Eventbyrå mistet nesten 100 millioner kroner i omsetning: - Aldri opplevd noe lignende

Men ledelsen i Just Cruzin Productions er «krystallklare» på hvor veien skal gå videre.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Just Cruzin Productions (JCP) fikk som alle andre i eventbransjen svært tøffe markedsforhold i koronaåret 2020. Som for resten av eventbransjen, ble det også bråstopp i landets største eventbyrå, da arrangementer med publikum rett og slett ble forbudt i mars 2020.

- Vi hadde et godt 2019 og siktet mot en «all-time-high» i 2020. Pandemien stengte raskt den døra, men vi rakk i det minste et fantastisk første kvartal, sier konsernsjef Lars Terje Grorud i JCP til Kampanje.

Grorud sier «fulle ordrebøker med ett ble hvisket ut» og selskapet måtte sende så godt som alle de 50 ansatte i permitteringer enten helt eller delvis.  Da Kampanje snakket med største eier (60%) og styreleder Øystein Tynning rett etter lockdown i fjor, kunne han fortelle at pandemien ville ramme JCP «fryktelig hardt.»

Nå foreligger tallene som viser at en betydelig nedgang i omsetning på over 90 millioner kroner til 123 millioner kroner. Omsetningen i 2019 var på hele 215,5 millioner kroner.  

- Når skjønte dere at fallet ville bli så stort?

- Regjeringen var tidlig ute med å forklare at arrangementer ble forbudt, så i prinsippet fikk vi jo et yrkesforbud. Men vi var lenge optimistiske med tanke på at det skulle bli bra bare vi kom oss gjennom sommeren, men vi så nok ikke så nok ikke hele bildet før etter sommeren. Da kom jo oppblomstringen og de eventene som var utsatt ble kansellert eller flyttet over til 2021, sier Grorud.

- Hvor lang tid vil dere bruke på å hente dere inn igjen?

- Vi kommer ikke til å være på 2019-nivå før om noen år. Jeg tror vi vil nærme oss i 2022, også er vi forbi omsetningen fra 2019 i 2023. Me det betyr jo at vi er ganske positive til de neste to årene, sier han.

Les også: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

Jeg tok tidlig noen telefoner til Kulturdepartementet, men det som slo meg var at det var veldig få mennesker som visste hvilket departement vi hørte inn under. Lars Terje Grorud, konsernsjef i JCP

Skuffet over regjeringen

Samtidig med omsetningsnedgangen falt også resultatet før skatt markant fra 9,6 millioner kroner i 2019 til fjorårets drøye to millioner kroner.

- Vi var aldri der at vi tenkte nå kommer vi til å tape sjukt mye penger, selv om vi var preget på forsommeren. Vi så at de digitale sendingene fungerte og at aktivitetsnivået kom seg igjen og da regnet vi også ganske fort frem til at vi kom til å havne etter eller sted i det området, sier han.

Samlet fikk JCP Event rundt 2,5 millioner kroner i offentlige tilskudd som en følge av nedstengingen.

- Hvordan opplevde dere at regjeringen håndterte eventbransjen under nedstengingen?

- Vi var sammen med vår bransjeorganisasjon i flere møter med regjeringen og jeg tok tidlig noen telefoner til Kulturdepartementet, men det som da slo meg var at det var veldig få mennesker som visste hvilket departement vi hørte inn under og det var liten hjelp å få. Jeg synes regjeringen utviste liten kunnskap og kompetanse om vår bransje og hva vi bidrar med i næringslivet og hva vi gjør. Det var litt overraskende.

- Fant du ut hvilket departement dere lå inn under?

- Det var i Næringsdepartementet hos Iselin Nybø, sier han.

Her kan du se alle tallene til JCP Event for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. Kraftig resultatfall

JCP Event  2020  2019 Endring i %
Omsetning 123,0 215,5 - 43
Driftsresultat 1,8 12,0 - 85
Resultat før skatt 2,0 9,6 - 80

Betalte tilbake lønnskutt

Styreleder Øystein Tynning kaller overskuddet på rundt to millioner kroner for «komfortabelt», selv om endringene var enorme.

