Nordmenn vender Facebook ryggen

Slik har data-skandalen påvirket tilliten vår til Facebook. Ny undersøkelse her.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

I en undersøkelse Pollstat har gjennomført for Kampanje har vi spurt det norske folk om Cambridge Analytica-saken har påvirket deres tillit til Facebook. Funnene viser at fire av ti nordmenn (41 prosent) mener Cambridge Analytica-saken har påvirket tilliten til Facebook negativt. For tre av ti er tilliten uendret.

Det er likevel bare to av ti som svarer ja på spørsmål om man har vurdert å slette Facebook-kontoen sin som følge av saken. Over halvparten svarer nei, og to av ti kjenner ikke til saken.

Daglig leder i Pollstat, Pål Listuen, mener funnene vitner om at brukerne ikke opplever Facebook som trygt lenger.

- Undersøkelsen viser at Facebook har et tillitsproblem på kort sikt. Fire av ti nordmenn sier at Cambridge Analytica-saken har gitt de et mer negativt syn på Facebook. To av ti nordmenn vurderer å slette kontoen sin, så hadde det kommet opp et alternativ til Facebook med samme funksjonalitet og som alle var på, ville nok flere ha hoppet av. Facebook har jo i dag en tilnæmet monopolsituasjon på sin funksjonalitet, men brukere opplever ikke Facebook som sikkert og trygt lengre, sier Listuen.

- Cambridge Analytica-skandalen har gitt oss et mer negativt syn på Facebook. Pål Listuen

- Skal ekstremt mye til å endre Facebook-vaner

Onsdag denne uken kunne Kampanje melde at Facebook øker overskuddet kraftig etter Cambridge Analytica-skandalen. Veksten i bruk har også fortsatt. Gründer og strategidirektør Sigurd J. Vik i Coupler mener Facebook har blitt en vane som er umulig å bryte.

- Et bedre spørsmål hadde vært om man har begynt å bruke Facebook på en annen måte enn tidligere. Enkelt sagt sier 17 prosent at de har vurdert å slette kontoen – men det betyr ikke at de kommer til å gjøre det. Den konverteringsraten der er nok veldig lav. Facebook har blitt en vane for veldig mange, og en vane som er synonymt med det å være på nett. De er rett og slett «habit loop» satt i system. Det gjør at de står ekstremt sterkt, sier Vik.

Les også: Cambridge Analytica-skandalen rammer ikke Facebook 

Vik mener også at man ikke vil se en flukt fra Facebook – skandale eller ei - før det finnes et godt nok alternativ.

- Måten man endrer vaner på er å erstatte innholdet i vanen med noe annet. Posisjonen til Facebook er ikke truet før det finnes noe annet som folk kan fylle den vanen med, og per i dag er vanskelig å se hva det kunne vært. Det er mange som svarer at de enten ikke vet eller ikke bryr seg, noe som vitner om at det skal ekstremt mye til å endre vanen - skandale eller ikke, sier Vik.

Fire av ti frykter misbruk

På spørsmål om hvor sannsynlig man tror det er at personvernopplysningene kan bli misbrukt på sosiale medier i løpet av det neste året, svarer fire av ti at de tror det er litt eller svært sannsynlig, og tre av ti at det er lite eller svært lite sannsynlig. 25 prosent svarer verken eller.

Det er altså like mange som har fått tilliten svekket, som tror det er sannsynlig å få misbrukt personvernopplysningene sine det neste året. Under halvparten av disse har vurdert å slette profilen sin.

- Det er urovekkende at over fire av ti nordmenn tror at personopplysninger vil bli misbrukt på sosiale medier. Her må disse selskapene bevise overfor forbrukere at de tar personvern på alvor. Hvis ikke vil folk slutte å bruke disse store gigantene, sier Listuen i Pollstat.

Vik er imidlertid ikke like sikker på om Facebook trenger å bevise noe. Han tror folk allerede mener de blir overvåket digitalt, og at det er derfor skandalen ikke rammer så hardt her i Norge. 

- Folk tror at storebror vet mye mer om dem på nett enn det storebror egentlig gjør. Man tror Facebook følger etter én og én person, og at storebror overvåker dem - selv om dette ikke er tilfelle. Jeg tror derfor Cambridge-skandalen ikke rammer så hardt her til lands, fordi man allerede tror at hvis man er på Facebook, så blir man overvåket hele tiden uansett, sier Vik.

«Jeg tror ikke folk skjønner hva det innebærer å slette kontoen sin.»

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik er ikke overrasket over at bare halvparten av de som har svekket tillit til Facebook, vurderer å slette kontoen sin. 

- Jeg tenker at når man spør om tillit og fire av ti svarer at denne er svekket, er nok det mer enn hva de egentlig mener om man hadde gravd litt mer. Det er fordi folk ikke forstår saken helt. De har kanskje lest noen overskrifter og hørt at Facebook «lever av å selge innholdet vårt». Det er i hvert fall de spørsmålene jeg møter, sier Valen-Utvik.

- 17 prosent (som vurderer å slette kontoen sin, red.anm.) synes jeg også er et altfor høyt tall, selv om det er lavt i forhold til hvor mange som har svekket tillit. Jeg tror ikke folk skjønner hva det innebærer å slette kontoen sin. Det er lett å si at man skal gjøre det, men så finner man fort ut at det ikke er så enkelt likevel når man innser at man også må slette Messenger og Instagram, og gå glipp av all den kommunikasjonen som foregår på de flatene, sier Valen-Utvik.

Valen-Utvik, som sammen med Heidi Sperre driver podkasten «Sosialt sett», sier hun har mottatt flere tilbakemeldinger fra bekymrede Facebook-brukere som lurer på hva slags personlig data Facebook egentlig selger. Hun ser derfor to fordeler med Cambridge Analytica-skandalen: 

- Det som er bra med denne saken er at alle andre plattformer i tillegg til Facebook nå må skjerpe seg. De må også skrive bedre brukervilkår og tette datahull. For det andre vil folk, og helst folk flest, bli litt mer bevisste på hva de deler, når de deler det og hva som kan skje med det de deler, sier hun.

Millioner av brukerdata på avveie: Dette er Cambridge Analytica-saken

  • Mars i år ble det kjent at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra 87 millioner Facebook-brukere, og solgt analyser av materialet.
  • Informasjonen skal ha blitt brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgern under presidentvalget i USA. President Donald Trumps valgkampstab skal være blant kjøperne. 
  • Tirsdag 3. april måtte Facebook-sjef Mark Zuckerberg stille for høring i Kongressen. Der erkjente Zuckerberg at han og selskapet har gjort store feil, og understrekte ansvaret de har for å beskytte personlig data.
  • Direktøren av Cambridge Analytica, som har nektet å møte til høring i forbindelse med granskingen av selskapet, er nå suspendert fra selskapet

Nordmenn vender Facebook ryggen