Sjømatrådet velger nytt reklamebyrå - bryter med Try etter 12 år

Totalt 18 byråer kjempet om oppdraget, men til slutt var det Los & Co som stakk av med storfisken. Dermed mister Try kunden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norges sjømatråd har i 2023 vært på jakt etter et nytt reklamebyrå og etter en større byråkonkurranse der hele 18 byråer kjempet om å få storfisken på kroken falt valget til slutt på Los & Co.

- Sjømatrådet er i mål med en omfattende prosess. Etter å ha blitt kjent med mange svært kompetente byråer sitter vi nå igjen med en ny partner i Los & Co. De ga et bunnsolid inntrykk både med tanke på prosess, strategi og caseløsning. Vi gleder oss veldig til samarbeidet og til å ta ytterligere steg på vegne av norsk sjømat, sier Camilla Beck, markedsdirektør i Norges sjømatråd.

Beck styrer den samlede markedsføringen av norsk sjømat i utlandet og her hjemme, og sitter på et reklame- og mediebudsjett på over 300 millioner kroner finansiert både av fiskeindustrien selv og det offentlige. Nå flytter hun en konto som er anslått til rundt 40 millioner kroner i kontraktsperioden fra Try til Los & Co,

 - Det er litt vemodig også fordi vi har hatt et veldig godt samarbeid med Try i hele 12 år, men det blir spennende med en ny start. Vi var for øvrig veldig godt fornøyde med oppslutningen om konkurransen der vi hadde 18 byråer inne og hvor de fem beste gikk videre og Try var definitivt blant topp fem, sier sier Beck.

- Kjenner du til Los & Co fra før?

- Ja, jeg hadde en pitsj med dem tilbake i 2012 da jeg jobbet i Lofoten, men det er jo noen år siden så det er mange nye mennesker der i dag.

Vi synes det er synd fordi vi har hatt et veldig fint samarbeid i mange år, men av og til så ønsker man å prøve noe nytt. Sven Jensen, rådgiver i Try

Byråkonkurransen startet med «en glipp»

Starten på byråkonkurransen ble imidlertid ikke den beste. Da Kampanje omtalte den nye byråkonkurransen i mai i år kom det frem Sjømatrådet først la ut anbudsdokumentet med interne kommentarer der vekting av pris ble diskutert, noe markedsdirektør Beck kalte «en glipp.» 

- Hva ble timeprisen?

- Nei, det kan jeg ikke fortelle, sier hun.

- Hva var det som vippet det i Los & Cos favør?

- Det var totalen med prosess, strategi og caseløsning. Kriteriene vi fulgte var 70 prosent kvalitet og 30 prosent pris og der pris på ingen måte ble avgjørende. Kvalitet er det viktigste for oss, men vi må være prisbevisste i alle våre anskaffelser, som en aktør som skal forvalte den norske sjømatnæringens midler og investere dette på best mulig måte, sier Beck.

Les også: Helsevesenet bytter ut samtlige PR-byråer i ny avtale – Zynk anklager konkurrenter for prisdumping

Bytter reklamebyrå:

Markedsdirektør i Sjømatrådet Camilla Beck bruker flere hundre millioner kroner i året på markedsføring. Nå avslutter hun samarbeidet med Try og går i stedet til Los & Co,.

- Vi dumpet ikke prisen

Totalt var det fem byråer som var med helt til det siste og kjempet i finalen og om oppdraget som i anbudet som var prissatt til hele 40 millioner kroner. Det er dermed en stor kontrakt som nå finner veien til Los & Co der byrået får oppdraget med å bygge på «en sterk opprinnelsesmarkedsføring og øke preferansen og etterspørselen etter norsk sjømat i utlandet.

- Dette er en seier vi er enormt stolte over og en oppgave vi gleder oss til å ta fatt på, sier styreleder i Los & Co, Jan Christian Fosseidbråten.

- Var det tøff konkurranse om oppdraget?

- Ja, helt klart. De kjørte prosessen som et offentlig anbud og det var veldig strukturert. Vi visste hva som var forventet og da må du må stole veldig på prestasjonen din og det du leverer. Det var et sjeldent motivert team hos oss og vi investerte mye i innsendelsen, sier Fosseidbråten.

