Ingen av de som satt på kontrakten nådde finalen - nå hanker Los & Co inn ny statlig millionkontrakt

Reklamebyrået trakk det lengste strået i Bane Nors byråkonkurranse.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I desember i fjor kunne Kampanje fortelle at Bane Nor valgte å sette sin kontrakt for innholdsbyrå ut på anbud tidligere enn planlagt. De ønsket nemlig å sitte med ett byrå på kontrakten i stedet for to. Nå som støvet har lagt seg og byrårunden er unnagjort, er det klart at det er Los & Co som blir Bane Nors nye innholdsbyrå. De skal nå bistå alle divisjonene i togselskapet med konsept- og idéutvikling, budskapsutforming samt design og produksjon av kommunikasjon til ulike kanaler.

- Det var stor interesse for denne utlysningen og vi fikk inn mange sterke og gode kandidater, forteller leder for media og digitale kanaler i Bane Nor, Nina Aasmundsen, til Kampanje.

Det var til slutt fem byråer med i finalen, men ingen av de tidligere partnerne, Spoon og GK, nådde så langt selv om begge byråer deltok. I finalerunden gikk Los & Co seirende ut foran Lion, Dinamo, Atyp og Trigger.

- Vi valgte til slutt Los & Co da de blant annet synliggjorde et kjerneteam med høy faglig kompetanse og god erfaring innenfor sine respektive fagfelt. De ble også vurdert til å ha svært god innsikt i transportsektoren, samt høy grad av forståelse for oss som oppdragsgiver, det politiske landskapet og våre rammebetingelser. I tillegg presenterte de et kjerneteam med en god balanse mellom junior- og seniorressurser, fortsetter Aasmundsen.

Les også: Bane Nor lyser ut ny millionkontrakt for innholdsbyrå - vil kutte ned på antall partnere

Se poengrangeringen til byråene i finalerunden lenger ned i saken!

Bane Nor er en drivkraft for forbedring og modernisering av Norge, rett og slett en forutsetning for det grønne skiftet. Christin Elvegård

- Jubelen sto i taket

Ifølge tildelingsbrevet til Los & Co, får byrået høyest score på seks av syv kategorier. Bane Nor la særlig merke til deres kompetanse på bærekraft. 

- Noe som er et svært viktig område for Bane Nor. Vi gleder oss til å jobbe sammen med Los & Co i tiden fremover, kommenterer Aasmundsen.

Det er kun på kategorien «operasjonell bistand» at reklamebyrået ikke får toppscore. Det rokker nok likevel ikke ved seiersstemningen hos Los & Co, som nå blir sittende på kontrakten som har en maksverdi på 35 millioner kroner over tre år med mulighet for to års forlengelse.

- Jubelen sto i taket da vi fikk beskjed om at vi hadde blitt valgt som ny samarbeidspartner for rammeavtalen, sier kundeansvarlig i Los & Co, Christin Elvegård

Noe av det første de nå skal gå i gang med er filmproduksjon i forbindelse med at Drammensbanen fyller 150 år i oktober, samt års- og bærekraftsrapporter for både Bane Nor SF og Bane Nor Eiendom. 

- Gjennom anbudsprosessen har vi blitt godt kjent med Bane Nor og oppdaget alt det spennende og viktige arbeidet som skjer på og rundt jernbanen og knutepunkter. Bane Nor er en drivkraft for forbedring og modernisering av Norge, rett og slett en forutsetning for det grønne skiftet, sier Elvegård. 

Teamet som dro kontrakten i land består av rådgiver Elvegård, planner Marianne Knutsen, tekstforfatter Carina Laurhammer og art director Jan Cato Tangen

- Vært et lærerikt og produktivt samarbeid

- Det har vært et veldig fint, lærerikt og produktivt samarbeid med en hyggelig og engasjert gjeng i tre og et halvt år, sier Spoon-sjef Siv Tonje Solfjeld til Kampanje. Hun mener samtidig at de hadde alle forutsetninger for å levere på den nye kontrakten.

- Bane Nor må selv svare på disse spørsmålene

Som tidligere nevnt, valgte Bane Nor å avbryte samarbeidet med Spoon og GK tidligere enn planlagt. Togselskapet hadde opsjon på tre års forlengelse med de to sittende byråene, men endte i stedet med å kun ta ut opsjon på halvannet år. Bane Nor ønsket å forholde seg til ett byrå i stedet for to, og gikk dermed ut på anbud tidligere enn planlagt.

- Det har blitt litt vanskelig med fordelingen med to byråer, for det skal være nogenlunde likt mellom de, og det blir det vanskelig å få til i det daglige, sa Aasmundsen til Kampanje i desember i fjor. 

Både Spoon og GK ble invitert til å delta i det nye anbudet, noe begge byråer gjorde. Likevel var det ingen av dem som nådde så langt som finalerunden. Siv Tonje Solfjeld, daglig leder i Spoon, forteller at de allerede på nyåret fikk vite at de ikke var med videre i konkurransen.

- Det er noen måneder siden vi la skuffelsen bak oss. Los & Co er skikkelig flinke, og var åpenbart mye bedre enn oss i denne konkurransen, erkjenner Solfjeld overfor Kampanje.

Spoon-sjefen tar anbudsrunden som «dyrkjøpt læring», og ønsker samtidig Los & Co og Bane Nor lykke til i deres nye samarbeid

- Bane NOR var hele tiden veldig ryddige på at tidligere kontraktsforhold ikke skulle hensyntas i den nye byrårunden. Likevel ble vi nok litt overrasket, for vi har både kompetanse og kapasitet til å kunne levere knallbra på hele denne kontrakten videre. Akkurat i denne sammenhengen klarte vi nok ikke, paradoksalt nok, å vise frem referanseoppdragene våre godt nok, utdyper hun.

GK og Severin Roald er mer ordknappe enn sin tidligere kollega om anbudet hvor de ikke nådde helt opp.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Bane Nor, men det er Bane Nor selv som må svare på disse spørsmålene, skriver daglig leder i GK, Severin Roald, i en melding til Kampanje. 

Aasmundsen i Bane Nor fremholder også at de har hatt et godt samarbeid med de to byråene.

- De ble invitert inn og deltok i konkurransen på lik linje med de andre deltakerne. Konkurransen var på et meget høyt nivå og selv om både GK og Spoon gjorde en god figur, var det etter en grundig prosess og evaluering av andre deltakere i konkurransen som leverte bedre med tanke på konkurransegrunnlaget og dermed «kvalifiserte» seg til finalerunden.

Se poengrangeringen til alle byråene som deltok i finalerunden her:Los & Co og Lion var et hestehode foran resten av feltet

Byrå Totalscore Rangering
Los & Co 9,4 1.
Lion 9,1 2.
Dinamo 8,3 3.
Atyp 7,8 4.
Trigger 7,0 5.

Ingen av de som satt på kontrakten nådde finalen - nå hanker Los & Co inn ny statlig millionkontrakt