Tidligere Mediaforum-topper samler seg om redningsaksjon: - Ønsker ikke at det skal legges ned

I tolvte time er det kommet en plan på bordet for å redde Mediaforum.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er dramatiske dager for bransjeforeningen Mediaforum som i morgen, på et ekstraordinært årsmøte, skal stemme over hvorvidt Mediaforum skal avvikles eller ikke. I forrige uke kunne også den nye Mediaforum-sjefen Anette Isachsen fortelle at hun hadde sagt opp stillingen sin.

Styreleder Trond Fredriksen har så langt ikke ønsket å kommentere prosessen før møtet er over i morgen, men Kampanje er nå kjent med at en større redningsaksjon er på gang. Den som sitter ved rattet, er ingen ringere enn Trine Vik som nærmest har konferansen som sin egen baby. Planene skal ha blitt iverksatt i helgen.  

- La oss si at vi er en gjeng engasjerte, tidligere Mediaforum-folk som hadde en prat i helgen. Flere har ringt meg og sendt mailer de siste dagene også, sier Vik, som i dag jobber som daglig leder i Maverix.

Vik var i mange år daglig leder i Mediaforum.

- Hva tenker dere?

- Vi ønsker å danne en valgkomite som jobber for å sikre videre drift av foreningen, men i en litt nedskalert versjon enn det som er nå. Vi ønsker i alle fall å beholde mediaprisene og jobbe for å dele ut dem i 2021 og at det blir en mer frivillig organisasjon på alle poster, sier Vik.

Les også: Mediaforum-sjefen sier opp jobben - samtidig vurderer styret full avvikling

Klar med redningsplan:

Trine Vik, tidligere daglig leder av Mediaforum, har spilt inn et forslag med å tanke på å redde foreningen hun jobbet for i en årrekke.

Styreleder trakk seg – medlemstallene halvert

2020 har vært svært tøff for foreningen med utskiftninger av nøkkelpersoner, avlyst mediekonferanse på grunn av Covid-19 og som det nå også viser et sterk fall i antall medlemmer. Siden toppåret i 2010, da foreningen hadde 1.200 medlemmer, har dette tallet nå halvert seg og er på litt over 600 medlemmer i 2020.  

Les også: Mediaforum-sjefen har bestemt seg: - Vi avlyser årets mediekonferanse

I underlagspapirene som nå er sendt til medlemmene heter det Mediaforum «har hatt et krevende år der mye uforutsett har dukket opp i tillegg til covid 19-situasjonen.».  

I papirene kommer det også frem at det har vært mye drama gjennom høsten. Tidligere styreleder i Mediaforum, Pål Listuen, trakk seg i august og daglig leder ble permittert 40 prosent før hun senere ble sykemeldt. 21. september sa imidlertid Isachsen opp sin stilling.

- Etter fire år som styreleder så trakk Pål Listuen seg som styreleder i Mediaforum for å konsentrere seg om egen virksomhet og egen bedrift. Det skjedde uten dramatikk, sier Listuen til Kampanje.

- Så din avgang hadde ikke noe med det som nå skjer rundt Mediaforum?

- Nei, det har det ikke. Nå ønsker jeg foreningen all lykke til. Jeg tror det må nye drivkrefter til for å ta dette videre, sier Listuen.  

Fallende medlemstall og varslede kutt fra eksisterende medlemmer for neste år, er også dårlig nytt for Mediaforum. 60 prosent av Mediaforums inntekter kommer fra medlemskap og er knyttet til noen få større aktører, som ifølge møtepapirene, både «konsoliderer og har varslet nedjusteringer i stort omfang».

Det er dårlig nytt for en forening som tidligere hadde millioner på bok, men som nå går med underskudd: «Mediaforum har de siste årene gått med underskudd, og selv i år med sterkt kostnadsfokus går vi med litt underskudd. Dette har spist mye av de midler vi har som sikkerhet og ved utgangen av 2020 vil vi sitte igjen med ca. kr 350-400.000 på konto», heter det i sakspapirene.

Vi tror at det skal være mulig å få på plass nye ildsjeler, som kan følge opp noen av de dialogene dagens Styre har hatt med ulike samarbeidspartnere. Styret i Mediaforum

Mener Mediaforum må beholde priser selv

Men etter morgendagens, ekstraordinære medlemsmøte, kan det altså være slutt. De to forslagene medlemmene skal ta stilling til er enten «videre drift og nytt styre» eller «avvikling av Mediaforum, men sikre videre drift av Medieprisen».

- Vi ønsker ikke at Mediaforum skal legges ned, sier Trine Vik, som altså kommer med sitt forslag med tanke på videre drift og nytt styre.  

Men her skal også andre aktører ha vært kontaktet, som Markedsføringsforeningen i Oslo, Mediebyråforeningen, Annonsørforeningen og Kreativt Forum for å sikre videre drift.

Trine Vik mener den dårligste løsning er å sette vekk prisene og avvikle foreningen.  

- Ja, det er en veldig dårlig løsning. Det er Mediaforum som startet med Mediestrategiprisen tilbake i 1997 og utviklet den videre. Det er kjempeviktige priser for bransjen sammen med hedersprisen og Norges beste medieselger.

Totalt er det snakk om cirka ti personer som står bak initiativet og Kampanje er kjent med at Trine Vik tidligere jobbet tett og godt i Mediaforum med folk som tidligere Red Media-sjef, Maria Aas-Eng, Finansavisens Gretha Nicolaysen, Anita Lønningen Bassøe. Om disse er med på initiativet er ikke kjent. 

- Vi er cirka ti personer som står bak dette og jeg kan bare snakke for min egen del. Mediaforun har vært en viktig del av livet mitt i 25 år og jeg ønsker å engasjere meg. Jeg synes ikke covid-19 er grunn til å legge ned.

- Kan vi kalle dette en redningsoperasjon?

- Ja, det kan du absolutt. Nå må vi bare få flere til å stemme på dette første punktet i innkallingen om videre drift på årsmøtet. Vi ønsker å redde Mediaforum, sier Trine Vik.

Tidligere Mediaforum-topper samler seg om redningsaksjon: - Ønsker ikke at det skal legges ned