Nytt avslag for Orkla og Stratos – får ikke enerett til «Stratos-blå»

Heller ikke på det andre forsøket lykkes Orkla å sikre seg blåfargen som registrert varemerke.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Det er ingen tvil om at Stratos-blå er innarbeidet som varemerke blant norske forbrukere og derfor har varemerkebeskyttelse gjennom innarbeidelse. Dette slo Oslo tingrett fast i en dom som ble rettskraftig i august, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Kampanje.

Orkla har tidligere søkt Patentstyret om å få enerett til blåfargen Pantone 2144 C – også kalt «Stratos-blå», registrert som varemerke. Første gang i oktober 2021, men fikk avslag i november 2023. Måneden etter gikk Orkla videre til neste instans som er Klagenemda for industrielle rettigheter (KIFR). Også der ble søknaden avslått tidligere i år.

Sjokolade-feiden begynte for ett år siden da Orkla stevnet Mondelez for å legge seg for tett opptil Stratos-emballasjen for Boble Melkesjokolade. Orkla på sin side mente at blåfargen på Stratos-emballasjen var godt nok innarbeidet i markedet som en tydelig merkemarkør - og at Freia dermed hadde tjent økonomisk på å etterligne Stratos-emballasjen. Freia relanserte Boble Melkesjokolade høsten 2023 – og har tidligere omtalt relanseringen som en «kjempesuksess», og blånektet for at de hadde kopiert Stratos.

Les mer: Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

Partene møttes i retten i april og i begynnelsen av juni kom dommen – som ga Orkla medhold på alle punkter. Oslo tingrett slo fast at blåfargen Pantone 2144, er innarbeidet som varemerke for porøs melkesjokolade i hele Norge, og at Mondelez gjennom å bruke Pantone 2145 C i utformingen av tidligere emballasje for Freia Boble, hadde brutt god forretningsskikk. Orkla ble dømt til å betale en erstatning på 20 millioner kroner pluss renter, i tillegg til saksomkostninger på 2,2 millioner kroner.

Les også: Knusende dom i sjokoladestrid - Freia må trekke Boble fra markedet

Domsavsigelsen fredag 7. juni, ble umiddelbart anket og gjorde at dommen ikke var rettskraftig i påvente av videre prosess. 19. august kom nyheten om at Orkla og Mondelez hadde inngått forlik og at begge parter var fornøyde. Som en del av forliket måtte Mondelez endre Boble-emballasjen sin, og gikk tilbake til røttene med en helgul emballasje.

Les også: Nå blir Boble-sjokoladen helt gul: - En endring vi kan leve med

Vi er selvfølgelig ikke bundet av tingrettens avgjørelse som gjelder et forhold mellom partene Knut Andreas Bostad, Patentstyret

- Det burde være unødvendig

I juli i år søkte Orkla på nytt om eneretten til Stratos-blåfargen som varemerke. På slutten av forrige uke kom avgjørelsen fra Patentstyret – og nok en gang har Stratos-eieren fått avslag på søknaden.

- Det er synd at vi nå må bruke enda mer ressurser på klagebehandling. Det burde være unødvendig. Det er vanskelig å forstå hvorfor Patentstyret ikke følger tingrettens vurdering, som både er solid og bygger på et bredere grunnlag enn deres egen. Vi har tiltro til at Patentstyrets vedtak vil bli kjent ugyldig, sier Ekheim i Orkla.

- Kommer dere til å anke og ta det videre til KIFR?

 - Ja, vi kommer til å klage på vedtaket for å sikre registrering, i tillegg til den varemerkebeskyttelsen som allerede er bekreftet gjennom innarbeidelse, bekrefter Ekheim.

Til avvik fra tingretten – hvor Orkla fikk medhold om at blåfargen var innarbeidet for «porøs melkesjokolade», gjelder varemerkesøknaden som ble innlevert 2. juli i år for «porøs sjokolade». I avgjørelsen på varemerkesøknaden skriver Patentstyret blant annet:

«Søker har angitt at blåfargen ønskes registrert for «porøs sjokolade». En slik formulering vil omfatte alle typer sjokolade, herunder mørk sjokolade, hvit sjokolade, melkesjokolade, melkefri sjokolade, vegansk sjokolade og glutenfri sjokolade. Dette er dermed en mer omfattende vareangivelse enn vareangivelsen «porøs melkesjokolade» som tingretten kom til at blåfargen var innarbeidet for.»

- All porøs sjokolade på det norske markedet er melkesjokolade. Hvis Patentstyret mener at de vil godkjenne søknaden om vi endrer den til porøs melkesjokolade, så hører vi vel fra dem, sier kommunikasjonsdirektøren i Orkla.

- Vi kan ikke kommentere en hypotetisk søknad fra Orkla. Vi har tatt stilling til søknaden for porøs sjokolade, svarer seksjonssjef i design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret, Knut Andreas Bostad, til Kampanje.

Les også: Orkla og Freia i bitter sjokolade-strid: - Uting når norske merkevarer kopierer hverandre

- Det skaper et kunstig marked

Patentstyret begrunner også avslaget med at blåfargen Pantone 2144 C «er en alminnelig blå farge som på linje med de andre primærfargene, er vanlig brukt som emballasjefarge for sjokoladeprodukter fra forskjellige produsenter. Fargen er verken uvanlig eller unik», heter det.

Patentstyret har altså kommet frem til et nytt avslag og nekter dermed Orkla eneretten til blåfargen som et registrert varemerke.

- Det handler om at vi mener at porøs og kompakt sjokolade tilhører samme marked, og at det å presisere varen til porøs sjokolade – skaper et kunstig marked, forklarer Bostad.

Avslaget fra Patentstyret er datert den 28. november.

- Vi har brukt lang tid på avgjørelsen og sett til tingretten som en relevant rettskilde, men vi er selvfølgelig ikke bundet av tingrettens avgjørelse som gjelder et forhold mellom partene, tilføyer han.

Kommunikasjonsdirektør i Mondelez, Øyvind Olufsen, er ordknapp om avslaget.

- Vi inngikk forlik med Orkla i saken, og har ingen kommentarer til Orklas prosess med Patentstyret. Generelt er vi enige med Patentstyret i at terskelen for å registrere fargemerker skal være høy, sier han.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Nytt avslag for Orkla og Stratos – får ikke enerett til «Stratos-blå»