Jan Thomas og Einar er strengt tatt ikke ett medienavn, men to (tre, hvis vi skal være helt nøyaktige), og begge har holdt en høy profil på hver sin kant i en årrekke. 2019 er likevel året der Jan Thomas’ Hollywood-aura og Einar Tørnquists jordnære sjarm har gått opp i en høyere enhet gjennom podcasten «Jan Thomas og Einar blir venner» og påfølgende TV-program. Kombinasjonen har vist seg å være uimotståelig. De har rett og slett blitt hele Norges nye bestevenner, og nå har folket også stemt frem Jan Thomas og Einar som vinneren av Kampanje-kåringen Årets medienavn.

- Alt dette kommer litt brått på, men det er veldig, veldig gøy, sier Jan Thomas om prisen fra Kampanje-leserne.

Vi møter duoen midt mellom fire utsolgte forestillinger på Chat Noir. Kjendisstylisten ser ingen grunn til å underdrive responsen fra publikum.

- De kan alle referansene, latteren sitter løst og det er så fint samspill. Hvor kom all denne kjærligheten fra? Norge, som er så lukket og kaldt og fullt av jantelov, har sakte men sikkert begynt å forandre seg littegranne.

- Dessverre, smiler Tørnquist.

Se alle de nominerte til Årets medienavn her!

Fant tonen i NRK-program
Det er et drøyt år siden de lanserte podcasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Det første frøet til vennskapet ble sådd da Jan Thomas gjestet VGTV-showet «Tørnquist Show» i 2014. Den usannsynlige duoen møttes igjen da de begge var gjester i NRK-programmet «10 på topp» i fjor høst.

- Vi satt og pratet litt backstage, og hadde begge vært vikarer i «Radioresepsjonen», og da foreslo Jan Thomas at vi kanskje skulle gjøre noe sammen, sier Tørnquist.

Jan Thomas forteller at det var Synnøve Skarbø, som også gjestet «Ti på topp» denne dagen, og som også inntar rollen «Kirsten Giftekniv» i Jan Thomas’ nye datingshow på TVNorge, som hadde fått han på podcast-sporet.

- Jeg har til dags dato aldri hørt på podcast, sier han.

- Hvorfor tenkte du at det var en god idé å lage podcast med Einar Tørnquist?

- Jeg er ikke glad i å gjenta med selv. Jeg er alltid på jakt etter noe nytt og annerledes. Hvis det er noe som er forutinntatt eller planlagt, som jeg kan gjøre på autopilot, så er jeg ikke interessert.

Tørnquist var heller ikke vond å be.

- Jeg hadde god erfaring fra da han var gjest i «Tørnquist Show». Han var overraskende lett å ha med og gjøre, morsom og kvikk i kommentarene. Generelt et positivt vesen. Så jeg tenkte at om dette ikke skulle bli bra eller bli en suksess, så er det i hvert fall hyggelig. Og så viste det seg å være veldig hyggelig, sier han.

Saken fortsetter.

- Er maksimalt ulike
De har noen teorier om hvorfor kombinasjonen fungerer så bra.

- Det grunnleggende er at vi er maksimalt ulike. Vi har mer eller mindre ingen felles treffpunkter, men vi velger likevel å være positive og åpne overfor hverandre, sier Tørnquist.

- Har dere noen likheter?

- Ja, hva skulle det vært da? Vi er glade i å kjøre bil begge to.

- Veldig glade i å kjøre bil, men jeg tror også vi begge setter pris på ærlighet og det som er ekte. Og så må jeg få lov til å sitere min mor, sånn at det ikke høres ut som det er jeg som sier det, men jeg liker å tro at jeg er snill, og Einar er også veldig snill. Kjærlighet og godhet synes jeg er undervurdert, legger Jan Thomas til.

- Mamma synes jeg er snill. Det har hun sagt mange ganger til meg også, sier Tørnquist.

Vil på turné
Selv om vitsene sitter løst, har prosjektet også et underlag av alvor.

- Jeg tror man kan ha litt åpnere dører i sin søken etter relasjoner med andre mennesker. Det er ganske nyttig å erfare folk fra et annet miljø enn man er fra selv, sier Tørnquist.

Dette budskapet håper «Årets medienavn» å ta med seg på sin signingsferd over land og strand til neste år.

- Vi sitter mye i Oslo, og det har med timeplanen vår å gjøre, men jeg vil tro at vi har en fellesdrøm om å reise på en omfattende turné rundt om i Norge og treffe folket, sier Jan Thomas og får et bekreftende nikk.

- Har planlagt 5000 episoder
Jan Thomas er lei av å få spørsmål om hvor lenge de skal holde på med podcasten.

- Jeg tror Einar og jeg slutter den dagen vi ikke synes det er gøy lengre, den dagen det ikke gir oss noe. Men dette er så nytt, vi har kjent hverandre i ett år og vennskap utvikler seg heler tiden, sier han.

- Vi planla 5000 episoder i første sesong, og så får vi se hva som skjer etter det, sier Tørnquist.

Han var selvfølgelig også på plass i Sør-Afrika, der innspillingen av «Jan Thomas søker drømmeprinsen» foregikk. Resultatet vises på TVNorge til våren.

- For alt vi vet har Jan Thomas funnet kjærligheten, er du redd for at det skal skape utfordringer for vennskapet?

- Nei, jeg har samboer og barn, uten at det rammer Jan Thomas spesielt hardt.

Men bortsett fra dem, er det ingen andre han tilbringer så mye tid med som Jan Thomas. Da blir det naturlig å dele opp- og nedturer, og alt imellom.

- Han har kanskje fått sin dose bilder av halvnakne menn og meg, sier Jan Thomas.

- Den dosen er ganske liten! Jeg trenger ikke så mye av det, ler Tørnquist.