Eventbyrå trekker seg fra gigantanbud: - Favoriserer byråer de allerede har avtale med

I potten ligger det opp mot 200 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I juli omtalte Kampanje en gigantavtale regjeringen hadde lagt ut på anbud. På vegne av staten hadde Departementet for service og sikkerhet (DSS) lyst ut en eventbyråtjeneste med en øvre verdiramme på 200 millioner kroner.

Anbudet går ut på at tilbyderen skal gi alle de statlige departementene og statsministerens kontor støtte til arrangementer, konferanser i inn- og utland samt fysiske, digitale og hybride møter.

Kampanje heiste opp finskeeide Liwlig og norske DSD Explore, som eier Z Event, som de to heteste kandidatene til å stikke av med kontrakten.

Nå har imidlertid DSD Explore, gjennom Z Event, valgt å trekke seg fra konkurransen. Det bekrefter administrerende direktør i Z Event, Thomas Strandskogen, overfor Kampanje.

- Det er det flere grunner til, men vi opplever at anbudet i for stor grad skal baseres på kun fem CV'er. Vi ønsket å vise frem et større team når kontrakten er så stor som den er. I tillegg er et av kriteriene at man skal ha hatt ansvaret for store internasjonale grupper og konferanser bestående av statsråder, kongelige og andre med høye sikkerhetsmål, innenfor de fire siste årene, sier Strandskogen.

- Vi har denne erfaringen, men ikke innenfor de fire siste årene som inneholder pandemiårene. Vi hadde mange slike arrangementer før pandemien, og har solid kompetanse her. Vi utfordret staten på å åpne opp for et lengre tidsperspektiv, men det gjorde de ikke.

- Ga de dere noen grunn for det?

- Nei, det gjorde de ikke. Vi fikk bare beskjed om at ønsket vårt ikke ble imøtekommet.

Vi har medarbeiddere hos oss som jobbet med denne typen arrangementer før pandemien. At disse personene nå blir utelukket som ressurser er snodig. Thomas Strandskogen, byråleder i Z Event

- Midt i blinken for oss

Strandskogen forteller til Kampanje at det hører med sjeldenheten at de velger å trekke seg fra konkurranser.

- Det hender at vi velger å ikke delta i anbudskonkurranser når oppdraget ikke passer for oss. Men DSS-oppdragene er midt i blinken for oss. Vi tror vi har verdifull kompetanse og erfaring for nettopp dette og har jobbet en stund med anbudet. Da er det uvanlig at vi til slutt beslutter å ikke være med i konkurransen, sier Strandskogen.

Han forteller at de rege,rett ikke ønsket å legge inn ressurser i noe de sannsynligvis var sjanseløse på å få.

- Vi skulle gjerne vært med. Vi er et helnorsk selskap som skaper gode arrangementer i Norge, men vi opplever at i denne konkurransen favoriserer staten de som allerede har kontrakten, sier Strandskogen.

Han påpeker at det har vært få prestisjeeventer med kongelige og statsledere de siste fire årene, og at det derfor er svært få tilbydere som i det hele tatt kvalifiserer til konkurransen, inkludert dem selv.

- Det er unødvendig for oss å bruke mer ressurser på dette anbudet. Vi hadde satt i gang, og gjort en god del arbeid, men stopper nå før vi bruker for mye tid på det, sier Strandskogen.

Han fortsetter:

- Vi har medarbeiddere hos oss som jobbet med denne typen arrangementer før pandemien. At disse personene nå blir utelukket som ressurser er snodig. At de setter så smale krav når flere av oss har jobbet med statsledere og har over 30 år med erfaring, er merkelig.

- Ikke rakettforskning

Strandskogen og Z Event fikk som nevnt avslag på forespørselen om lengre tidshorisont på erfaring av presitsjeeventer med kongelige og statsråder. 

- Har du forståelse for at de setter så strenge krav?

- Egentlig ikke. Det er ikke rakettforskning.

Kontrakten hadde som nevnt en øvre ramme på 200 millioner kroner, noe Strandskogen undrer seg over. Han skulle gjerne sett at pengene ble spredt.

- Vi stusser litt over at det er alt i en pott. Det er snodig at regjeringen som sitter nå ønsker å gi dette til kun to av tilbyderne i et marked med mange ulike aktører, sier Strandskogen.

