Byråledere spår om det nye året: - Alt tyder på at 2025 blir mer fartsfylt og spennende

Norske byråledere som Kampanje har snakket med tror på bedre tider i 2025, selv om det også er mye å bekymre seg for.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

«Snuoperasjon», «brytningstid» og «uforutsigbarhet» er tre ord som brukes for å beskrive året som snart er omme. Det er ingen tvil om at 2024 har vært krevende for mange i kommunikasjonsbransjen, og i likhet med 2023, har vi heller ikke i år klart å unngå å skrive om permitteringer, nedbemanninger og konkurser. Men 2024 har likevel ikke vært bekmørkt, og flere melder om bedre tider i siste halvår og har stor tro på et mer oppløftende 2025.

Reklamegründer Tore Woll, som har drevet Tante Randi siden 2017, fikk merke hvordan markedet kjølnet fra sommeren 2023. På begynnelsen av 2023 telte byrået 15 tanter, men på begynnelsen av 2024 var tallet slanket til ni.

- Dessverre vant vi ikke nok kunder og markedet begynte å kjøle seg ned. Jeg ble nok litt fartsblind, og da ble vi helt nødt til å ta grep, forklarer Tore Woll, til Kampanje.

I 2023 endte omsetning på 18,7 millioner kroner og et negativt driftsresultat på 1,6 millioner kroner. Nedbemanningen var helt essensielt for Tante Randi som fikk det nødvendige pusterommet for å omstille seg krevende tider. I løpet av året har tanteteamet vokst fra ni til elleve – og i januar gir Woll fra seg rollen som byråleder til Linn Johnsson, som har vært strategisk leder siden sommeren.

Woll beskriver 2024 med ordet «brytningstid», og legger ikke skjul på at dette året har vært tøft for byrået som er oppkalt etter tanta hans.

- Vi har klart å reise kjerringa i et seigt marked - og det betyr mye for oss. Det har selvfølgelig vært krevende, men også veldig lærerikt. Og selv om det har kommet nye rynker i panna og mange i munnviken, har vi vært en utrolig fin gjeng som har laget jobber som har skapt effekt for kundene våre og kreative jobber vi er stolte av.

Tante Randi gjorde et delregnskap i sommer, og ifølge Woll styrer tanta mot et overskudd på rundt millionen i år. Det er klart bedre enn den halvannen millionen Woll tapte i fjor.

- Jeg tror det blir bra for oss, men jeg tror det blir vanskelig år for bransjen. De store må skjære ned, og tre av de største er i oppkjøp eller salg, sier byrågründeren.

Han sikter til Ferds kjøp av Try-huset, svenske Eidras oppkjøp av Los & Co og den nyelig annonserte sammenslåingen de to internasjonale nettverkene Omnicom og Interpublic. 

- Earn-out, pynting av brura og konsolidering preger noen få, men disse står for over 30 prosent av bransjens totale byråomsetning og det vil prege bransjen. Det hjelper ikke at to globale holdingselskaper slo seg sammen nylig heller. Det kommer til å komme nedskjæringer og nedleggelser som en konsekvens, og dette vil påvirke bransjen, sier Woll.

I forbindelse med Kampanjes store byråkåring Byråprofil ble det gjennomført en større byrålederundersøkelse. Ett av funnene her var at syv av ti byråledere tror det blir færre byråer og selskaper på markedet om fem år. 

Les mer: Reklame-gründer gir fra seg sjefsjobben: - Har vært et krevende år

Byrågründer:

Kreativ leder og byrågründer Tore Woll har vært med på mange opp- og nedturer i norsk reklamebransje.

- Året startet ganske labert

For byråleder i Spoon, Siv Tonje Solfjeld har det vært et år som best beskrives med ordet «snuoperasjon», og etter en litt trå start – avslutter byrået med lave skuldre.

- Alt i alt blir 2024 et bra år for oss i Spoon. Året startet ganske labert og det gikk nokså trått helt inn mot sommeren. Fra august snudde det og nå stuper vi snart inn i juleferie etter den beste høsten på mange år, sier Solfjeld til Kampanje.

Hun mener de lander bra til tross for en treg start på 2024. Ifjor landet hun en omsetning på snaue 80 millioner kroner og et driftsresultat på 3,9 millioner kroner. 

- Det utfordrer både humør og arbeidsmiljø å ha for lite å gjøre. Jeg er skikkelig stolt av gjengen både i Oslo og Tromsø som hele veien har levert suverent til kundene våre og ikke minst involvert seg i nysalgsarbeidet. Gjennom året har mange av kundene våre sluppet opp bremsen og i høst satt foten ganske tungt på gasspedalen igjen. Vi har også fått flere nye kunder gjennom pitsjer og anbud, sier Solfjeld. 

- Hvordan tror du 2025 blir for eget byrå og kommunikasjonsbransjen?

- Det er fortsatt mye å bekymre seg for i verden i 2025, men på vegne av Spoon er jeg svært optimistisk. Vi starter året med kickoff i Stockholm sammen med alle våre byråkollegaer i PeoplePeoplePeople. Vi gleder vi oss også til babyboom og til å bli kjent med de supre vikarene som stepper inn her hos oss. Og ikke minst har vi nok oppdrag på blokka i 2025 til å slappe av med veldig god samvittighet i juleferien, sier hun. 

