Med lanseringen av VG+ smalt det i startpistolen for brukerbetaling for i Schibsted i Norge, for ganske nøyaktig ti år siden. Men ifølge Tor Jacobsen, direktør for brukerbetaling i mediekonsernet, var det på den tiden «svært få som trodde at den nye forretningsmodellen hadde noe for seg.»

- At brukerbetaling skulle bli en av Schibsteds viktigste inntektskilder var det vel så og si ingen som trodde på. De siste årene har vært et eventyr, og abonnementsbaserte forretningsmodeller er i dag en av de største globale trendene både i og utenfor mediebransjen. At vi nå runder én million digitale abonnenter i News Media er en skikkelig milepæl, sier Jacobsen.

Satser på underholdning
De digitale abonnentene fordeler seg mellom Schibsteds mediehus i både Norge og Sverige. Inkluderer man papirprodukter og andre abonnementsbaserte tjenester, er det totale antallet abonnenter nærmere 1,5 millioner.  Ifølge Jacobsen skyldes den kraftige veksten de siste årene «et strategisk arbeid på flere områder.»

- Vi har jobbet mye med å utvikle og forbedre våre betalte journalistiske produkter, i tillegg til å styrke merkevarenes digitale posisjoner. Dagens mediebrukere forventer høy kvalitet, og konkurransesituasjonen har aldri vært tøffere. Samtidig som vi har økt bredden og kvaliteten på journalistikken, har vi også jobbet mye med å utvikle og implementere annet attraktivt innhold i abonnementene våre. Det inkluderer både populære underholdningskonsepter, livesport og podkast, sier han.

- Tar betalt for mer av innholdet
I tillegg til å satse mer på blant annet sport og underholdning, har Schibsted også investert mye i å utvikle kjerneproduktene i det redaksjonelle miljøet.

- Vi tar betalt for mye mer av innholdet vårt i dag enn for få år siden. Årets valgdekning er et godt eksempel. Hos både Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad er mye av dybdestoffet, kommentarer og tjenester tilknyttet valget forbeholdt abonnenter. Gode eksempler er avsløringene om Stortingets praksis for pendlerboliger, og den populære valgomaten. Dette tydeliggjør verdien du får som abonnent. Journalistikk og innhold er den viktigste driveren for veksten vår, og vi har jobbet målrettet over tid med å styrke det betalte produktet, sier Jacobsen.

Mer live-sport
VGTVs serie «Ikke lov å le på hytta» er ifølge Jacobsen «et eksempel på et underholdningskonsept som virkelig har slått an». Stadig flere attraktive rettigheter til å vise livesport er også en del av innholdsstrategien.

- Det er ingen tvil om at både underholdning, sport og podkast er viktige satsingsområder for å sikre videre vekst. Mest sannsynlig dukker det også opp helt nye områder, hvor vi ser spennende muligheter for nye abonnementskonsepter. Samtidig er fortsatt den tradisjonelle journalistikken kjernen vår, og her må vi fortsette å forbedre og utvikle oss. Vi må altså evne å ha to tanker i hodet samtidig når vi utvikler fremtidens Schibsted-abonnementer, sier Jacobsen.