- Hadde det vært bedre å spre potten?

- Jeg ville sagt at det ville vært fornuftig. De blir selv sårbare når det er alt i en pott, samtidig tror jeg det ville vært sunt for bransjen å fordele oppdraget på flere. Det er masse bra kompetanse i både små og store byråer, sier Strandskogen.

Bransjen utvikler seg raskt, særlig med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen og endringer i hvordan konferanser og arrangementer blir gjennomført. Espen Evensen, presseansvarlig i DSS

- Burde gå foran som et godt eksempel

Det er ikke første gang avtalen fra staten og DSS høster kritikk. I forrige uke gikk Mads Astrup Rønning, gründer i Green Producers Club, ut mot anbudet og staten som han mente «bommer både på sosialt ansvar og miljøhensyn». Dette er kritikk Strandskogen stiller seg bak.

- Det er rart at de ikke går foran som et godt eksempel. Alle andre får miljøkrav på sine arrangementer, men de gjør som de vil. Det har de for så vidt all rett til, men de burde uansett gå foran som et godt eksempel, sier Strandskogen.

Han forteller at de selv har investert «betydelige beløp» for å kunne stille opp til miljø- og bærekraftskravene som stilles. Selv om det er mange deler av anbudet som får Strandskogen til å klø seg i hodet, så er han overbevist om at byrået som stikker av med kontrakten vil levere en solid jobb for staten.

- Vi er opptatt av at bransjen har fokus på bærekraft og at det er ryddige prosesser, sier Strandskogen.

Les også: - Selvmål på offentlig innkjøp og anskaffelser

DSS: - Bransjen utvikler seg raskt

DSS forteller til Kampanje at de ønsker mest mulig konkurranse når de legger kontrakter ut på anbud, men at dersom en leverandør ikke oppfyller enkelte krav, så er ikke det noe de får gjort noe med.

- De forespurte om å utvide dette tidsperspektivet fra fire til seks år, men fikk avslag på det. Hva er grunnen til det?

- Én av leverandørene ba om at kravet til relevant erfaring ble utvidet til fra fire til seks år. Det ønsket vi ikke. Årsaken er at bransjen utvikler seg raskt, særlig med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen og endringer i hvordan konferanser og arrangementer blir gjennomført. Etter korona-pandemien har mye endret seg spesielt med hybride møter. Som oppdragsgiver ønsker vi mest mulig konkurranse. I dette anbudet åpner vi derfor opp for alle leverandører som har god og fersk erfaring på disse nye områdene, sier presseansvarlig i DSS, Espen Evensen, til Kampanje via e-post.

- Strandskogen mener dere favoriserer dem som allerede har kontrakten. Er dere enig i det?

- Nei. Som nevnt er det nettopp på grunn av de raske endringene i markedet at det er det viktig for oss å åpne opp for alle leverandører som har god og fersk erfaring med å gjennomføre slike konferanser og arrangementer.

- Hvorfor spres ikke pengene over flere kontrakter, slik at flere tilbydere hadde hatt mulighet til å delta på områder som kanskje passer dem?

- Vi ønsker kontinuitet og effektive leveranser fra to leverandører i denne kontrakten. Vi samarbeider tett med de dyktige fagfolkene og bygger erfaring sammen. Flere kontrakter med flere enn to leverandører ville gjort både forvaltningen og arbeidet med å bygge kompetansen hos leverandørene mer komplisert. Kontinuitet og erfaringsoppbygging er viktig, spesielt med tanke på de raske endringene i sikkerhetsbildet.

- Dere høster også kritikk for miljøperspektivet. Hva tenker dere om kritikken? 

- Vi setter pris på tilbakemeldingene, og er opptatt av sosialt ansvar og miljøhensyn. Denne anskaffelsen gjelder kun konsulenttimer for å planlegge og organisere konferanser. I selve konferansene og arrangementene stilles det selvsagt miljøkrav. For eksempel, i våre rammeavtaler for konferansemateriell vektes klima- og miljøhensyn med minst 30 prosent fra og med januar 2024.

Eventbyrå trekker seg fra gigantanbud: - Favoriserer byråer de allerede har avtale med