Radioreklame-produsent vil lage TV - selger dokumentarserie til Viaplay

- Vi har hatt lyst til å satse på TV helt siden Teddy-TV ikke lenger var en del av oss, sier daglig leder i produksjonsselskapet Både Og.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Onsdag denne uken er det premiere på den nye Viaplay-serien «Fryktens øyeblikk». Serien tar et dypdykk ned i fem dramatiske hendelser som alle har skjedd i Norge, deriblant Kongsberg-drapene og leirskredet i Gjerdrum. Dokumentarserien blir den første serien fra Både Og sin nye TV-avdeling etter at selskapet i 2016 solgte seg ut TV-produksjonsselskapet Teddy TV, som står bak serien Petter uteligger, til Monday-konsernet. 

- Vi har hatt lyst til å satse på TV helt siden Teddy-TV ikke lenger var en del av oss. Teddy-TV ble dannet i 2004, men ble en del av Monday Media i 2016. Vi har ventet på sjansen for å lage TV igjen og klinket til da tre flinke TV-arbeidere var tilgjengelige, sier daglig leder i Både Og, Ola-Per Ekblom.

TV-arbeiderne han snakker om er de produsentene Odd Syse, Ann-Karin Sommerfeldt Andresen og etterarbeidsansvarlig Morten Jensen. Ekblom forteller at TV-avdelingen har vært i drift siden 2021.

- Det åpnet seg rett og slett bare en mulighet, og da slo vi til. Vi har vært et lydbyrå i 30 år, men vi har alltid flørta med levende bilder. Nå var god timing, og det kjennes bra ut, sier Ekblo om TV-satsingen.

Både Og er mest kjent for å drive produksjon av radioreklame og i illegg til denne hovedbeskjeftigelse driver også selskapet med podkast, reklamefilm og nå også TV.

Nå krysser vi fingrene for at Viaplay finner ut av situasjonen, og at det er plass til det vi liker å lage i kanalen. Odd Syse, TV-produsent i Både Og

- Må være edruelig i satsingen

Ola-Per Ekblom forteller at han gleder seg til å se den første Både Og-produserte serien på flere år når «Fryktens øyeblikk» har premiere på Viaplay onsdag denne.

- Det blir veldig spennende. Jeg har selv jobbet i Både Og seiden 1993 og har vært med på å bygge opp selskapet fra et rent radioselskap til å bli disse fire avdelingene i selskapet. Så det skal bli veldig spennende å se mottakelsen, sier han.

- Dere er godt etablert i radiomarkedet, men TV-markedet kan være litt tøffere. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

- Jeg tror vi må være edruelige i statsingen, og ta små steg. Vi starter med det vi føler vi mestrer og utvider porteføljen etter hvert som vi får erfaring. Vi skynder oss langsomt, for å si det på den måten, sier Ekblom.

- Vi har sluppet unna permitteringer

Både Og kommer fra et godt 2022 hvor de nesten doblet omsetningen fra 18,8 millioner kroner i 2021 til 36,8 millioner i 2022. Men det er mer regnskapstekniske grunner til veksten. 

- Vi fusjonerte Både Og Redaksjonelle Produksjon og Både Og Film inn i Både Og, så nå er vi ett AS og ikke tre, forklarer Ekblom.

- Og hvordan ser 2023 ut?

- Det ser ikke så verst ut. Det er litt tidlig å si noe, men la oss si at vi er på merket. Det blir spennende å se utover høsten, men vi har troa. Vi har sluppet unna permitteringer og sånn og bygger stein for stein, sier Ekblom og fortsetter:

- Ambisjonene må stå i forhold til det vi har råd til. Jeg vil heller gjør ting langsomt og riktig, enn å bite over for mye. Det er viktig for meg at de ansatte har en trygg jobb å gå til. .

Her kan du se alle regnskapstallene til Både Og i regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK.Reklameprodusent doblet omsetningen

Både Og 2022 2021 Endring i %
Omsetning 36,8 18,8 + 95,8
Driftsresultat 0,4 1,2 - 200
Resultat før skatt 0,4 2,3 - 475

- Et vanskelig marked

Ekblom forteller at selskapet per dags dato teller 20 årsverk, og at tre av disse hører hjemme i TV-avdelingen.

- Men flere av de ansatte er involert i TV-avdelingen, blant annet gjennom lyddesign, tekstforfattere, kreativ leder samt meg selv, sier Ekblom.

Sammen med Morten Jensen, utgjør Syse og Sommerfeldt Andresen TV-teamet i Både Og. De to sistnevnte kommer fra flere tiår innefor TV-produksjon, og har blant annet laget flere sesonger med «71 grader nord» og «Åndenes makt» sammen for TVNorge og Warner Bros. Discovery-konsernet. Nå står de imidlertid klare med en egenutviklet dokumentarserie for kriserammede Viaplay og det om frykt.

- Det har vært interessant å jobbe med tematikken. Innfallsvinkelen er frykt og hva frykten gjør med mennesker. Alt fra tidsforståelse, til hva folk lukter og ser når katastrofene inntreffer, sier Odd Syse, produsent i den nye TV-avdelingen til reklameprodusenten Både Og til Kampanne. 

- Hvordan var det å jobbe med Viaplay?

- Det har vært fint å jobbe med dem. Det er en stund siden vi har jobbet med Viaplay, men vi opplevde at vi fikk stor tillit fra kanalen, og at det har vært tett og fin oppfølging, sier Syse.

Ann-Karin Sommerfeldt Andresen forteller videre at de er optimistiske rundt å få enda en sesong med «Fryktens øyeblikk» på skjermen.

- Vi håper det blir oppmerksomhet rundt serien da det er utrolig sterke historier som blir presentert. Vi kommer tett på dem har kjent sterkest på frykten og stått midt i hendelsen, samt hele apparatet som blir satt i sving, sier Sommerfeldt Andresen.  

- Merket dere noe til Viaplays situasjon under produksjonen?

- Nei. Vi leverte dette før sommeren, og før alle nyhetene om nedgang ble sluppet. Vi har produsert og levert som vanlig, så alt gikk på skinner for oss. Nå krysser vi fingrene for at Viaplay finner ut av situasjonen, og at det er plass til det vi liker å lage i kanalen, sier Syse.

- Hvordan opplever dere TV-markedet?

- Vi pitsjer inn det vi mener er verdt å pitsje til forskjellige kanaler, men det er ingen hemmelighet om at det er et vanskelig marked. Vi må bare tro nok på det vi gjør, sier Syse før Sommerfeldt Andresen fortsetter:

- Selv om vi er en liten TV avdeling er det godt å være en del av en større kreativ gjeng å sparre med i Både Og. Derfor tror vi på en fremtid her hvor vi kan løfte frem ting sammen.  

Radioreklame-produsent vil lage TV - selger dokumentarserie til Viaplay