Les mer: Spoons søsterbyrå vokser: - Utrolig stolt

Bursdagsfest:

I fjor høst fylte Spoon 25 år og bursdagen ble feiret i Stockholm, hvor byrået ble etablert i 1998.

- En mental og fysisk prøvelse

The Oslo Company med byråleder Christian Steen, i spissen, må sies å ha hatt et innholdsrikt 2024. I begynnelsen av november ble det kjent at Rema 1000-eier Reitan kjøpte seg inn i reklame- og TV-produksjonsselskapet som ble grunnlagt og etablert av Steen og Trond H. Kvernstrøm i 2016. Selskapet har også hatt TV 2 inne på eiersiden, før Rema 1000-eieren gjorde en langsiktig kreativ investering på tampen av året.

Les også: Rema 1000-toppen om byråoppkjøpet: - Vi får enda flere flinke kreative mennesker

Byråleder Steen, mener året vi snart legger bak oss, har vært en god blanding og beskriver året med ordet «uforutsigbarhet»

- 2024 har vært som den siste kilometeren av en maraton. En mental og fysisk prøvelse med glede, håp, fortvilelse og utmattelse. Nå er vi snart i mål, og når vi får pusten tilbake så tror jeg vi skal være ganske stolt av prestasjonen og optimistisk med tanke på fremtiden, sier Steen til Kampanje.

Les også: Rema 1000-eier kjøper seg inn i The Oslo Company

I dag består The Oslo Company av rundt 35 personer som hovedsakelig jobber innen reklame, design, eventer og produksjon av film, video og TV-programmer. Selskapet har blant annet produsert VGTV-suksessen «Ikke lov å le på hytta» og TV 2-seriene «Føkkings Fladseth» og «Purk». Byråleder Steen har stor tro på gode tider neste år.

- Det er mange ting som tyder på at 2025 blir mer fartsfylt og spennende enn året som er gått, både for bransjen og vår egen del. Jeg er i hvert fall meget motivert og klar for neste år.  

Les mer: Hyttetur har gitt strømmerekord på VGTV: - Følte at vi satt på gull

Nytt eierskap:

Dagligvaregiganten Reitan Retail, som blant annet eier Rema 1000, gikk inn på eiersiden i The Oslo Company i november. Byrå-gründerne Christian Steen og Trond Kvernstrøm kan dermed ønske Anna Maria Carnemark og Pia Mellbye inn i styret. Foto: Øyvind Breivik/Reitan Retail

- Fortsatt press på priser og lave marginer

Tidligere Telia-topp Camilla Forberg, la på røret hos telekjempen etter seks år som markedsdirektør, og gikk ut dørene i begynnelsen av mars. Allerede i slutten av mai ble det kjent at Forberg tok turen til Terminalen og Ahead-gruppen. I forbindelse med at Aller-konsernets byrånettverk slanket åtte byråer ned til tre – ble det klart at Ahead-sjef Kjetil Botten Skogly, fikk sitt ønske oppfylt med Forberg til å lede det nye «superbyrået», som fikk navnet «Bloom».

Det nye byrået, som fikk merkelappen «et merkevare- og marketingmiljø», består av byråene Hyper, Elg, Clay, Nova Vista, Varejo og Pop Film. 

Les også: Ahead-gruppen slår sammen seks selskaper – Camilla Forberg skal lede nytt «superbyrå»

Den nye byrålederen understreker at 2024 har vært et krevende år for norske husholdninger og selskaper.

- Det har heller ikke vært et jubelår for markedsføringsbransjen. Det har vært et krevende år for oss, med fortsatt press på priser og lave marginer. Selv om Norges Bank i går varslet rentenedganger som forhåpentligvis vil gjøre at norsk næringsliv gir litt gass igjen, vil det fortsatt være mange forhold som gjør at vi tror 2025 også blir et nøkternt år. La oss kalle det en betinget optimisme for bransjen, sier Forberg til Kampanje.

For Bloom sin del forteller hun at det har vært et år med full omstilling.

- Vi har tenkt nytt og offensivt og tilpasset byrådriften til et nytt og komplekst medielandskap, sier hun.

Hun forteller at hun har jobbet med å rive alle siloveggene for bedre å kunne tilby alt fra strategi og konsept til performance og samplingaktiviteter under en felles kundeledelse.

- Vi kaller det enkelhelhet, hvor vi effektivt og enkelt kan se totaliteten i hva som skal til for å løse hver enkelt problemstilling for å skape vekst for kunder. Det er et tankesett som vi ser markedet vil ha og som gjør at vi er skikkelig optimistiske for 2025, spår hun.

Gjenforent:

Camilla Forberg og Kjetil Botten Skogly har jobbet sammen i DNB tidligere. Nå har også Forberg funnet veien over til byråbransjen og Aller Medias byrågruppe Ahead. Foto: Ahead

Byråledere spår om det nye året: - Alt tyder på at 2025 blir mer fartsfylt og spennende