Nå stuper TV-seingen - men Nent Group vokser for åttende måned på rad

- Vi styrker vår posisjon betydelig, sier salgsdirektør i Nent Group.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Oppdatert: Kampanje skrev først at Nent Group har vokst i fem måneder på rad. Det riktige er at de har vokst i åtte måneder på rad.

Nordmenn så i snitt 123 minutter TV hver dag i november ifølge TV-målingen fra Kantar. Det er et tall som kan virke høyt i seg selv, men det er en halvtime mindre enn i samme måned i fjor. Dermed fortsetter fallet i TV-seingen med uforminsket styrke. Nedgangen er på 19 prosent i november mot 15 prosent i oktober, og det er de lineære TV-kanalene vi nå bruker betydelig mindre tid på.

- Tendensen er den samme. Lineær-TV-seingen faller mye. Ulike måneder vil gi ulike utslag, men for november er det et stort fall sammenlignet med i fjor, sier kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, til Kampanje.

Fjorårets november-måned var starten på en lengre nedstengningsperiode i Oslo. Nå er både sosial- og kulturlivet i hovedstaden og resten av landet tilnærmet normal, men det er ikke hele forklaringen på hvorfor TV-seingen stuper.

- Selvfølgelig har korona mye å si for sammenligningen med året før, det må vi ha med oss i alle diskusjoner om TV-tall. Samtidig må vi erkjenne at lineær-TV-seingen er under et stort press. Vi later ikke som om dette ikke er noe som er mer strukturelt, sier Rønningen.

Utfordringen til TV-kanalene er at mange TV-seere «forsvinner» i overgangen fra lineær-TV til strømme-TV. Kantars TV-måling viser ingen vekst for strømme-TV-seingen i november, som står fast på 19 minutter i snitt hver dag.

- Vi har et reklamemarked vi skal serve med høy seing lineært, det er en stor utfordring i seg selv, samtidig som vi skal flytte seere over på «video on demand»-plattformene våre. De to tankene må vi ha i hodene våre.

- Har fått en god start på vintersporten

Nent Group vokser mest i november. Deres kanaler, bestående av TV3, Viasat 4 og TV6, øker sin andel fra 7,0 til 8,7 prosent. Dette er den åttende måneden på rad med vekst for Nent Group i Kantars TV-måling, som tar for seg alle seere mellom 10 og 79 år.

- Vi styrker vår posisjon betydelig, og har store ambisjoner om å ta ytterligere andeler med alle rettighetene som nå kommer, sier salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Nent Group.

20. november gikk startskuddet for Viaplay Vinter, som er Nent Groups nye vintersport-studio. Lindback Larsen er godt fornøyd med første etappe.

- Vi har fått en god start på vintersporten. 1,1 millioner seere har vært innom TV3 de to første helgene, og andelene våre har doblet seg fra 6,8 prosent til 14,3 prosent. Tross vanskelige værforhold på alpint, langrenn og kombinert leverer vi gode tall. Dette lover veldig godt for hva vi har i vente, sier han.

Les også: Bare én av fire vintersporteksperter på NRK og Viaplay er kvinner: - Skuffet over at de ikke tar mer ansvar

Det er ikke bare vintersport som trekker seere til Nent Group om dagen. Bodø/Glimt er blitt en seermagnet i Conference League, og på underholdningssiden trekker salgsdirektøren frem «Eventyrlig oppussing» som et høydepunkt.

- For å toppe det hele fyller vi på med et håndball-VM førstkommende torsdag. Du skal ikke se bort fra at avslutningen på året for Nent sin del går inn i historiebøkene.

Les også: Legger ned Viafree - lanserer ny strømmetjeneste med amerikansk TV-gigant

Løfter seg:

- Vi er veldig fornøyde med at TVNorge fortsetter fremgangen, sier Hanne McBride i Discovery.

Discovery vokser - TV 2 på stedet hvil

Også Discovery-gruppen har grunn til å feire gode TV-tall. Den totale andelen er på 14 prosent, opp 1,4 prosentpoeng. Flaggskipet TVNorge vokser fra 4,6 til 5,8 prosent.

Kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery har knust flere tall som viser sterk fremgang for kanalen.

- Vi er veldig fornøyde med at TVNorge fortsetter fremgangen. I oktober økte kanalen med ti prosent fra året før, og gjør nå sin beste november måned siden 2017. Med en andel på 8,0 prosent i aldersgruppen 20-59 øker TVNorge med hele 25 prosent fra november i fjor, det er knallsterkt, sier hun.

Førstkommende torsdag presenterer Discovery sin vinter- og vårmeny, som blant annet består av vinter-OL i Beijing.

- Mye av grunnen til TVNorges suksess i høst skyldes et sterkt sendeskjema fullt av bra og dyktige profiler. «71° nord – Norges tøffeste kjendis» er nok en gang best i klassen, men formater som «Kongen befaler», «Alle mot alle» og «Folle og Almaas bygger» hus bidrar også sterkt til de gode seerandelene. Vi har høye mål for TVNorge i perioden som venter, med adventskalender og et OL på trappene, da er det gøy å konstatere at vi har god vind i seilene allerede.

TV 2 har en andel på 30,2 prosent av TV-markedet i november, som er den samme som de hadde i november i fjor. Hovedkanalen øker andelen fra 19,9 til 21,5 prosent, mens Nyhetskanalen går tilbake fra 5,3 til 3,5 prosent. Det skyldes i hovedsak den voldsomme interessen for det amerikanske presidentvalget i fjor høst.

Kanaldirektør Trygve Rønningen er glad for at de kommersielle TV-husene styrker eller beholder sin posisjon.

- Både Discovery og Nent gjør en fin måned, så det er godt jobba fra deres side. Vi er fornøyde med at vi har fått det til så bra med TV 2. I sum er det en god måned for oss, sier han.

NRK er månedens taper med en andel på 39 prosent, ned fra 41,4 prosent i samme måned i fjor. NRK1 har en andel på 33,1 prosent, ned fra 35,4 prosent i fjor.

Les også: NRK har laget julekalendere for over 120 millioner på to år: - Behovet er blitt større

NRK går tilbakeKommersielle TV-hus tar andeler

Kanalgruppe 2021 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 39,0 41,4 - 2,4
TV 2 30,2 30,2 -
Discovery 14,0 12,6 + 1,4
Nent Group 8,7 7,0 + 1,7
Andre 8,2 8,7 - 0,5

Tall i prosent av TV-seingen 10-79 år. Kilde: Kantar

Nå stuper TV-seingen - men Nent Group vokser for åttende måned på rad