JCPs reklamebyrå snur underskudd til overskudd: - Skal aldri undervurdere hva en digital fredagspils kan gjøre

Men det har også blitt færre på lønningspilsene til JCP PRAD. Lønnskostnadene er redusert med en tredjedel.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

JCP PRAD startet året med ny byråleder og seks nye partnere. Den største eieren, JCP Event har solgt seg ned i selskapet, men har fortsatt en majoritetsandel.

Ferske regnskapstall for 2020 viser at reklame- og PR-byrået nå er lønnsomt, selv om det har kostet dyrt å komme dit. JCP PRAD fikk et resultat før skatt på 2,5 millioner kroner, en klar forbedring fra underskuddet på tre millioner året før

Byråleder Lars Eia Kirkholm forteller at koronakrisen ikke bare har vært en negativ påvirkning.

- Kanskje paradoksalt, men det har gitt oss enda mer selvtillit. Både faglig og økonomisk ga det oss beviset på at det vi tror på lønner seg, for kundene våre og oss. Det er ett fett hvilke virkemidler vi bruker - om det er PR, reklame eller content spiller ingen rolle, så lenge det funker. Samtidig så vi at gode prosesser og strukturer lønner seg når man plutselig blir et tyvetalls satellittkontorer, sier han.

I likhet med mange andre i bransjen, gjennomførte JCP PRAD permitteringer i fjor vår, men de ble raskt hentet tilbake, forteller han.

Les mer: Blir sjef i JCPs reklamebyrå - får med nye partnere

Har redusert omsetningen og slanket staben

JCP PRAD jobber, som navnet tilsier, med PR og reklame, for kunder som Zalando, Felleskjøpet, Helly Hansen, Røde Kors, Storytel, Redningsselskapet, LeasePlan og Findus.

I 2020 falt omsetningen med 21 prosent til 32,1 millioner kroner, mens byråinntekten falt med 14 prosent til 19,1 millioner kroner.

- Vi har i større grad solgt flere typer tjenester der vi i mindre grad har hatt behov for å kjøpe tjenester eksternt for å levere. Hos noen kunder har vi også sett en endring og hardere prioritering i deres investeringer. Resultatet vårt bærer preg av en mye sunnere kombinasjon av reklame, PR, content, design og egen filmproduksjon, sier Eia Kirkholm.

For å klare et overskudd, har byrået blant annet gjennomført betydelige kutt i lønnskostnadene. De ble redusert med en tredjedel i fjor, noe som utgjør over syv millioner i reduserte kostnader.

Ifølge styrets årsberetning har JCP PRAD hatt et snitt på 17 årsverk i 2020 mot 25 i 2019.

- Har dere gjennomført en nedbemanning som følge av pandemien?

- Vi har noen andre type ressurser enn i 2019 og samtidig optimaliserte vi oppsettet vårt i forkant av pandemien. 

Nå teller de 19 ansatte, og fem nye skal være på vei inn døra.

Har fått en god start på året

Lars Eia Kirkholm gir de ansatte æren for at byrået har kommet seg gjennom koronakrisen med hodet over vannet.

- Vi er en fantastisk gjeng som både faglig og sosialt er veldig tett sammensveiset. Det bestemte vi oss alle tidlig for å ta vare på under pandemien. Man skal aldri undervurdere hva en digital fredagspils kan gjøre for resultatet. Vi ble nok også enda flinkere til å skape synergier på tvers av faggrener på vegne av kundene våre. Samtidig har vi opplevd en ekstrem lojalitet hos kundene våre, det har gitt nødvendig forutsigbarhet for å gjøre de riktige prioriteringene

- Hvordan er den økonomiske utviklingen i 2021?

- Første halvår levere vi godt over det vi satt som mål. Vi skal fortsette å jobbe på for kundene våre så resten av 2021 blir minst like bra som det har vært hittil.

Foruten Lars Eia Kirkholm, har også kreatør-duoen Victoria Allan og Christian Kruse, prosjektleder Camilla Hovind, kreativ leder Martin Pira og konsernsjef Lars Terje Grorud kjøpt seg inn i selskapet.

JCP PRAD 2020Tjener penger igjen

JCP PRAD 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 32,1 40,7 - 21
Driftsresultat 2,6 - 3,1 -
Resultat før skatt 2,5 - 3,1 -

Tall i millioner kroner.

JCPs reklamebyrå snur underskudd til overskudd: - Skal aldri undervurdere hva en digital fredagspils kan gjøre