Festbrems i Aftenposten - kutter kraftig i eventsatsingen

- Vi har sett på hva som skal lykkes og hva vi skal gjøre mindre av, sier Aftenposten-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Aftenposten har de siste årene bygget opp en storstilt eventsatsing, og det toppet seg på mange måter da de inviterte publikum til en omkamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal Stadion i 2018, 20 år etter den historiske norske seieren over Brasil i fotball-VM.

Da hadde Schibsted-avisen et mål om en eventomsetning på 20 millioner kroner. To år senere er ambisjonene nedjustert og Aftenposten er i likhet med resten av eventbransjen hardt rammet av koronapandemien og smittevernstiltakene fra regjeringen.

- Vi merket selvfølgelig, som alle andre, at de fysiske eventene gikk «åt skogen», men eventavdelingen hev seg rundt og arrangerte digitale eventer, som vinkursene til Ingvild Tenfjord som har blitt enormt vellykket, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Aftenposten, Trine Eilertsen til Kampanje.

Avisen har brukt koronakrisen på å rendyrke eventsatsingen sin, forteller hun.

- Vi har sett på hva som lykkes og hva vi skal gjøre mindre av, og kommet frem til at det er eventene som er tett på innholdet i Aftenpostens kjerne som vi lykkes best med, sier Eilertsen.

Nå skal Aftenposten lage flere arrangementer rundt sin satsing på podkast, foreldreliv og samlig, og kultur, der de har et samarbeid med TV-bransjen om Seriedagene.

- Vi har tidligere hatt en eventavdeling som tar på seg oppdrag fra eksterne, og det gjør de mindre av nå. Det er mer tett på vår virksomhet.

Dropper eventsjef-stilling

Kommersiell direktør i Aftenposten, Bård Viken, forteller at eventavdelingen nå sysselsetter mellom tre og fem årsverk. Tidligere har den sysselsatt mellom åtte og ti årsverk.

- I strategien fremover så ser vi på hvordan vi kan gjøre flere redaksjonsnære eventer. Det er en retning vi tror på og som vi ser er populært blant abonnentene våre.

Ingen skal ha blitt sagt opp, forteller Aftenposten-direktøren.

- To personer har valgt å slutte hos oss, to har gått inn i nye stillinger i Schibsted og resten fortsetter i event, sier han.

Det skal ikke være snakk om ytterligere nedbemanninger på nåværende tidspunt.

Eventavdelingen har tidligere vært ledet av Kathrine Jansen, som nå leder Oslo Design Fair hos Norges Varemesse. Marius Thorkildsen, som leder merkevare og brukerbetaling i Aftenposten, har nå ansvaret for eventsatsingen. I fjor sluttet også Veslemøy Østrem, som ledet den redaksjonelle eventsatsingen i Aftenposten, til fordel for en jobb i Vårt Land.

- Jeg har vært i Schibsted i 17 år og det har vært en utrolig spennende reise, men spesielt de siste fem årene i event har vært utrolig gøy å få være med på. Nå hadde jeg lyst til å bredde meg ut og prøve noe nytt, sier Katrine Jansen til Kampanje.

- Vi må være realistiske

- Hvor mange eventer planlegger dere for i 2021?

- Vi satser på et ganske høyt aktivitetsnivå,  og et titalls eventer, så er den store diskusjonen hva som er mulig å gjøre av fysiske arrangementer og hva tar vi med videre av digitale arrangementer. Vi ser en god respons på digitale kurs og digitale arrangementer. Så vurderer vi nå i lys av aviskrigen i Oslo, om du vil kalle det det, om vi skal gjøre mer rettet mot Oslo, sier Bård Viken.

Aftenposten-sjefen ser ikke for seg at de vil nærme seg det gamle målet om 20 millioner kroner i omsetning med det første.

- Vi er ikke der i år, og ikke neste år heller. Vi må være realistiske på hva vi klarer å få til med det rigget vi har nå. Dette målet var også avhengig av en del kommersielle eventer i tillegg til det vi driver med selv, sier Eilertsen.

- Planlegger dere for noe som kan måle seg med omkampen mot Brasil?

- Det var en veldig spesiell idé som var bygget på at vi hadde folk med et veldig spesielt kontaktnett som gjorde det mulig å få dette til. Det blir nok litt annerledes.

Aftenposten har nylig varslet en større satsing på dekningen av Oslo, hvor de nå møter ny konkurranse fra Amedia og Avisa Oslo. Det vil også komme til syne i eventsatsingen, tror Eilertsen.

- Ja, det må vi legge til grunn, sier hun.

Les også: Aftenposten styrker Oslo-dekningen med opptil 25 millioner kroner

Festbrems i Aftenposten - kutter kraftig i eventsatsingen