Én million TV-seere går glipp av «tidenes» dansefest på TV 2: - Engstelig for at dette er den nye virkeligheten

Reklamekjøpere frykter for langvarige konsekvenser av TV-konflikten som snart har vart i fem måneder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Lørdag går startskuddet for TV-høsten med premieren på det som kan bli tidenes dansefest på TV 2, nemlig «Skal vi danse: All Stars». Her har TV 2 samlet tidligere vinnere og publikumsfavoritter fra de siste 16 årene, inkludert tidligere vinner og programleder Katrine Moholt. Deretter kommer TV 2-premierene på løpende bånd. Neste uke kan TV-seerne blant annet se frem til nye sesonger av «Åsted Norge» og «Petter og overleverne». Senere i høst er det klart for «Farmen» og den nye storsatsingen «Forræder».  

Men ikke alle er invitert på TV-festen. Nesten fem måneder etter at den forrige avtalen mellom TV 2 og Altibox løp ut, er det fortsatt ingen ny avtale på plass. Det rammer over 500.000 Altibox-kunder og dobbelt så mange TV-seere, ettersom én husholdning i snitt teller to seere.

- Jeg er litt engstelig for at dette er den nye virkeligheten og for at de ikke blir enige, sier TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

Den pågående TV-konflikten betyr at kundene hennes, annonsørene, når ut til færre TV-seere med sine budskap. Nå håper Massaiu at stillheten fra TV 2 og Altibox, som gjenopptok forhandlingene i forrige uke, er gode nyheter.

- Så lenge de er stille er det håp i hengende snøre. Men det er ikke gitt at de blir enige.

- Hva betyr det for annonsørene?

- Det jobbes med å få tak i andre varelager, men de genererer ikke det samme som TV-reklame. Det får konsekvenser for de rene TV-kampanjene og varelageret. Det vil være ekstremt trangt i markedet.

- Bekymret for lineær-TV på lengre sikt

Forhandlingsdirektør Dag Ormåsen i byrågruppen Publicis er også bekymret for at konflikten vil få langvarige konsekvenser.

- Når TV 2 har cirka 20 prosent lavere distribusjon enn vanlig, så går det selvfølgelig utover dekningen. Selv om det på kort sikt kan være bra for TV 2s konkurrenter, har konflikten nå vart såpass lenge at vi er bekymret for lineær-TV på lengre sikt. De som har sittet på gjerdet og vurdert å kvitte seg med lineær-TV har fått en liten dytt, og de som kutter kabelen kommer ikke tilbake selv når konflikten er løst, sier Ormåsen.

- Vi håper konflikten løses snart sånn at den ikke fremskynder den underliggende negative trenden i lineær-TV-seingen, legger han til.

- Er du overrasket over at konflikten har vart så lenge?

- Ja, for så vidt. Vi har sett at disse konfliktene ofte løser seg i løpet av noen uker, men de har også blitt mer og mer langvarig. Det tror jeg skyldes at makten gradvis har flyttet seg fra distributørene til TV-kanalene. Før var TV-kanalene helt avhengige av distributørene. Selv om inntektene fra distributørene og reklamemarkedet fortsatt er kjempeviktige for TV-kanalene, har de nå fått alternativer i sine egne strømmetjenester.

- Tror du de blir enige i løpet av kort tid?

- Det blir litt som å kaste terning. Hadde du spurt meg for noen måneder siden, hadde jeg svart ja, men nå har konflikten var så lenge, så det har jeg ingen forutsetninger for å si noe om.

Les mer: Katrine Moholt setter punktum for «Skal vi danse»: - På tide å gjøre noe nytt

- Ønske og håp om å enes så raskt som mulig

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 har følgende beskjed til Altibox-kunder som ikke får med seg starten på TV-høsten.

- Vi lanserer høstens programmer etter planen, men vi er selvsagt lei oss for at vi ikke når alle med innholdet vårt, skriver Rønningen i en e-post til Kampanje.

- Hvilke grep har dere tatt for å håndtere etterspørselen fra annonsørene med en dekning som er 20 prosent lavere enn normalt?

- Vi gjør det vi kan for å håndtere annonsørens kampanjer, og har god dialog med markedet rundt våre leveranser.

Samtidig øyner han et håp om å lande en avtale innen kort tid.

- Vi er i fortsatt i dialog med Altibox, med ønske og håp om å enes om en ny distribusjonsavtale så raskt som mulig.

Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland har ikke så mye å legge til:

- Vi har ikke noen kommentarer til forhandlingene utover at de fortsatt pågår og at begge parter prioriterer dette og ønsker å komme frem til en avtale så snart som mulig, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Han legger til at Altibox-kunder som ønsker å se TV 2-innhold kan bruke TV 2 Play-appen som er tilgjengelig på dekoderen til Altibox.

Nord DDB-direktør og tidligere verdensmester i svømming, Aleksander Hetland, vant «Skal vi danse» i 2019. Vi møtte reklamebransjens egen representant i «Skal vi danse: All Stars» da deltakerne ble offentliggjort tidligere i sommer:

Én million TV-seere går glipp av «tidenes» dansefest på TV 2: - Engstelig for at dette er den nye virkeligheten