TVNorge og TV 2 tar gull i TV-markedet - NRK taper kampen om seerne i sommer

Men reklamekjøper har likevel en stor bekymring. - Det er mye penger som går tapt for de kommersielle kanalene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Discoverys flaggskipkanal TVNorge nyter godt av sine OL-sendinger, og legger bak seg en måned der kanalen vokser kraftig i TV-markedet godt hjulpet av sterke prestasjoner fra de norske OL-utøverne. 

- Både Warholm og de norske håndballagene har også levert store øyeblikk og stort engasjement, og det syns på seertallene. Vi gleder oss masse til å følge dem alle videre på TVNorge og discovery+. Men Karsten er ikke eneste store friidrettsstjerne som skal i aksjon i dagene som kommer, og vårt dyktige team i Tokyo kommer til å følge dem alle svært tett, sier Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Discovery og TVNorge.

Hun sier kanalen har lagt bak seg sin beste måned på tre år, etter at sommer-OL i Tokyo har pågått en uke. For hovedkanalen TVNorge ble det den sterkeste måned siden februar i 2018, da kanalen sendte vinter-OL fra Pyeongchang. Markedsandelen til TVNorge alene i riksuniverset endte på 9,4 prosent i riksuniverset. Sammenlignet med tilsvarende tall for ett år siden var det en vekst på 3,3 prosentpoeng.

 - Det er jevnt høye tall som ligger gjennom døgnet og som gjør at den totale andelen og seingen blir høyere enn normalt. Sammenlignet med i fjor styrker de seg med rundt 50 prosent og de tar seere fra NRK og TV 2, sier forhandlingsdirektør i Omnicom, Jonas Buskop, til Kampanje.

Mer bekymringsfullt derimot er det at Discovery som TV-hus går tilbake i TV-markedet i juli (se tabell i bunn av saken)

Les også: Nesten 400.000 så Warholm ta seg til OL-finale

Det er en ekstrem ubalanse og det er mye penger som går tapt for de kommersielle kanalene fordi de ikke evner å produsere nok kommersiell seing. Jonas Buskop, Omnicom

Tror på sterkere TVNorge-tall fremover

Som forhandlingsdirektør i Omnicom investerer Jonas Buskop flere milliarder kroner i året på vegne av norske annonsører og følger utviklingen på TV-markedet tett. I går rapporterte Discovery om svært sterke tall isolert for den første uka med OL, men Buskop tror på enda sterkere tall fremover.

- Det kommer til å bli en veldig god uke for de nå, men det er samtidig prisgitt at de ikke gjør altfor mange stunt med å kjøre store begivenheter over på strømmetjenesten sin. Det at det går eksklusivt på discovery+ drar tallene ned totalt sett. Det er ikke tvil om at det er en andel av befolkningen som synes det er vanskelig å finne frem dit, sier Buskop.

Så langt har Discovery valgt å legge både håndball, friidrett og sandvolleyball på sin strømmetjeneste for å bygge opp kundebasen i det viktige, digitale TV-markedet.

- Det er her det store regnestykket ligger for Discovery med tanke på om OL blir en suksess eller ikke. Å få nye kunder på strømmetjenesten discovery+ er en stor og viktig strategisk satsing som også strekker seg utenfor Norges grenser, sier han.

Samtidig peker reklamekjøperen på betydningen av å skape blest om det øvrige TV-tilbudet.

- De har gjort en god jobb på promosiden og trekker frem satsinger som Eliteserien og det nye programmet til Erik Follestad og Jon Almaas, sier han.

- Men det ligger an til en god august for TVNorge?

- Ja, de kommer i hvert fall til å få en veldig god start. Så er det om å gjøre å få promotert høsten store programsatsinger og få videreført mest mulig å av seingen fremover og utover høsten, sier han.

Klar med penger:

Som forhandlingsdirektør i Omnicom er Jonas Buskop opptatt av at de kommersielle kanalene leverer sterke seertall. Han liker ikke utviklingen og mener kanalene går glipp av store penger.

Også TV 2 vokser kraftig

Men det er ikke bare TVNorge som vokser i juli. Også TV 2 legger bak seg en sterk sommermåned der markedsandelen i riksuniverset øker fra svake 11,5 prosent i juli i 2020 til årets 16,9 prosent.  

- TV 2 og TVNorge er de to vinnerne denne sommeren. NRK går en del tilbake i juli og det er jo gledelig med tanke på det kommersielle markedet. Hovedkanalene er vinnerne og nisjekanalene er taperne. Det er litt sånn det blir når det er store arrangementer, sier Buskop.

Men selv om TV 2 og TVNorge gjør det bra, går et TV-hus som Discovery samlet sett tilbake i TV-markedet i juli. Buskop er derfor bekymret med tanke på produksjonen av kommersielle seere i TV-markedet, der status er at de reklame-TV-kanalene er utsolgte.

- Hovedutfordringen i det kommersielle markeder er felles for alle og det går på at seingen synker og det relativt dramatisk med tanke på det trykket som er i markedet. Det er en ekstrem ubalanse og det er mye penger som går tapt for de kommersielle kanalene fordi de ikke evner å produsere nok kommersiell seing. EM og OL tar unna noe, men svakheten ved denne type arrangementer er at det er tidsbegrenset, sier Buskop.

Her kan du se oversikten over TV-kanalenes markedsandeler i juli i år. TV-huset Discovery går tilbake

TV-hus Juli 2021 Juli 2020 Endring i %-poeng
NRK 38,8 40,5 - 1,7
TV 2 26,0 22,1 + 3,9
Discovery 18,7 20,7 - 2,0
Nent 7,4 5,9 + 1,5
Andre 9,1 10,5 + 1,4

TVNorge og TV 2 tar gull i TV-markedet - NRK taper kampen om seerne i sommer