Jobber for å få NRK til Oslo fengsel: - Kan få inn over 2.000 arbeidsplasser til Gamlebyen

Den lokale organisasjonen «Klosterengas venner» har fått med seg Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne på laget - men Høyre vil fortsatt ha NRK til Groruddalen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

- På sensommeren begynte vi å jobbe med tanken om å få NRK hit, for vi har lenge visst at fengselet skal flytte. Vi laget en skisse som vi presenterte for NRK. De var litt skeptiske i begynnelsen – men når de fikk se tegninger av parken, og hvor fantastisk det her området kommer til å bli, ble NRK relativt positive til Klosterenga og fengselstomten, sier Vebjørn Torsetnes i Klosterengas venner.

Som Kampanje tidligere har skrevet, er Oslo fengsel et alternativ som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har fattet særskilt interesse for.

Les mer: NRK vurderer flytting til Oslo fengsel: - Et spennende alternativ 

Den lokale organisasjonen representerer 1.500 medlemmer i Gamlebyen i Oslo som er «opptatt av nærmiljøet og parken Klosterenga». I tillegg har Klosterengas venner jobbet med å skaffe midler til parken, som skal bygges i 2020 og 2021.

- Dette er en fantastisk beliggenhet midt imellom Grønland, Bjørvika og Tøyen. Det er et område som alle politikere har sagt at de skal satse på i 30 år, men det har kommet veldig lite penger. Her har man virkelig muligheten til å gi mer park til området og ikke minst sikre 2.000 arbeidsplasser for Oslo og Oslo indre øst, sier Torsetnes videre. 

Han kaller NRK og Oslo Fengsel «en perfekt match»: 

- NRK får en fantastisk beliggenhet midt i Oslo, mye mer sentralt enn der de ligger i dag - og vi som beboere får 10.000 kvadratmeter når muren blir revet, sier han. 

- Hvordan har dere tenkt at tomten skal se ut – nå står det jo tre bygg der?

- Noen av byggene skal rives, materialet skal resirkuleres og brukes i de nye byggene. «Botsen» skal stå sånn som den står i dag, men den en del av det som står på fengselstomta som NRK skal ha, det må rives for å få frigi plass til moderne bygg og ikke minst produksjonsanlegg under bakken.

Her kan du se videoinnslag med de fem lokalpatriotene fra Gamlebyen og Grønland:

 

 

Store scener, kultur og arbeidsplasser

Miriam Eingangshaug fra Miljøpartiet De Grønne sier det har vært en «veldig positiv innstilling» fra partifellene når saken har blitt diskutert på gruppemøtene i MDG Oslo. 

- Ja, absolutt, men det er ingen tvil om at det må stilles høye krav til NRK som utbygger, både med tanke på utfordringene bydelen har, og at NRK må fungere som en inkluderende faktor, sier Eingangshaug. 

- 2.000 arbeidsplasser på Grønland vil lysne opp og åpne opp Gamlebyen, og jeg tror det vil by på enorme muligheter i Gamle Oslo og ikke minst på Grønland, fortsetter hun. 

Eingangshaug får støtte fra Arbeiderpartiets Åge Petter Christiansen, som sier forslaget også har slått an under partiets gruppemøter. 

- Vi har enstemmig vedtatt at vi skal støtte forslaget i den fasen vi er i nå, som er en veldig spennende fase. For Arbeiderpartiet er det jo en god tanke å få inn over 2.000 arbeidsplasser til Gamlebyen. 

Christiansen tror NRK kan «skape liv i bydelen» - både med egen virksomhet og i parken rundt: 

- Det kommer til å bli store scener, og mye liv og røre. Det kommer til å bli kultur og det kommer til å bli arbeidsplasser - det liker vi, avslutter Pettersen. 

Mener NRK kan løfte et område med «stor slitasje»

- Å få NRKs hovedkontor hit vil løfte hele dette området. Det har vært mye negativt rundt om i området i lang tid, sier styreleder i Klosterengas venner, Gerd Båderud.

Hun forteller at hun har bodd i området siden 1966 og hatt tilknytning til stedet siden hun ble født.  

- Jeg ser forskjellen fra den tiden – det har vært «ups and downs» hele tiden. Hvis vi får til dette, er gamlebyen tilbake på kartet - det blir fantastisk altså!

Anette Eggan Laskemoen er like entusiastisk som Bånderud. Hun leder initiativet «Felles løft for Schweigaardsgate», som blant annet ønsker å hindre at tidligere butikklokaler blir gjort om til leiligheter. De ønsker flere butikker og mer liv i Schweigaardsgate og gatene rundt.

- Hvordan mener du NRKs hovedkontor kan bidra til dette?

- Jeg tror NRK kan komme til området som en stor bedrift med flere arbeidsplasser, og med en større kjøpegruppe som vi trenger her i Gamlebyen. Det er fremdeles mange her som går på trygd. Det er en fin måte å få løftet strøket som helhet. I alt for mange år så har det vært en politisk vilje til å putte inn veldig mange kommunale leiligheter og hjelpetiltak og sånne ting, og det er stor slitasje på dem som bor her som prøver å holde området oppe for alle. Så jeg tror NRK er en fin aktør fremfor at det skal bli en bomaskin, som mange andre steder.

