Saftig millionsmell for Natt&Dag- og Filter-eier – verdier for nesten 40 millioner kroner er blåst bort

- Vi bygger videre, men det er ikke ressurser til nye satsinger nå og publikasjonene må levere sorte tall fremover, sier Even Aas-Eng.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Venture Factory, investeringsselskapet til gründer og investor, Even Aas-Eng, endte fjoråret med blodrøde tall på resultatlinjen. Selskapet går med et underskudd på over 34 millioner kroner, etter at de har nedskrevet verdier for 29,4 millioner kroner i datterselskapet Venture Factory Media, som sitter på eierskapet av blant annet gratisavisa Natt & Dag og Filter Nyheter. 

- Det gikk bedre med våre medieselskaper i 2021 og jeg er spesielt glad og stolt over at Filter Nyheter gikk med overskudd for første gang i fjor. Men våre mediesatsinger har behov for mer kapital og vi gjennomfører nå en emisjon. Denne emisjonen skjer til vesentlig lavere pris en tidligere og vi skriver derfor ned verdiene, skriver Even Aas-Eng i en e-post til Kampanje. 

Selskapene i Venture Factory Media vil i den nye emisjonen verdsettes til én million kroner, og man har da nedskrevet nesten hele verdien på aksjene som en gang hadde en kostpris på 38,2 millioner kroner. Også i fjor endte Venture Factory med millionunderskudd etter å ha nedskrevet verdier i medieselskapene, og Aas-Eng gikk selv ut og fortalte at Venture Factory og datterselskapene har hatt det tøft under pandemien. 

- Er medieeventyret til Venture Factory over? 

- Nei, men de siste årene har vært svært krevende. Vi bygger videre, men det er ikke ressurser til nye satsinger nå og publikasjonene må levere sorte tall fremover. 

Even Aas-Eng og kona Maria Aas-Eng er gjennom selskapet Art Vandelay Industries en av selskapets aller største eiere sammen med Skagenkaien Venture og Knut Dyhremyhrs Dymax Invest. Også Try Opt-sjefen Gunnar Stensaker, Varner Kapital og Bo Myrås er inne på eieresiden med større poster. 

Les også: Natt&Dag og Filter-eier gikk nesten 11 millioner kroner i underskudd i fjor

Den redaksjonelle driften i Talent Media ble lagt på is under pandemien og det er lite som tyder at vi har ressurser til å løfte den satsingen igjen. Even Aas-Eng, Venture Factory

Kun Filter Media gikk «break even»

Aas-Eng forteller at alle aksjonærer i Venture Factory Media og morkonsernet, Venture Factory, vil bli invitert til å delta i den nye emisjonen. Hvor mange aksjer som skal trykkes opp er ikke avklart. 

- Vi har ikke bestemt størrelsen på emisjonen ennå, sier Aas-Eng.

- Hvor mye går du inn med selv?

- Det er heller ikke avklart, men jeg vil delta i emisjonen, svarer gründeren. 

Han opplyser at de trenger arbeidskapital til videre drift av sine publikasjoner. I fjor var det kun Filter Media, som gir ut nettavisen Filter Nyheter, av Venture Factory Medias selskaper som gikk «break even». Der endte man opp med en omsetning på 9,4 millioner kroner og rett under 100.000 i driftsoverskudd. 

Resten av selskapene som inkluderer Natt & Dag, CamillaPihl.no, Talent Media, og Lifestyle Holding gikk med et samlet driftsunderskudd på rundt 1,8 millioner kroner. Totalt var omsetningen fra disse selskapene på kun 5,4 millioner kroner.

I 2021 gav Venture Factory et konsernbidrag på 4,4 millioner kroner til Venture Factory Media. 

Les også: «Annus Horribilis» i Filter Media - inntektene svikter og tapet mer enn doblet

Antall ansatte har blitt halvert: - Det har vært en kamp

Av selskapene til Venture Factory, er det kun innholdsmarkedsførerne i Newslab, som også er det største selskapet i gruppen, som leverer et positivt overskudd i 2021 med et driftsoverskudd på 1,3 millioner kroner. Filter Media, som ligger under datterselskapet Venture Factory Media, går som tidligere nevnt «break even» etter flere år med millionunderskudd. 

- Jeg er veldig glad og stolt over at Filter Nyheter leverte positive tall i 2021. Det ligger en enorm innsats fra mine kolleger bak den snuoperasjonen og den har reddet avisa. Vi har begrensede ressurser å satse med nå, så lønnsomhet blir helt nødvendig fremover for våre selskaper, sier han. 

Natt&Dag som opplevde nær omsetningshalvering under det første året under pandemien, holder litt bedre stand i 2021 med et omsetningfall på rundt 400.000. Samtidig halveres underskuddet som ender på 600.000 kroner. 

- Fra 2019 til 2020 forsvant over 70 prosent av annonseinntektene til Filter og Natt & Dag mistet hele sitt livsgrunnlag under pandemien. Det har vært en kamp for å overleve i hele perioden og vi har blitt dessverre blitt vesentlig færre kolleger på kontoret. I mars 2020 var vi ca 30 stykker som var tilknyttet medieselskapene, i dag er vi litt under halvparten, sier Aas-Eng. 

Les også: Reklameomsetningen falt 60 prosent - nå skal Natt&Dag grave i unges mediehverdag

Talent Media legges på is

I tillegg til at over halvparten av de ansatte har forlatt skuta, har man også trukket inn seilene på satsingen Talent Media, en gratis karriereavis for unge voksne på nett. Det selskapet er nå inaktivt både redaksjonelt og kommersielt. 

- Den redaksjonelle driften i Talent Media ble lagt på is under pandemien og det er lite som tyder at vi har ressurser til å løfte den satsingen igjen, kommenterer Aas-Eng.

Her kan du se Venture Factorys tall for 2021. Alle tall i MNOK.Aksjesmell i Venture Factory-konsernet

Venture Factory 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 0,7 1,8 - 61
Driftsresultat - 3,4 - 3,2 -
Resultat før skatt - 34,4 - 10,7 -

 

Saftig millionsmell for Natt&Dag- og Filter-eier – verdier for nesten 40 millioner kroner er blåst bort