Marvel-, HBO- og Netflix-produksjoner kjemper om norske insentivmidler

I søknadsbunken ligger oppfølgersesonger av populære norske tv-serier, Hollywood-blockbustere og kryptiske titler.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Ti norske og internasjonale film og tv-serieproduksjoner ønsker å benytte seg av Norsk Filminstitutts (NFI) insentivordning for å filme i Norge i 2020. Og det er ikke miniputter som ønsker å gjøre opptak. På søkerlisten finner vi blant annet serier knyttet til Marvel, HBO og Netflix. 

De ti søkerne oppgir at de samlet vil bruke 474 millioner kronger på opptak i Norge. Insentivordningen åpner for at man kan få tilbake 25 prosent av disse utgiftene, noe som hadde utgjort 118 millioner kroner dersom alle ti får innvilget sine søknader. Ettersom NFI kun hadde 78 millioner kroner å dele ut sist, er det dermed trolig kun et utvalg av søkerne som får midler.

Fristen for å søke gikk ut 26. november. Seksjonsleder for internasjonale forhold i NFI, Dag Asbjørnsen, er fornøyd med søknadene.

- Dette er en god blanding av norske og utenlandske prosjekter og av spillefilmer og dramaserier. Vi er veldig glade for at det så god søkning til ordningen. Vi vil nå gå i gang med å behandle søknadene og kunngjøre på nyåret hvem det er som får tilskudd, sier Asbjørnsen til Kampanje.  

Rubicon TV har søkt insentivordningen med andre sesong av Beforeigners. Den populære dramaserien med Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen var HBO sin første norske produksjon. Første sesong satte strømmerekord i Norge ifølge strømmetjenesten selv. Kampanje har vært i kontakt med HBO Nordic, men det har ikke lykkes oss å få en kommentar.

Serieskaper Anne Bjørnstad ønsker ikke å kommentere søknaden.

Les også: Beforeigners-skaper vil lage minst tre sesonger og er åpen for spin-off-serier: - Får heller bli flaut hvis vi kanselleres

Søker om midler til Marvel-film og kryptiske titler

På listen over årets søkere finner vi også en produksjon med tittelen «Blue Bayou». Dette var arbeidstittelen da Marvels nye storfilm «Black Widow» inntok Sæbø i sommer for å spille inn scener med hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson på norsk jord. Det er produksjonsselskapet Truenorth som har sendt inn søknaden. De var engasjert som linjeprodusent for innspillingen av Marvel-filmen i Norge. 

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Truenorth.

Filmen, som er den siste i en lang rekke med Marvels superhelter, har planlagt premiere 30. april neste år.

I tillegg finner vi noen kryptiske titler, som potensielt kan vise seg å være andre større Hollywood-produksjoner, representert ved prosjektnavnene Prism og You, signert selskapet Truewest, og søknaden Libra, som også er signert selskapet Truenorth.

Det viktigste er at vi må vise at vi skal bruke pengene i Norge, og serien er skrevet for at norsk kultur og norsk fauna skal ha en fremtredende rolle i filmen. Espen Horn

Norsk thriller under utvikling

Motion Blur har søkt om insentivmidler for å spille inn den nye TV-serien «Rigor Mortis» i Norge. Detaljene om det nye prosjektet holder produsentene foreløpig tett til brystet.

- Vi er i samtale med forskjellige samarbeidspartnere og investorer og er i ferd med å skrive kontrakt, sier produsent Espen Horn i Motion Blur til Kampanje.

Han beskriver den nye TV-serien som en thriller i seks deler der «norsk kultur og natur er sentral». Petter Holmsen er hovedforfatter på prosjektet.

- Dere konkurrerer med store Hollywood-prosjekter om pengene. Hvordan går dere frem?

- Det viktigste er at vi må vise at vi skal bruke pengene i Norge, og serien er skrevet for at norsk kultur og norsk fauna skal ha en fremtredende rolle i filmen. Derfor mener vi at vi har en sterk søknad, sier Horn.

Espen Horn er også involvert i den første norske Netflix-filmen.
Les mer om den her: Jarand Herdal (23) skal lage den første norske Netflix-filmen: - Helt surrealistisk

Planlegger for nye sesonger

I søkerbunken finner vi også prosjektet Battle II signert produksjonsselskapet Friland. Det er en oppfølger til dansefilmen Battle med Skam-stjernen Lisa Teige fra 2018.

Netflix-serien Ragnarok har ikke premiere før januar neste år, men det hindrer dem ikke fra å søke insentivordningen om støtte til Ragnarok sesong to. I den kommende norske Netflix-original serien vil vi også møte en Skam-skuespiller, nemlig Herman Tømmeraas, i tillegg til Heimebane-stjernen Emma Bones.

NRK-serien Lykkeland har også søkt insentivordningen med planer om en andre sesong.

Det tiende prosjektet i søkerbunken er The Border Guide, sendt inn av selskapet Rein Film Finnmark.

Marvel-, HBO- og Netflix-produksjoner kjemper om norske insentivmidler