Disse podkast-profilene tjener over tre millioner: - Trenger ikke å tjene mer

Einar Tørnquist er blant de fire podkast-profilene som har en skattbar inntekt på over tre millioner kroner i året.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Saken er oppdatert med kommentarer fra Vanessa Rudjord.  

Atle Antonsen, Synnøve Skarbø, Einar Tørnqvist og Lisa Tønne er de podkast-profilene som håver inn mest penger i Norge. Ifølge fjorårets skattelister, som ble tilgjengelige i dag, har de alle over tre millioner kroner i skattbar inntekt.

Podkast-profilene som utgjør Kampanjes topp 20-liste tjener alle over én million kroner. I tillegg til programlederrollene innenfor podkast, har de fleste av dem flere baller i lufta. Blant annet spiller Antonsen, som troner øverst på lista, i flere TV-serier og driver flere barer i Oslo. 

Se listen over de 20 podkast-profilene som tjener mest i Norge nederst. 

Einar Tørnquist, som ligger på tredjeplass på lista, sier til Kampanje at det ikke «bare» er podkast han tjener penger på. Innenfor podkast-verden er Tørnquist både kjent for «Jan Thomas og Einar blir venner» og «198 land med Tørnquist». Førstnevnte driver han med TV-, mote- og podkast-profilen Jan Thomas, som ikke havner like høyt på lista.

Begge podkastene er produsert av Plan B og Acast. 

- Jeg har gjort mye forskjellig. Både som TV-programleder og og podkast-programleder, og så driver jeg jo med boksalg. Jeg har gitt ut noen bøker og så har jeg spilt i noen filmer. I tillegg har jeg opptrådt mye på scene. Summen utgjør dette her, men hver for seg er det ikke ekstremt innbringende. Til sammen blir det bra, sier han.

Vet ikke hvor mye han har tjent

«Jan Thomas og Einar blir venner» er blant de mest populære podkastene i Norge. Den havner stadig på topp ti og 20 på lista «Podtoppen». Podkasten var også med i begrunnelsen da duoen vant tittelen Årets Medienavn hos Kampanje i 2019.

Det første frøet til vennskapet mellom de to skal ha blitt sådd da Jan Thomas gjestet VGTV-showet «Tørnquist Show» i 2014. Siden har de to også hatt mange live-inspillinger av podkasten i form av show foran publikum. 

- Vet du hvor mye du har tjent inn på podkast? 

- Det er jeg ikke sikker på. Jeg har to stykker, så jeg er litt usikker på det, sier Turnquist. 

- Har dere vurdert å legge podkastene bak betalingsmur for å tjene inn enda mer?

- Nei, jeg trenger ikke å tjene mer penger, så jeg vil heller at de skal ligge ute. Vi tjener jo på annonser, men det er ikke noe poeng i å grabbe til seg mer. Det er viktigere å få stor spredning, slik at vi kanskje kan reise litt rundt når det ikke er pandemi lenger.

Les også: Her er Norges best betalte medietopper - TV 2-sjefen med kraftig lønnshopp

- Kommer til omsette for åtte millioner

Synnøve Skarbø, som driver podkasten «Synnøve og Vanessa» sammen med Vanessa Rudjord, ligger nest øverst på lista over podkast-profilene som tjener mest. Inntekten hennes ligger på 3,2 millioner. 

Rudjord ligger på trettende plass, med en inntekt på 1,47 millioner. Hun opplyser til Kampanje at hun sammenlagt omsatte for 3,4 millioner, blant annet via VR Stylebook AS. 

- Vi tjener på tre nivåer på podden: annonser i podkasten og eventer som eksempelvis live-podder. I tillegg ønsker mange av annonsørene våre å kjøpe betalte innlegg på våre kanaler i sosiale medier, som et tillegg til annonsene. I fjor var det naturlig nok ingen eventer, så vi endte totalt på cirka seks millioner kroner, sier Rudjord. 

Hun forteller at podkasten er hovedjobben hennes. 

- I tillegg til å lage innholdet og spille det inn hver uke, selger vi også annonsene selv, og holder i alt fra økonomi, produksjon osv. Vi er som et eget lite produksjonsselskap. Utover det designer jeg klær. 

Ifølge Rudjord ligger podkasten nå på omtrent 80.000 unike nedlastinger.

- I tillegg kommer for eksempel Spotify-strømminger. Podkast er i voldsom vekst, både når det gjelder antall lyttere og ikke minst økonomi. I år ligger vi an til å omsette for rundt åtte millioner totalt på podkasten, som gir en vekst på 33 prosent i forhold til i fjor.

Den siste tiden har flere store podkast-navn som Tusvik og Tønne, Herman Flesvig og Mikkel Niva, i tillegg til Radioresepsjonen-trioen gått til Schibsted, og dermed blitt lagt bak betalingsmur. 

- Noe av det jeg elsker med podkastformatet er at det er gratis og tilgjengelig for alle. At mange går bak betalingsmur er likevel nødvendigvis ikke en ren ulempe – det åpner markedet for nye stemmer og podkaster som kanskje tidligere har vært oversett av annonsørene. Vi er i en litt annen situasjon enn de andre podkastene på vår størrelse, på den måten at vi også selger annonser og drifter produksjonen selv. Inntil videre er vi superfornøyde med det, avslutter hun. 

Skattelistene 2020Disse podkast-profilene tjener mest

Navn Podkast Skattbar inntekt Skattbar formue
Atle Antonsen Misjonen 3.750.620 15.292.421
Synnøve Skarbø Synnøve og Vanessa 3.214.995 2.922.973
Einar Tørnquist Jan Thomas og Einar blir venner, 198 land 3.145.880 0
Lisa Tønne Tusvik og Tønne 3.063.187 27.944
Jan Thomas Jan Thomas og Einar blir venner 2.665.518 0
Bjarte Tjøstheim Papaya 2.434.873 505.419
Tuva Fellman I karantene 2.253.849 89.416
Sigrid Bonde Tusvik Tusvik og Tønne 2.129.532 7.270.699
Linnéa Myhre Gi meg alle detaljene 2.123.857 0
Morten Hegseth Harm og Hegseth 2.078.670 0
Johan Golden Misjonen 1.761.795 3.494.524
Else Kåss Furuseth The Kåss Furuseths 1.733.541 7.975.731
Vanessa Rudjord Synnøve og Vanessa 1.472.209 0
Ida Fladen Ida med hjertet i hånden 1.462.729 649.325
Iselin Guttormsen G-punktet 1.313.999 0
Tore Sagen Papaya 1.273.648 0
Mikkel Niva Friminutt 1.272.572 90.820
Ronny Brede Aase I karantene 1.227.166 0
Vegard Harm Harm og Hegseth 1.196.086 1.980.103
Herman Flesvig Friminutt 1.143.715 0

Kampanje gjør oppmerksom på følgende: Det er viktig å huske på at skattbar inntekt ikke er det samme som reell inntekt. Nettoinntekten omfatter all skattepliktig inntekt: det vil si lønn, pensjon, sykepenger, næringsinntekt, renteinntekter og eventuell pengegevinster. Men fra denne er det trukket fra fradragsberettigede beløp som rentefradrag, minstefradrag og fradrag i tilknytning til arbeidsinntekt. (Særfradrag er imidlertid ikke trukket fra på denne posten.)

Formue omfatter blant annet bankinnskudd, oppgitt kontantbeholdning, likningsverdi på aksjer, eiendom, bil. etc. Gjeld er fradrag på denne posten.

Disse podkast-profilene tjener over tre millioner: - Trenger ikke å tjene mer