & Mediekjør», med Svein Tore Bergestuen, Eva Sannum og Christian Lyder Marstrander, langer førstnevnte ut mot det han kaller «clickbait satt i system» på forsiden av Dagbladets nettsider.

Episoden, som har fått tittelen «Krenkorama & Dagbladet-tirade», starter med at programlederne annonserer at de ikke bare skal prate om blackface.

- Vi skal også filleriste Dagbladet – og jeg ser frem til det, sier Svein Tore Bergestuen.

- Dette startet som et hjertesukk, men jeg løftet det opp fordi at jeg har sett meg så grundig lei av disse latterlige, korte overskriftene på Dagbladet.no med tilhørende bilder, som kombinert gjør at man ikke skjønner noen ting før man trykker på det, sier Bergstuen og legger til:

- Altså clickbait satt i system. Det er overskrifter som ikke gir noe mening.

Les også: NRK vil ikke fjerne innhold som kan oppfattes som rasistisk: - Norsk TV-historie

- Noe annet enn man får inntrykk av
Bergstuen ramser deretter opp en rekke eksempler på det han mener er «clickbait» på Dagbladets forside de siste ukene. 

Han er spesielt kritisk til et bilde av Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam, sammen med overskriften «Nye AP-varsler: - Ukultur».

Sannum sier at overskriften får henne til å tro at saken handler om at det er kommet flere metoo-varsler innad i Arbeiderpartiet, og at det er Gunaratnam som siteres om en ukultur. 

- Alt det vi har trodd er helt feil. Det handler ikke om metoo-varsler, og det er ikke Kamzy som mener at det er ukultur. Det er helt omvendt. Det er varsler mot henne. Ikke seksuelle varsler, men varsler om at hun har brukt makten sin og nettverket sitt på feil måte. Altså handler saken om noe helt annet enn det man får inntrykk av. Og sitatet med ukultur - det er jo noen andre som mener at Kamzy står for ukulturen, sier Bergstuen.

Ifølge Bergstuen ble overskriften endret etter noen timer. 

Dagbladet uenig i kritikken
Bergstuen spiller deretter av et intervju med Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen, der Bergstuen innledningsvis spør Hansen hvorfor Dagbladet tar i bruk overskrifter «som ikke gir mening og som man er nødt til å klikke seg inn på for å forstå».

Hansen mener imidlertid at dette er «tabloide virkemidler som er brukt i lang tid av en rekke medier». Han sier at titlene skal være pirrende og oppsiktsvekkende, men naturligvis også dekkende.

- Vi skal selvfølgelig avstå fra at titler eller bilder på front blir for intetsigende, uforståelige eller fremstår som noe forlokkende. Vi har nok enkelte tilfeller der vi ikke treffer på dette – men det er viktig å understreke når det gjelder vekst, så måler vi løpende det aller meste på front og og artikler. Vi ser at leserne våre leser fler artikler, og at de leser artiklene lengre, sier han.

- Hvis leseren går raskt ut av artikkelen og ikke klikker seg videre, og ikke leser store deler av artikkelen, så treffer vi ikke, legger han til.

Hansen er uenig med Bergstuen om at den nevnte Kamzy-overskriften.

- Da leser du tittel og sånne ting som en metoo-varsel. Tittelen er dekkende, sånn jeg leser saken. Det er nye varsler, det er ikke noe forsøk på å lure noen til å tro at det handler om metoo. Saken handler om at en varsler hevder at Kamzy misbruker nettverket i i partiet for egen makt, og krever opprydning i partikultur. Og så handler saken om dette, hvor flere stemmer kommer til orde, sier Hansen. 

- Rent lureri fra Dagbladet
Tematikken om Dagbladets såkalte clickbait-overskrifter dukket også opp på Twitter i dag. Fotballspiller Freddy Dos Santos skriver «Har dere faktisk samvittighet til å toppe nettsida med denne og få folk til å sette kaffen i halsen @db_nyheter - og så handler det om at svenske transportarbeidere ikke får kjøre med folk på lasteplanet i 6 mnd til? Makan!», sammen med en skjermdump fra Dagbladets nettsider. Skjermdumpen viser overskriften «Forlenger tiltakene til 1. juli», sammen med et foto fra en tettpakket handlegate. 

Politisk kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl, reagerer også på Twitter, og skriver «rent lureri fra Dagbladet» sammen med Dos Santos tweet.

- Dette er kanskje enda grovere. Alt tyder på at den overskriften er kjempeviktig for oss. Så viser det seg at det handler om noe helt annet enn det man får inntrykk av, sier Bergstuen til Kampanje. 
 
- Det virker jo som at den handler om at regjeringen skal forlenge korona-tiltakene?

- Ja. Jeg så at de gjorde en liten justering etter at de fikk kritikk, men jeg er usikker på om de faktisk gjorde endringene på grunn av kritikken som kom. De la til svenske flagg, og da tenker de nok at de har gjort den justeringen som er nødvendig - for med en gang du ser overskrift og bilde nå, så er det hvertfall mulig å forstå at det handler om noe i Sverige. Men det første oppslaget er veldig spekulativt, sier Bergstuen.

Hansen svarer følgende på kritikken fra Dos Santos og Kihl:

- Det er en kort studiooppdatering som handler om at Sverige utvider forbudet mot passasjerer på lasteplan. Vi ser at den første tittelen ble for generell og at det ikke kom godt nok frem hva saken handlet om. Derfor endret vi raskt tittel og bilde etter tilbakemeldinger. 

- Er du enig i at det ser ut som at saken handler om forlengede koronatiltak i Norge? 

- Nei, bildet vi brukte var fra Dronninggaten i Stockholm, men ble byttet til et foto som tydeligere symboliserer Sverige, sier Hansen. 

Les også: Dagbladet-redaktør svarer på kritikken: - Derfor vil du lese dette