- Vi har aldri i løpet av vår tjueto års driftstid opplevd noe lignende, men det er betryggende å se hvordan vi sto i det sammen da krisen var et faktum. Vi gjorde modige valg og satset på folka våre. Med litt gammeldags «fokus-på-ballen»-mentalitet kom vi godt rustet ut på andre siden, sier styreformann Øystein Tynning.

Med sine 55 ansatte var JCP et av landets største virksomheter innen sitt felt på vei inn i krisen. I påvente av bedre tider bestemte byrået seg for å gjøre alt de kunne for å holde på menneskene og kompetansen selv om en fem-seks ansatte valgte å slutte i permitteringsperioden.

- JCP er eid av de ansatte, så vi må ta ansvar for oss selv, kundene og det vi har bygget. I starten av 2021 var de aller fleste hentet ut av permisjon, men vi måtte ta et felles midlertidig lønnskutt for å sikre økonomien inn i et usikkert år. Til gjengjeld opprettet vi en kompensasjonsordning som fordelte eventuelle kvartalsvise overskudd helt likt mellom alle ansatte, uavhengig lønnsnivå. Før sommeren nådde vi også budsjettet som opphevet lønnskuttet og tilbakebetalte medarbeidernes tap, sier Tynning.

- Fysiske eventer vil dominere igjen

Konsernsjefen Lars Terje Grorud sier at det parallelt med nedstengingen og alle avlysningene også skjedde en omstilling.

- Da alt stoppet opp tok kulturen over. Medarbeiderne kom med løsninger som de selv gjennomførte. Bajonettsaga gikk varmt gjennom veggene her for å gi plass til tre TV-studioer og ett lydstudio. Læringskurven var bratt på det tekniske, men også hvordan vi brukte kanalen best mulig til seminarer, produktlanseringer, allmøter og kickoff, med alt fra 20 til 2000 deltakere. Det er blitt utrolig mye kult og innovativt innhold, sier Grorud.

- Hva tenker JCP om fremtiden til fysiske arrangementer?

-  Fysiske events vil dominere i omfang, men komplementeres av flere digitale samlinger. Egentlig har det løst et eldgammelt problem, nemlig hvordan bedrifter kan samles oftere. Fysisk og digitalt vil utvikle seg fremover i skjønn forening, spår Grorud.

- Så dere har fortsatt tro på de fysiske eventene?

- Ja, vi har det. Det er veldig mange av kundene våre som virkelig gleder seg til å møtes igjen og kunne få jobbe med kultur igjen og skape spennende møteplasser. Det har vært savn, sier han.  

Lanserte nytt selskap

Eventbyrået JCP er også del av konsernet med samme navn. Der ligger også PR- og reklamebyrået JCP Prad og reiseselskapet JCP Travel. Resultatet der var bedre enn eventdelen isolert, og fikk et overskudd på 4,7 millioner kroner mye på grunn av sterke resultater i PR- og reklamedelen. Under pandemien rakk JCP-konsernet i tillegg å opprette ett nytt selskap og en ny produksjonsavdeling. Målet er å levere bedre og flere tjenester til eksisterende og nye kunder.

- JCP-familien føles komplett, og med vår nye produksjonsavdeling for film og foto er vi klare for fremtiden, sier Grorud.

- Har dere laget noen fysiske eventer i 2021?

- Det har vært noen små sommerfester og noen hybrider med fysiske arrangementer innenfor de gjeldende retningslinjene og med tilhørende stream, men vi ser at det ruller på. Det er mye som nå er på plakaten selv om vi fortsatt venter på en uttalelse om full gjenåpning.

- Hvor lei er du korona?

- Lei. Det skal bli bra å bruke tid og energi på noe annet igjen, sier eventsjefen.

Les også: JCPs reklamebyrå snur underskudd til overskudd: - Skal aldri undervurdere hva en digital fredagspils kan gjøre

Eventbyrå mistet nesten 100 millioner kroner i omsetning: - Aldri opplevd noe lignende