Milliardveksten fortsetter for Facebook og Google i Norge

Se helt nye prognoser for gigantenes norske reklameinntekter i 2018 og 2019.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

De globale kjempene fortsetter å ta digre jafs av den norske reklamekaka. I år omsetter Facebook, Google og Snapchat for 5,9 milliarder kroner i Norge. Det er 23 prosent eller en drøy milliard mer enn i 2017, viser en fersk prognose som forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM har laget (se hele prognosen nederst i artikkelen).

Til sammenligning har de norske mediehusene en vekst i digitalomsetningen (display og rubrikk) på 10,6 prosent til 3,1 milliarder etter ti måneder, ifølge statistikk som IRM har laget for INMA. Hele reklamemarkedet har en vekst på 2,2 prosent etter tre kvartaler.

En av annonsørene som blar opp penger for reklame på Facebook og Google er Vipps, som er blitt Norges best likte merkevare. Mye av markedsføringen har vært kanalisert til nettopp sosiale medier og de nye digitale kanalene, selv om selskapet også bruker brede mediekanaler som tv. 

- Vi bruker penger på de nye digitale kanalene og kommer til å bruke penger der også neste år, sier nestsjefen i Vipps, Elisabeth Haug, til Kampanje.

Og Jarle Thalbergs prognoser viser at Facebook, Google og Snapchat fortsetter sin eventyrlige reklameopptur i 2019.  

- Min prognose viser at veksten blir på totalt 17 prosent for de tre selskapene i Norge i 2019, sier Thalberg til Kampanje.

Det vil si en samlet omsetning på 6,9 milliarder kroner neste år.

- Fortsetter veksten i samme tempo, så vil Facebook, Google og Snapchat passere ti milliarder kroner i inntekter her i landet i 2022. Disse aktørene har ambisjoner om å vokse mer og ta enda større andeler av det norske markedet, påpeker Thalberg.

Han legger til:

- Det norske reklamemarkedet vokser ikke noe særlig, det er de amerikanske kjempene som kan skilte med kraftig vekst. Etter hvert som omsetningen fortsetter å øke så vil jo de prosentvise endringene bli mindre, men en samlet økning på over 20 prosent i år og nær 20 prosent neste år er pene tall. 

Vokser raskt og mye

Så mye omsetter Google, Facebook og Snapchat for til sammen. 

Dollarglis:

Facebook Norge-sjef Rune Paulseth og Google Norge-sjef Jan Grønbech tar stadig mer av det norske reklamemarkedet. Foto: Eivor Eriksen.

Tar over 25 prosent av reklamemarkedet

Thalberg forklarer veksten slik:

- Google og Facebook er blitt svært viktige for veldig mange norske annonsører, og de vil fortsatt være viktige i årene framover. Ja, de blir bare viktigere og viktigere.

Det totale reklamemarkedet i Norge har holdt seg relativt stabilt de siste ti årene. Men det har skjedd en gigantisk omfordeling i markedet. Facebook og Google stikker avgårde med drøye 25 prosent av reklamekaken på snaue 20 milliarder kroner. Mesteparten av milliardene tar de fra norske medieaktører.

- Ja, de tar fra alle slags medier, for eksempel tv og nettaviser, og de forsyner seg fra både det nasjonale markedet og fra lokale markeder. Bare en liten del av deres samlede omsetning i Norge er inntekter som kommer fra norske annonsører som jakter på målgrupper utenlands. Dette er altså penger som norske medier ikke ville ha fått dersom Facebook og Google ikke opererte i Norge, sier Thalberg.

Tøft år:

Mark Zuckerberg, grunnlegger og største eier i Facebook, har hatt et forferdelig dårlig år. Foto: NTB Scanpix.

- Året vi sluttet å like Facebook

Facebook har vært gjennom det mest stormfulle året siden selskapets spede begynnelse tidlig på 2000-tallet. Tidligere i år innrømmet Facebook at data fra et titalls millioner brukere ble misbrukt av det nå nedlagte konsulentselskapet Cambridge Analytica, som laget brukerrettede politiske kampanjer for å fremme Donald Trumps presidentkandidatur under valget i 2016.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har vært i hardt vær, og har måttet gjennomgå grilling både i EU-parlamentet og det amerikanske Senatet. I september fikk hackere tilgang på personopplysninger fra 29 millioner brukere etter et dataangrep mot Facebook. Nok en gang måtte Zuckerberg legge seg flat.

I kjølvannet har det kommet den ene spådommen dystrere enn den andre om Facebooks skjebne. Teknologikommentator Jan Omdahl skrev i D2 at 2018 var «året vi sluttet å like Facebook». Aftenposten-kommentator Joachim Lund gikk langt i å skrive nekrologen, en salme ved reisens slutt, under tittelen «Facebook kan gå ned» - illustrert med en tegning av Facebook som et synkende Titanic.

- Bruken er fortsatt skyhøy

Men Jarle Thalberg ser imidlertid ingen truende isfjell for Facebook. Heller ikke i Norge. Facebook fosser framover for full maskin. Skipet tar ikke inn vann, det er penger som strømmer inn. Mye penger.