- La Los & Co seg lavt i pris for å få jobben?

- Jeg kan ikke kommentere prisen, men vi dumpet den ikke. Sjømatrådet er en betydelig aktør og sånn sett får man gode betingelser samtidig som vi har en erfaring med hvilke priser vi må tilby til den type aktører for å være konkurransedyktig, sier han.

- Blir det en av dine største kunder?

- Det gjør det. De blir blant de største vi har, sier Fosseidbråten.

- Betyr noe ekstra å slå Try i en slik finale?

- Dette er en landets mest attraktive annonsører og jeg vil gi Try honnør for den jobben de har gjort over så lang tid. Men alle har vel behov for litt fornyelse. Samtidig er det alltid gøy å vinne og det gjør heller ingenting å slå Try, sier Fossiedbråten.

- Vi synes det er synd

Los & Co overtar altså kunden fra landets største reklamebyrå, Try, der Sjøtmatrådet har vært kunde de siste tolv årene. 

- Vi har hatt gleden av å samarbeide med Norges Sjømatråd i mange år og synes vi har fått til mye fint sammen. Så vi har også full forståelse for at man velger et annet byrå for sånn er det av og til. Vi ønsker dem all lykke til fremover og forhåpentligvis på gjensyn en gang i fremtiden, sier kunderådgiver i Try, Sven Jensen, til Kampanje.

- Var dere med å kjempe om kontrakten?

- Ja, og vi var ifølge dem tett på og på pallen. Men det teller jo ikke i sånne konkurranser. Da er det bare en valør som gjelder. Vi synes det er synd fordi vi har hatt et veldig fint samarbeid i mange år, men av og til så ønsker man å prøve noe nytt.  Nå skal vi sørge for en god overlevering sånn at alt blir bra også hos Los & Co, sier Jensen. 

Markedsdirektøren i Norges Sjømatråd, Camilla Beck, sier hun vil rette en stor takk til Try.

- Samarbeidet med Try har gitt norsk sjømat en meget sterk plattform og gitt oss et veldig godt grunnlag å jobbe videre med, noe vi er svært takknemlige for. Etter å ha definert våre behov for fremtiden og kjørt en ny anbudsprosess i tråd med lov om offentlige anskaffelser gleder vi oss til å se Los & Co i sving sammen med oss, markedsdirektør Camilla Beck.

Les mer: Hun bruker 300 millioner på å markedsføre sjømaten vår: - Det blir aldri nok og vi vil gjerne ha mer

Tapende finalist:

Try-rådgiver Sven Jensen har forståelse for at Norges Sjømatråd ønsker å prøve ut et nytt reklamebyrå etter hele 12 år i landets største reklamebyrå.

Tar med byrået til Tromsø

Kontrakten er på tre år pluss to opsjonsår, men oppstart skjer allerede i månedsskiftet når Los & Co inviteres opp til hovedkontoret til Norges Sjømatråd i Tromsø.

- Da får de mulighet til å møte flere i Sjømatrådet, og så ønsker vi å gi dem best mulig forståelse av sjømatnæringen og vil derfor forsøke å få til et møte med en sjømatbedrift og besøk ved et fiskemottak, sier markedsdirektøren.

Teamet som skal jobbe med kunden vil bestå av foruten Fosseidbråten, kundeansvarlig Alexander Blomquist, prosjektleder Nora Gauslaa, planner Anders Erikson, kreativ leder Marius Aasen, kreatørene Casper Evensen, Jo Espen Johansen og Hans Christian Grønn og designerne Marianne Ryalen, Viktor Kruse, Katrine Naustdal og Marius Halvorsen.

- Prosessen som Sjømatrådet la opp til var tøff og intensiv, men har skapt stort internt engasjement. Teamet har gått all in fra første stund og vært klare på at denne skulle vi vinne. Norges sjømatråd er definitivt en betydelig kunde, sier Blomquist i Los & Co.

Sjømatrådet velger nytt reklamebyrå - bryter med Try etter 12 år