NRK vurderer flytting til Oslo fengsel: - Et spennende alternativ

- Det er spennende at NRK viser interesse for tomten, sier Statsbygg-direktøren.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Da NRK la ut tomten på Marienlyst for salg i slutten av september i år, startet de også jakten på en ny tomt å flytte NRKs hovedkontorer til. NRK har som mål å selge tomten på Marienlyst i løpet av vinteren. Spekulasjonene om hvor NRK skal preger nyhetsbildet med jevne mellomrom - og senest for to uker siden tilbød Oslo Kommune NRK å kjøpe en tomt på Økern.

Etter det Kampanje kjenner til skal tomten rundt Oslo fengsel være et av områdene kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har fattet særskilt interesse for. Han skal ha pratet varmt om denne løsningen internt i NRK. 

- Stemmer det at du er interessert i Oslo fengsel-tomten? 

- Det er riktig. Det er åpenbart et spennende alternativ, men det drives jo et fengsel der i dag. Det er ikke aktuelt for NRK å bygge der mens det fortsatt drives fengsel, humrer Thor Gjermund Eriksen når Kampanje tar kontakt.

Oslo fengsel består i dag av tre avdelinger - to av dem er på folkemunne kjent som «Botsen» og «Bayer’n». «Botsenfengselet»-bygget er fredet, mens «Bayer’n», oppkalt etter gamle Christiania Aktie-Øl-Bryggeri, kan rives. 

- Tomta mellom Grønland og Tøyen er en spennende tomt oss. Vi er nå i en fase der vi evaluerer flere alternativer, men vi vet ikke om tomten vil være tilgjengelig for oss ennå, sier Gjermund Eriksen videre til Kampanje. 

Han sier det nye og spennende forslaget har blitt diskutert i NRK etter at det lokale initiativet Klosterengas venner tok kontakt. 

- Grunnen til at dette kommer opp er at et lokalt initiativ har tatt kontakt med NRK. Det er alltid hyggelig, men det er for tidlig å si hvor vi ender opp, sier Eriksen, og lister opp flere områder som er «på banen», som blant annet Lillestrøm og Fornebu.

- I tillegg vil det komme flere spennende alternativer, legger han til.

Les også: NRK starter jakten på ny tomt

- God beliggenhet og trafikkmuligheter

«Den store flyttesjefen» i NRK er prosjektdirektør Jon Espen Lohne.

- Tomten er ikke ute for salg nå, men det er noe vi vurderer hvis det blir et aktuelt alternativ. Den delen av byen er aktuell, den har god beliggenhet og gode trafikkmuligheter, sier Lohne til Kampanje. 

Ifølge Statsbyggs nettsider, består Oslo fengsels tomteareal av 69.400 kvadratmeter.

NRK på sin side har tidligere opplyst om at de har et arealbehov 55.000 - 65.000 kvadratmeter. 

- Har dere tatt stilling til tilbudet dere fikk tidligere denne måneden om å kjøpe tomten på Økern av Oslo Kommune? 

- Nei, og vi kommer ikke til å ta stilling til tomtene vi har fått tilbud om med det første. Vi skal skynde oss langsomt i denne prosessen. 

Statsbygg har tidligere vurdert salg

Tomten Oslo fengsel ligger på eies i dag av Statsbygg. Flere kulturaktører har uttrykket interesse for å flytte inn i «Botsen» det siste året. I sommer skrev Aftenposten at det ikke forelå noen konkrete planer om hva den fredede bygningen skulle brukes til, men at over femti kulturaktører ønsket å gjøre bygget om til en midlertidig kulturarena. Det sa Statsbygg nei til. 

Allerede i 2016, året etter at Stortinget vedtok å avvikle driften av «Botsen», skrev Aftenposten at Oslos fengsels tomt kunne bli solgt. 

- Vi vil først høre med andre statlige aktører om de har bruk for fengselet. Men om ingen har det, vil vi gå ut i markedet og selge det. Vi kan enten utvikle planer for et bestemt formål først, eller vi kan selge det som det er, sa direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg da til Aftenposten

- Vi er åpne for alt som lar seg forene med fredningen. Bruk er som kjent det beste vern. Det verste som kan skje, er at det blir stående tomt, sa han videre. 

- Det er spennende at NRK viser interesse for tomten, men før vi kan gå videre på alternativ bruk, så må vi få avklart skjebnen til Oslo fengsel, som i dag holder til på tomten, sier Nikolaisen til Kampanje i dag. 

Etter det Kampanje erfarer vil Justisdepartementet ha tatt en avgjørelse om tomtens fremtid senest våren 2020. Våren 2020 er også fristen NRK har satt seg for å finne en ny tomt til hovedkontoret.

NRK vurderer flytting til Oslo fengsel: - Et spennende alternativ