- Tøyenløftet har blitt kritisert for å bidra til gentrifisering og for å presse folk ut av området. Er det fare for at noe lignende kan skje her?

- Ja, men jeg tror egentlig det er en naturlig ting. Jeg er ikke så redd for gentrifiseringen. Jeg er født på Sagene og er fra Oslo, har vokst opp på Bislett og flyttet hit i 1984. Jeg har sett så mye komprimert sosial nød at jeg er en av dem som synes det er fint med en viss form for gentrifisering, sier Eggan Laskemoen og fortsetter:

- Veldig mange blir boende i leilighetene sine også, det er ikke sånn at alle leser kvadratmeterpriser og «casher» de pengene og flytter til et sted de ikke kjenner noen. Det her er bygda til folk. Noen har en mer flyktning tilknytning til området og bor her på leieavtaler, det er kanskje de som flytter ut hvis leilighetene blir solgt.

Botsen bevares:

Det er tomtene ved siden av Oslo kretsfengsel, eller Botsen som det heter på folkemyunne, som er aktuelle som ny NRK-adresse. Her de gamle fengselsmurene som sirkler inn det gamle fengslet i hovedstaden. Foto: Eivor Eriksen.

Mener Groruddalen og Lillestrøm er bedre alternativer

- Tomten på Grønland er fin den, men vi i Oslo Høyre mener fortsatt at NRK bør flytte hovedkontoret sitt til Groruddalen, sier Eirik Lae Solberg, nestleder i Oslo Høyre. 

Ifølge Lae Solberg vil tomten på Grønland føre til mulig plassmangel - ihvertfall hvis NRKs nye hovedkontor skal bli en del av en medielandsby, slik han og Oslo Høyre har sett for seg. 

- Dersom de flytter til Groruddalen vil man ha muligheten til å bygge et større medie- og næringsmiljø med kompetansearbeidsplasser - slik TV 2 har gjort i Bergen. Tomtene på både Økern og Breivoll kan tilby mye plass, i tillegg er det lett å komme seg derifra til Oslo Lufthavn, sier Solberg videre. 

I tillegg til tomten Oslo Kommune har tilbudt NRK å kjøpe på Økern - har også Lillestrøm markert seg tydelig i kampen for å få NRK til kommunen.

Allerede for et år siden skrev Journalisten om at Lillestrøm kommune tilbød NRK en tomt. 

- Både NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og prosjektdirektør John Espen Lohne mener tomten mellom Grønland og Tøyen er god – netopp på grunn av beliggenheten – hvorfor mener dere fortsatt at Lillestrøm er et bedre alternativ? 

- Fordi vi har en enda bedre beliggenhet. Er NRK kun for Oslo eller en statskanal? Hvis NRK skal være for hele landet, så er vi et bedre alternativ. Vi er 10 minutter fra Oslo og tolv fra Gardemoen - det betyr at folk kan komme seg lett til NRK fra hele landet, og fra alle de 40 distrikskontorene, sier Maria Hoff Aanes, næringssjef i Lillestrøm kommune. 

Hoff Aanes mener NRK kan spare store summer ved å bygge i Lillestrøm istedenfor i Oslo, noe hun mener vil frigjøre mer midler til innholdsproduksjon. I tillegg trekker hun frem at NRK kan velge mellom hele tre tomter de har blitt tilbudt av kommunen. 

- Alle tre ligger midt i et av Norges største kollektive knutepunkter. Hvis NRK flytter hit vil de få økt synlighet på en helt annen måte enn i Oslo. Lillestrøm er en by som stadig bygges ut og er i forandring. 

Hoff Aanes oppfordrer Oslo-folket til å hoppe på toget til Lillestrøm: 

- Da vil de få se hvor kort unna Oslo det faktisk er. 

Lillestrøm-alternativ:

Slik kan NRKs hovedkontor se ut dersom de bestemmer seg for å flytte til Lillestrøm, ifølge en arkitektskisse.

Blir trolig ikke solgt før nytt fengsel er vedtatt

- Oslo fengsel består av flere avdelinger, og det er fortsatt fengselsdrift på avdeling B. Salg av hele eiendommen til annen bruk er derfor lite trolig før det er bestemt om det blir bygget nytt Oslo fengsel, skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i kommunal- og moderniseringsdepartementet i en epost til Kampanje.

Justisdepartementet skriver til Kampanje at «regjeringen har tatt et konseptvalg om å bygge et nytt Oslo fengsel på ny tomt. Dette er grunnlaget for videre utvikling og forprosjektering i 2020. Regjeringen foreslår å bevilge 17,5 mill. kroner i 2020 til dette arbeidet.»

Etter det Kampanje erfarer vil de ha tatt en avgjørelse senest våren 2020. Det er samtidig som NRK skal ha klart å velge seg ut en tomt. 

- Hva tomten eventuelt skal brukes til dersom den blir solgt er opp til en eventuell kjøper av tomten, Oslo kommune som reguleringsmyndighet og vernemyndighetene, opplyser Hiim. 

Jobber for å få NRK til Oslo fengsel: - Kan få inn over 2.000 arbeidsplasser til Gamlebyen