Norske forbruker går inn i en høst preget av økte strømpriser, økte matutgifter og økte renteutgifter og månedskostnadene til en norsk familie er ventet å øke med flere tusen kroner frem mot jul. Det kan føre til en langt tøffere kamp om stadig slankere lommebøker for norske mediekonsern som i økende grad lever av mer og mer abonnementsinntekter.
- Vi kommer til å møte tøffere økonomiske tider i årene som kommer og da vil husholdningene komme til å se på lommeboken sin. Det gjelder oss, og det gjelder alle andre forbrukskategorier, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.
Han har sammen med resten av de største norske mediehusene lagt bak seg noen svært gode år med sterke resultater og vekst i inntektene. Ferske tall fra Kantar for årets andre kvartal viser at en norsk husstand i snitt bruker omtrent 1.200 kroner på strømmetjenester som Netflix, TV 2 Play og andre TV-tjenester. Det er rundt hundrelappen mer enn vi bruker på ulike avisabonnement i løpet av en måned og det er mer enn vi gjorde for bare noen år siden.
At avis og TV tar en relativ lik andel av de månedlige medieutgiftene gleder Schibsteds konsernsjef, Kristin Skogen Lund, som sist uke besøkte Arendalsuka sammen med nettopp TV 2-sjefen.
- Jeg synes det er veldig fint og særlig med tanke på den tiden vi er inne i nå. Det er i dag umåtelig viktig å være godt informert og få tilgang til god informasjon også er det noe med abonnementsøkonomien som vi vet driver kvalitet. Den annonsebaserte medieøkonomien driver på sin side klikk og det er ikke nødvendigvis kvalitet, så dette er en sunn utvikling, sier Skogen Lund til Kampanje.
Hun er samtidig spent på hvordan slankere lommebøker vil slå ut i medieøkonomien.
- Det kommer til å bli en utfordring for alt og alle. Det kommer til å bli en utfordring for annonseøkonomien og det kan bli en utfordring for abonnementsøkonomien fordi folk begynner å spare. Men abonnement har tradisjonelt sett vært mer robust gjennom lavkonjunkturer enn annonser. Så i møte med en potensiell nedgangskonjunktur er det sunnere at vi har en større andel av inntektene på abonnement, selv om vi også må være forberedt på tøffere tak fremover på alle fronter, sier Skogen Lund.
Les også: Schibsted runder én million digitale abonnenter: - Ingen som trodde det var mulig