TV 2-profil får kritikk etter partilederdebatt: - Bare tull

Både VG og Aftenposten var kritiske til Arill Riise etter gårsdagens direktesendte TV 2-debatt. - Hva Hanne Skartveit mener bryr jeg meg egentlig ikke om, sier Arill Riise.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Etter sommerferien har flere av Norges mediehus avholdt hver sine partilederdebatter. VG sparket det hele i gang og var først ut med sin debatt allerede tidlig i august. Deretter tok NRK over stafettpinnen og dro debatten ned til Arendal. I går avholdt TV 2 sin første debatt på hjemmebane i Media City i Bergen.

Aril Riise i TV 2 forteller til Kampanje at både han selv og kanalen opplevde debatten som en god partilederdebatt.

- Vi er veldig godt fornøyde med hvordan det gikk. Det var temperatur og engasjement, og vi er godt fornøyde med pressedekningen den fikk, sier Riise.

Dette var første gang han og Yvonne Fondenes ledet en debatt sammen.

- Jeg synes samarbeidet mellom meg og Yvonne fungerte strålende, sier han.

Debattene får bred medieoppmerksomhet og terningene trilles heftig blant Norges mest engasjerte politiske kommentatorer og eksperter. Også Kampanje har med sin valgkampjury kastet seg over terningene, både én og to ganger. Første gang under NRKs debatt i Arendalsuka da Rødt-lederen imponerte juryen mest, mens under Partilederdebatten til TV 2 gikk seieren til statsminister Jonas Gahr Støre.

Les også:  Valgkampjuryens dom: - Har prikket inn debattformen

Men så langt har ikke ordstyrerne og programlederne i debattene fått like mye medieoppmerksomhet som politikerne. Nå har imidlertid Kristian Mykleset, tidligere journalist og nåværende daglig leder i Noldus Historiefortelling, tatt på seg rollen med å gi også disse maktpersonene en karakter.

Her kommer det blant annet frem at Atle Bjurstrøm og Arill Riise begge blir belønnet med en femmer på terningen, mens Fredrik Solvang og VGTVs Espen Moe Breivik møtte nøye seg med en treer for sine innsatser. Yvonne Fondenes, som debuterte som programleder i TV 2s partilederdebatt, høstet inn en firer. Terningkastene er publisert i en kommentar på Kampanje torsdag. 

Les også: Gir terningkast til NRK, TV 2 og VGTV: - Fikk ikke annet ut av det enn hissige programledere

Her kan du se terningkastene til Kampanje-spaltist Kristian Mykleset etter den første runden med partilederdebatter på NRK, TV 2 og VGTV. Triller terning over programlederne

Programleder Kanal Terningkast Utdrag kommentarer
Ariil Riise  TV 2 5 Rolig, behersket og forberedt.
Atle Bjurstrøm NRK  5 Fremstår seriøs og myndig.
Yvonne Fondenes TV 2 4

Stiller relevante oppfølgingsspørsmål, men litt arrogant.

Fredrik Solvang NRK 3 Ofte frekk og litt flåsete.
Espen Moe Breivik VGTV 3 Går glipp av åpenbare oppfølgingsspørsmål.

Riise: - Reaksjonene har vært unisont gode

Også VGs kommentatorer, Hanne Skartveit og Astrid Meland, og Aftenpostens politiske kommentator Kjetil B. Alstadheim har gitt TV 2s programverter noen direkte tilbakemeldinger. Alstadheim mener Riise ble «en meddebattant» i en «kaotisk» TV-debatt.

- Debatt om eldreomsorg? Det er en gammel slager i norske valgkamper. Det er norsk politikks versjon av «Hver gang vi møtes». Ingen elsker en tåredryppende sak fra eldreomsorgen høyere enn TV 2. Heller ikke det er nytt. Så debattleder Arill Riise gikk like godt inn i rollen som meddebattant, skrev Alstadheim i en kommentar publisert på Aftenposten etter gårsdagens debatt.

Riise forteller videre at han synes Aftenposten-kommentatoren Alstadheim treffer «spikeren på hodet» i sin kommentar, hvor han blant annet mener at debatten kunne virke oppjaget ettersom ni partitopper og to programledere skal kjempe om ordet imellom flere reklamepauser.

- Han mente også du ble en meddebattant. Treffer han spikeren på hodet også her?

- Nei. Det var ikke min mening. Det er forskning som viser at helseomsorgen har vært underfinansiert de siste årene. Det er bare tull. Det at jeg siterer forskning må ikke oppfattes som at jeg er en meddebattant, sier Riise.

Får terningkast 5: - Gleder meg til neste debatt

VG-kommentatorene på sin side mente TV 2-programlederne kom med en elendighetsbeskrivelse som partitoppene ikke kunne skrive under på. VGs politiske kommentator, Hanne Skartveit, mente under gårsdagens VGTV-sending at Riise ble for opptatt av at mer penger var eneste svar på bedring av eldreomsorgen. Riise viser nok en gang til Nordlandsforskning.

- Jeg siterte en rapport fra Nordlandsforskning som mener helsesektoren har vært underfinansiert siden 2015. Jeg selv har ingen mening om det, sier Riise.

Men det vanket ikke bare kritikk for Riise. I analysen publisert på Kampanje i dag av Kristian Mykleset får Riise mer ros. 

- I tidligere debatter har Riise tatt for mye plass og mistet kontrollen. Denne gangen var han roligere, mer behersket og virket bedre forberedt,skriver Myklebust. 

- Du får terningkast fem av vår skribent Kristian Mykelset. Er det litt godt å se det, og ikke bare kritikk? 

- Jeg har ikke bare fått kritikk. Hva Skartveit mener bryr jeg meg egentlig ikke om. Det er den eneste kritikken jeg ser. Andre mener vi har holdt en engasjerende og god debatt som det kom mye ut av, sier Riise, som mener VGs sammenligninger av debatter blir feil, sier Riise.

Riise mener man ikke kan sammenligne partilederdebatter og folkemøter slik VG gjør. 

- Man må sammenligne partilederdebatter med partilederdebatter. Det gjorde Dagbladet som skrev at denne var minst like god som den som var i Arendal, sier han. 

- Selv om du fikk terning fem så mistenker Mykelset at spørsmålet «Er en stemme til Arbeiderpartiet, en stemme til god eldreomsorg» er av de enklere Støre har fått i en debatt. Er du enig? 

- Jeg stilte det spørsmål for å fortsette på noe, men det rakk vi aldri å gjøre. Men det er hyggelig å få terningkast fem. Og jeg gleder meg til vår neste partilederdebatt som finner sted på Deichmann, sier TV 2-programleder Arill Riise. 

TV 2-profil får kritikk etter partilederdebatt: - Bare tull