- Det kan godt hende at veksten ville ha vært enda større for Facebook i år hvis det ikke hadde vært for skandalene. Men en økning på 21 prosent til 2,050 milliarder kroner i 2018 er sterkt. Og jeg tror omsetningen stiger med 19 prosent til 2,440 milliarder neste år, sier Thalberg

- Facebook trosser altså alle skandaleoppslag?

- Ja, det er ingenting som tilsier noe annet. Bruken er fortsatt skyhøy, det er ennå mange annonsører som ikke har tatt i bruk Facebook som annonsekanal for fullt, for eksempel dagligvarebransjen. Facebook har store ambisjoner om ytterligere vekst, og de vil ta enda større andeler av det norske markedet, sier Thalberg.

Les også: Nordmenn vender Facebook ryggen

Google er størst av de amerikanske kjempene i Norge. I år omsetter Google for 3,8 milliarder kroner i Norge, ifølge prognosen. Det er en økning på 23 prosent sammenlignet med 2017. I 2019 ventes omsetningen å stige med 15 prosent til 4,370 milliarder.

Forhandlingsdirektøren i GroupM har også laget en prognose for Snapchat.

- Det er interesssant at Snapchat vokser så kraftig så fort. Brukerveksten har vært voldsom de siste årene og nå kommer de for fullt i annonsemarkedet med en omsetning på 60 millioner i år. Neste år tror jeg den øker med 100 prosent til 120 millioner. Snapchat har utvilsomt blitt en aktør å regne med i det norske markedet, sier Thalberg.

Allerede i 2016 etablerte Snapchats moderselskap Snap et norsk kontor, men det var først i andre halvår i 2017 at Snap Norway fikk sin første sjef i Steffen Rabben, som ble hentet fra Google Norge.

- Snapchat er jo ennå i en tidlig fase reklamemessig, men nå kommer det stadig bedre og mer spennende annonsemuligheter. Norge er et land som ligger veldig langt fremme i bruk av Snapchat. De har foreløpig kun to ansatte i Norge, men dette vil nok minst dobles neste år.

Les også: Snapchats norske reklamesalg skyter fart - se ferske tall og nye anslag her

Vippser reklamekroner:

Nestsjef i Vips, Elisabeth Haug, vil bruke enda mer penger på digitale kanaler som Facebook og Google neste år.

Julekalender på Facebook

Nestsjef i Vipps, Elisabeth Haug, er den som er ansvarlig både for merkevaren og for markedsføringen til Vipps. Hun trekker frem flere digitale kampanjer som Vipps har gjennomført i år.

- I sommer hadde vi en kalender der vi eksperimenterte med chatbot-teknologi på Messenger og som viderefører i disse dager i vår julekalender, sier Haug.

I konseptet Julikalender som ble lansert i sommer, var det en Messenger-bot som kom med ny luke hver dag, og «sjokoladen» i luken var en overraskelse i form av en konkurranse eller et tilbud fra en eller flere av Vipps’ partnere. Aktiviteten ble kjørt på ny som en julekalender og allerede etter en uke hadde 100.000 vippsere meldt seg på for å få supertilbudene fra de 24 Vipps-partnerne.

- Selv om vi bruker Messenger, pusher vi kalenderen også i sosiale medier-kanaler og på egne kanaler. Men SoMe-universet er viktig. Det handler om å engasjere et stort antall brukere og Vipps har jo i dag snart flere brukere enn Facebook, sier hun.

Hun mener aktivitetene Vipps skal gjøre digitalt handler om «engasjement», «konvertering» og «innovasjon».

- Ligger det an til økning neste år på sosiale medier?

- Vi har mye nytt på gang som kommer i 2019 kommer til å forsøke å gjøre det med den samme suksessraten som vi har klart med kalenderne våre.  De aktørene vi samarbeider med her har opplevd en gjennomsnittlig salgsøkning på snaue 500 prosent og tilbudene har gitt klikkrater på over 30 prosent. Samtidig vil ingen ting glede oss mer om det kommer mer innovasjon fra de tradisjonelle mediene, sier hun.

Haug  er ikke overrasket over at Facebook og Google øker så kraftig, men vil ikke vekte de to kanalene opp mot hverandre.

- Det har vært et tøft år omdømmemessig for særlig Facebook. Er det noe dere tar hensyn til når dere planlegger markedsføringen for neste år? 

- Vi velger partnere som kommuniserer bra med merkevaren vår og når vi er dialog med Facebook som kanal er vi opptatt av hvordan de jobber med datasikkerhet og sin egen merkevare. Samtidig er vi klar over at beslutningene i Facebook tas langt unna Rune Paulseth og teamet hans i Oslo.

Så mye tjener gigantene i NorgeVokser med 23 prosent i 2018 - ny vekst neste år

Selskap 2016 2017 Endring  2018 Endring  2019 Endring 
Facebook 1.300 1.700 31 % 2.050 21 % 2.440   19 %
Google 2.500  3.100 24 % 3.800 23 % 4.370   15 %
Snapchat               -       15  -      60 300 %    120 100 %
Totalt 3.800  4.815  27 %  5.910  23 %  6.930  17 %

Milliardveksten fortsetter for Facebook og Google i Norge