Med under to uker igjen til valgdagen var det tirsdag kveld klart for den andre av fire store partilederdebatter i årets lokalvalgkamp. Etter at NRK huset partilederne under Arendalsuka, var det denne gangen TV 2 som satte scenen for de norske partilederne.

Programledere for kvelden var TV 2-programlederne Yvonne Fondenes og Arill Riise og noen av temaene som ble diskutert var eldreomsorg og privatøkonomien til folk. Kampanjes valgkampjury fulgte også denne debatten tett ,og juryen mente også denne gangen at statsminister Jonas Gahr Støre gjorde en god figur. Arbeiderpartiet-sjefen, ble som under debatten Arendal, belønnet med terningkast fem og best av samtlige partiledere. 

- Støre forsvarer vanskelige prioriteringer som en god statsmann og har prikket inn debattformen i løpet av valgkampen. Men han mangler historien som virkelig kan overbevise velgerne som fortsatt camper på gjerdet, sier daglig leder i kommunikasjonsbyrået Zynk, Guri Størvold.

Også digitalrådgiver Merethe Kloster i Knowit mente Støre var god.

- Statsministeren forklarer hvorfor det er dumt med momskutt på 25 prosent av den tiden Trygve Slagsvold Vedum bruker, sier Kloster.

- Spiss og myndig
Høyre-leder Erna Solberg mener juryen fremstår som «stødig» og flink til å få frem partiets løsninger. Men også denne gangen måtte Solberg se seg slått av sin hovedmotstander etter å ha fått terningskast fire av juryen.  

- Hun benytter anledningen til å være spiss og myndig i opposisjon, og trenger egentlig ikke forklare noe som helst, sier Kloster.

- Men Erna sliter med å forklare hvorfor Høyre ikke fikk ordnet opp i eldreomsorgen når de ledet regjeringen i åtte av de ti siste årene, sier Størvold.

Svakere fra Rødt-sjefen 
Juryleder Terje Svabø mener Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug alle kan være fornøyde med kveldens innsats. Men hva så med Rødt-lederen som imponerte juryen voldsomt sist?  

- Hun er ikke like god i kveld. Det er fortsatt bra, men hun holder ikke helt inn, sier Svabø. 

Sist gang ble Rødt-lederen Marie Sneve Martinussen belønnet med en femmer av juryen. Tirsdag kveld på TV 2 var det litt mer å trekke på Rødt-lederen selv om juryen gir Martinussen ros for å være «offensiv» og «slagkraftig». 

- Fortsatt en stjerne og dronninga av klarspråk, men mer anonym i denne debatten enn sist og tar ordet mye mindre. Våkner på samme måte som Bergstø ikke opp før folkets spørsmål. Da er hun derimot klar og poengtert, sier juryen som gir Sneve Martinussen en firer på terningen. 

Vedum og MDG sliter 
I bunnen av skalaen sliter landets finansminister og leder av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mer. Juryen mener Vedum ikke kommer helt med i debatten. 

- Med ryggen mot veggen er det vanskelig å komme på offensiven. Skikkelig og på grensen til kjedelig. Og latteren er helt lagt bort, sier juryen. 

Heller ikke Arild Hermstad overbeviser juryen som mener MDGs representant fort «havner i utkanten av debattene og blir lite relevant.»

Se terningkastene til valgkampjuryen etter kveldens TV 2-sendte debatt her: 

Jonas Gahr Støre (Ap): 5

Erna Solberg (H): 4

Sylvi Listhaug (FrP): 4

Marie Sneve Martinussen (Rødt): 4

Guri Melbye (V): 3

Olag Bollestad (KrF): 3

Kirsti Bergstø (SV): 3

Arild Hermstad (MDG): 2

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 2

Under siste del av partilederdebatten var det seernes tur til å stille spørsmålene direkte til partilederne. Partilederne fikk 20 sekunder til å svare på spørsmålene. 

Slik gikk det sist valgkampjuryen til Kampanje trillet terning etter partilederdebatter på på NRK. 

Les også: Rødt-sjefen med brakdebut - se vinnerne og taperne her

I årets valgkampjury, som altså ledes av Terje Svabø, finner en også Kommunikasjonsforeningens leder Anne-Lise Mørch von der Fehr, politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys og politisk redaktør i Vårt Land Berit Aalborg.

Juryens arbeid vil som alltid ende opp med en kåring av det partiet juryen mener har gjennomført den beste valgkampen i 2023 og det er på langt nær første gang Kampanje vil utrope et av partiene til «Årets valgkampvinner». Det har Kampanje gjort helt tilbake til 1980-tallet.

Her kan du se noen av vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet  

Valgkampjuryen:

I årets valgkampjury, som ledes av Terje Svabø, finner en også Anne-Lise Mørch von der Fehr, Skjalg Fjellheim, Guri Størvold, Merethe Kloster og Berit Aalborg. Foto: Eivor Eriksen.