Kraftkvinner skal gjøre Viaplay til strømmevinner: - Absolutt et aktivt valg

- Mange av disse kvinnene har ikke fått vist seg frem på den måten de burde ha fått tidligere, sier Viaplay-topp Filippa Wallestam.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne høsten byr på flere store dramasatsinger fra Viaplay. Mandag inviterte det nordiske strømmeselskapet med internasjonale ambisjoner pressen til en smakebit på noe av hva TV-seerne kan vente seg.

Viaplays innholdssjef Filippa Wallestam forteller at den internasjonale ekspansjonen til selskapet åpner opp for enda større investeringer i nordisk innhold.

- Nå har vi ekspandert ganske offensivt og det har gått veldig bra. Vi når veldig mange flere enn vi gjorde for 1-2 år siden. Det gjør at flere abonnenter er med og deler på innholdsinvesteringene vi gjør, sier Wallestam til Kampanje.

Les også: Slik skal Viaplay vinne strømmehøsten - mer Pørni, norske superkvinner og MasterChef for unge talenter

Hun legger til at mange av deres norske produksjoner har hatt stor suksess også utenfor Norge, ikke minst «Pørni», som ifølge Viaplay selv er deres mest sette nordiske serie noensinne. Denne sommeren har Viaplay også lansert det norske humordramaet «Nede» om Fanny som havner i rullestol etter en ulykke som tar livet av bestevennen.

Hovedrolleinnehaver Maria Austgulen bemerket på mandagens høstlansering at det har blitt rom for et større spekter av kvinnelige hovedroller på TV-skjermen, og ifølge Filippa Wallestam er det ikke tilfeldig at flere av dem er på Viaplay.

- Vi elsker å jobbe med talentfulle kvinner og kreatører. Noen av våre mest fremgangsrike prosjekter har vært skapt av og med kvinner. «Pørni» er et fantastisk eksempel her i Norge og «Älska mig» i Sverige som er skapt av Josephine Bornebusch, sier hun.

Viaplay-sjefen understreker at de er opptatt av å jobbe med både kvinner og menn, for å speile samfunnet.

- Men det er absolutt et aktivt valg å satse på prosjekter med og om kvinner. Mange av disse kvinnene har ikke fått vist seg frem på den måten de burde ha fått tidligere, sier Wallestam.

Nytt dokudrama:

Produsent Elisabeth Oftebro (til venstre) setter fokus på ambisiøse kvinner som Iman Meskini i «Power Women Norge». Foto: Eivor Eriksen

Vil vise hvordan det er å være en ambisiøs kvinne

Denne høsten setter Viaplay også fokus på kvinner fra det virkelige liv med «Power Women Norge», der fem kjente kvinner slipper kameraene tett på for å dele oppturer og nedturer fra sine profesjonelle og private liv.

- En «power woman» er en som tør å være seg selv og gjøre det hun har lyst til, og som baner vei. Det er det mange «power women» som har gjort før oss, og det synes jeg vi må fortsette med, sier Iman Meskini, som er med i TV-serien.

Produsent Elisabeth Oftebro har i tillegg fått med seg Anita Krohn Traaseth, Isabelle Ringnes, Leah Behn og Ingeborg Heldal.

- Jeg vil vise hvordan det er å være en ambisiøs kvinne i Norge i 2022 og fortelle historiene til disse fem damene. De har menn, barn, kjæreste og karriere, og vi vil si noe om hvordan det er å ønske seg noe som kvinne, og prisen det koster, sier Oftebro.

- Koster det mer for kvinner enn for menn?

- Det håper jeg i hvert fall at vi kan komme innom og snakke om. Jeg skal kanskje ikke konkludere på det, men det er ting som kan tyde på det.

Iman Meskini hadde sitt gjennombrudd som Sanna i NRKs ungdomsserie «Skam». Hun havnet tidligere i år på Forbes’ europeiske «30 under 30»-liste i kategorien «sosial innflytelse» for hvordan hun bruker sin kjendisstatus til å være et forbilde for unge muslimer.

- Jeg er en muslimsk kvinne med hijab. Det er fortsatt litt fremmed og skummelt for noen. Mange har sett Sanna, men det er en karakter, så nå gir jeg folk muligheten til å bli bedre kjent med meg. Jeg er en helt vanlig kvinne med masse drivkraft, drømmer, planer og mål.

- Har mye å vokse på

Som Kampanje tidligere har skrevet, er Viaplay blant vekstvinnerne i strømmemarkedet, men konkurransen er beintøff og denne høsten slår både HBO Max og Amazon Prime Video på stortromma med henholdsvis «House of the Dragon» og «Rings of Power».

Filippa Wallestam erkjenner at de ikke kan konkurrere om de største budsjettene.

- Vi må spørre oss om hva som er vår «right to play». Fantasy er ikke vår hovedsjanger. Det er ikke der vi har ekspertisen. Vi har i stedet fokusert på de organiske, karaktredrevne historiene. Det er ikke tilfeldig.

- Er dere i ferd med å nå taket i Norge eller har dere mer å gå på?

- Vi har mye å vokse på, både i Norge og i våre internasjonale markeder. Der har vi startet med mye sport som en inngangsbillett og nå har vi en spennende jobb foran oss i å bredde ut tilbudet og få enda større gjennomslag med våre fantastiske serier.

Les mer: Viaplay om strømmeveksten: - Vi har muligens verdens mest ambisiøse mål

Kraftkvinner skal gjøre Viaplay til strømmevinner: - Absolutt et aktivt valg