Hans Geelmuyden om pengene fra GK-salget: - Min kone fortjener en påskjønnelse, selv har jeg alt jeg trenger

Rett før jul solgte Hans Geelmuyden seg helt ut av PR-byrået han startet for over 30 år siden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett før jul ble det klart at holdingselskapet Paritee, som styres av Kahoot-topp Lars Erik Grønntun og hans tidligere kollega fra tiden i Gambit Hill & Knowlton, Jonatan Fægri, kjøpte resten av aksjeposten til Hans Geelmuyden og med det eier 97,5 prosent av det skandinaviske kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK).  

Det skjedde etter at Paritee tok over aksjemajoriteten i GK ved å kjøpe 50,1 prosent av PR-byrået i september i år.  Nå er imidlertid kjøpet sluttført og pengene høyst sannsynlig betalt til Hans Geelmuydens investeringsselskap Koko. De resterende 2,5 prosentene blir værende på GKs øvrige partnere.

- Vi er enige om å ikke kommentere detaljene i avtalen, sier Jonatan Fægri i Paritee til Kampanje.

Les også: Grønntun tar full kontroll i PR-byrå: - En ny æra for Geelmuyden Kiese

Hva Paritee verdsatte GK til ved avtaleinngåelsen, er ikke kjent. Tidligere anslag har estimert prisen på GK til mellom 70 og 80 millioner kroner.  Hans Geelmuyden selv sier det verken ble noen ekstra dyre sko, ny hytte eller ekstra fine julepresanger i forbindelse med at han selger sine aksjer i GK, det vil si med ett unntak, hans kone Margrethe Geelmuyden som også jobber i byrået.  

- Margrethe fortjener en påskjønnelse. Selv har jeg alt jeg trenger, sier Geelmuyden.

- Tar du pengene ut av Koko nå før utbytteskatten øker i 2022?

- Nei, kapitalen gjør mest nytte i Koko, sier Geelmuyden. 

Les også: Selger halvparten av Geelmuyden Kiese til bransjeveteraner

- Overlater momsinnbetalinger til andre

Selv om Hans Geelmuyden nå selger seg ut av selskapet han startet opp for over 30 år siden, er han ikke enig i at han klipper alle bånd til selskapet

- Jeg skal være med i to år til som seniorrådgiver, Det har Paritee bedt meg om, og jeg gleder meg til å bruke all tid på kommunikasjonsfaget og kundene. Som jeg sier i pressemeldingen så overlater jeg med glede medarbeidersamtaler og momsinnbetalinger til andre, sier Hans Geelmuyden.

- Hvordan var det å stå opp om morgenen uten å eie GK?

- Da tok jeg min første feriedag på ett år. Men Margrethe, er spent på hvordan det går, sier Hans Geelmuyden.

I løpet av det snaue halve året som har gått siden Paritee kom inn på eiersiden har investeringsselskapet brukt tiden på å «sette seg inn i driften, bli bedre kjent med ansatte og evaluere kundearbeidet og det faglige».  Hans Geelmuyden sier til Kampanje at han synes det er et godt prinsipp at de som skal kjøpe aksjer i selskapet blir godt kjent med selskapet de tenker å overta.

- Jeg er som du vet veldig opptatt av åpenhet og åpenhet må også være det førende prinsippet når du skal selge aksjer. Derfor har Lars Erik og Jonatan og Paritee snudd hver sten i GK slik at de nå kjenner oss godt, vet hvem vi er og hva vi står for, sier Geelmuyden.

- Vi er veldig imponert over kvaliteten

Med salget av sin resterende eierpost trer Geelmuyden ut av partnerskapet fra nyåret og inn i rollen som seniorrådgiver. Fra og med første januar neste år tar dermed Paritee over alle styreplasser i PR- og kommunikasjonsbyrået med Lars Erik Grønntun som styreleder.  

- Paritee vil ha alle styreplassene, men akkurat hvem som sitter der får vi komme tilbake til, sier Fægri.

- Hva har dere funnet ut om GK som dere ikke viste etter å brukt de siste månedene til å bli bedre kjent med byråets ansatte og driften?

- Hans har hele tiden vært veldig transparent på hva som fungerer bra og hva som kan forbedres, men vi har helt klart en mye dypere forståelse nå enn i september. Implisitt i kjøpet ligger også at det ikke har vært noen store overraskelser. Vi er veldig imponert over kvaliteten på rådgivningen og det kreative, men det hadde vi på mange måter ventet, sier Fægri. 

Tar over:

Holdingselskapet Paritee og Jonatan Fægri tok før jul full kontroll med PR-byrået Geelmuyden Kiese. Foto: Eivor Eriksen.

Jakter ny toppsjef i Paritee

I meldingen som kom før jul skrev Paritee at de forventet «et styrket resultat for 2021» i Geelmuyden Kiese. Konsernet hadde i fjor en bruttoomsetning på 184 millioner kroner og et driftsresultat på 13,1 millioner kroner. Selskapet har operasjoner i Sverige og Danmark, i tillegg til Norge.

- Hvor mye bedre enn 2020-tallene blir det?

- Bøkene er ikke gjort opp, men det ser ut til å bli et hyggelig løft i riktig retning. Tallene får vi komme tilbake til når regnskapene offentliggjøres, sier Fægri.

Men det er ikke bare i GK det er endringer på gang, også i selskapet til Grønntun og Fægri er det mer aktivitet og selskapet er i gang med «en håndfull rekrutteringer» og samtidig jakter en administrerende direktør. Selskapet har også tidligere uttalt at de har som ambisjon om å gjennomføre flere oppkjøp for på den måten bygge opp et sterkere nordisk miljø.

- Vi sikter oss inn mot fire til seks medarbeidere i kjerneteamet i Paritee, men det fordrer naturligvis at vi har en større base enn GK å jobbe med, så det ene følger det andre. Først av alt ser vi frem til å kunne offentliggjøre en administrerende direktør på nyåret, sier Fægri. 

Hans Geelmuyden om pengene fra GK-salget: - Min kone fortjener en påskjønnelse, selv har jeg alt jeg trenger