Tror Amazon og korona blir en farlig cocktail: - Vil utgjøre et vannskille for handelen i Norden

Amazons inntog i Norden skremmer.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Sist uke annonserte Amazon at de nå starter opp virksomheten sin på bakken i Sverige. Etter lang tids spekulasjon om når Amazon først ville komme til Norden har de nå tatt første skritt ved å introdusere et komplett detaljhandelstilbud i Sverige. Det forventes at de vil være på plass fra høsten av, selv om Amazon inntil videre ikke har bekreftet et tidspunkt for lanseringen. 

Les også: Amazon bekrefter svensk lansering

Kåre Trædal, leder i Trys nye spydspiss på kundeopplevelser Try Pearl, tror at vi vil lese om mang en bedrift som vil slite med cocktailen korona og Amazon i tiden fremover.

- Nå må du agere. Vi kommer til å høre gjennom hele høsten og 2021 om bedrifter som ikke har overlevd dette, sier han til Kampanje.

Try Pearl, et barn av Try-gruppen og Pearl Group, skal i all hovedsak bygge opp et spesialistmiljø på kundeopplevleser med interaksjonsdesignere, teknologer og rådgivere. 

Sammen med sin nyansatte fagleder, John Tøsse Kolvik, sitter de nå på plass i 6. etasje i Try-huset etter at de hadde offisiell oppstart mandag denne uken.  Kolvik, som går inn som sjef for customer experience (CX), er ansatt for å lede arbeidet med å ruste norske virksomheter for å møte trusselen mange vil oppleve når Amazon kommer.

- Vi mener vinduet for mental forberedelse er lukket, og nå må man agere rett og slett. Det er ikke det at Amazon kommer som er nyheten, men hva de bringer med seg; en skremmende stor aktør med svært mange servicetilbud som lokale og nasjonale aktører her til lands burde tatt til seg for lenge siden, sier Kolvik som kommer fra ehandelsselskapet Simpleness.

Viruset, sammen med Amazons inntreden i Sverige i første omgang, vil utgjøre et vannskille for handelen i Norge og Norden. Peder Inge Furseth, BI-professor

- For mange selskaper blir behovet for vår type hjelp ganske så akutt

I april varslet Try sin nysatsing, som nå består av åtte ansatte. Foreløpig jobber de med etablerte kunder hos Try og Pearl Group, men forventer også en stor portefølje av egne kunder. Blant dem de bistår finner man DNB og Telia. Hva de har for omsetningsmål i oppstartsåret vil de ikke ut med, men Trædal sier at de vil være 20 ansatte før jul.

- Det er en ganske bra omsetning på første halvåret det, og vi skal ikke gå i minus. På huset har vi et sterkt reklame- og marketingmiljø, mediemiljø og et digitalt techmiljø, som vi støtter oss på. I tillegg har vi jo Pearl Group på systemsiden. Vi føler derfor at vi har et godt grunnlag for denne satsingen, sier Kolvik, 

- Skal dere hjelpe norske selskaper med å rigge seg for Amazons inntog i Norge?

- Vi har visst at de skulle komme lenge. Det at de plutselig kom nå, gjør egentlig at behovet for vår type hjelp blir større og ganske så akutt for mange selskaper. Kombinasjonen korona og Amazon gjør jo dette bare enda mer spennende, svarer Trædal.

- Har norsk næringsliv forberedt seg godt nok på Amazons eventuelle inntog til Norge?

- Enkelte aktører har forberedt seg i mange år på at det kommer, men vi burde sett mer åpenbare kundefordeler som skaper lojalitet. I Norge i dag er det veldig mange som har nyhetsbrev som eneste intensjon for et lojalitetsprogram. Det er ikke nok. Om kunden din hovedsakelig kjøper varer hos deg, så må du kunne tilby gaveinnpakning på nettkjøp også. Slike småting forteller meg at man ikke har forberedt seg. Man har kanskje rigget seg på en annen måte internt, men ut til kunden så savner jeg å se de store forskjellene fra det det var for tre år siden, sier Kolvik. 

Kombinasjonen korona og Amazon gjør jo dette bare enda mer spennende. Kåre Trædal, Try Pearl

- Vil utgjøre et vannskille for handelen i Norden

Professor i innovasjon ved institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Peder Inge Furseth, regner med at norske forbrukere som handler på nett fra utlandet vil vri mer av sin store etterspørsel til Amazon, når den amerikanske giganten eventuelt entrer det norske markedet.

- Dersom det blir tilbudt en Amazon Prime-mulighet i de største byene i Sverige og Norge vil det øke etterspørselen etter Amazons tjenester betydelig, vil jeg tro, sier Furseth, som også arbeider med Senter for internett og samfunn ved BI. 

Han er langt på vei enig i Try-spesialistene i at tiden for å agere er nå, men peker samtidig på at det norske næringslivet har gått bra selv om det ikke har satset like mye på innovasjon som våre nærmeste naboland.

- Det er store muligheter for innovasjon og digitalisering i norsk næringsliv. Selv om aktører har visst om Amazon i 20 år, ligger det et godt stykke bak i utvikling og bruk av tjenesteinnovasjon og digitalisering. Mange norske kjeder har sovet i timen.

- Er norsk næringsliv godt nok forberedt?

- Norsk næringsliv – spesielt handelsnæringen – er ikke godt nok forberedt. Det er ikke bare et enormt vareutvalg og lave priser som gjør at Amazon er en vinner, de har også spesielt god kundeservice, og bedre innsikt i kundenes handlemønstre enn de fleste kjedene i Norge har. Amazon har fokusert på sin evne til å innovere, mens norske kjeder i liten grad har fokusert på dette slik jeg oppfatter det, sier Furseth.

- I Try mener man at cocktailen korona og Amazon vil føre til at vi vil få se mange flere bedrifter som ikke klarer seg ut høsten og gjennom 2021, er du av samme oppfatning?

- Vi har sett en sjokk-digitalisering i Norge, Europa og store deler av verden. Fysiske forretninger vil alltid være populære, men kanskje ikke i det omfang vi har sett. Viruset gjør at folk heller vil handle på nettet eller digitalt enn å gå i forretninger og utsette seg for smittefare. Viruset, sammen med Amazons inntreden i Sverige i første omgang, vil utgjøre et vannskille for handelen i Norge og Norden, mener Furseth, før han legger til:

- Vi vil få se butikkdød, men butikkene kan redde seg ved å satse mer på tjenesteinnovasjon, digitalisering og kundeservice. 

Ikke alt er svart:

Til tross for alle advarselene tror markedssjef i Sannsyn, Ole Martin Evensmo at unike norske merkevarer kan tjene på en ny markedsplass som Amazon.

- Vil bruke litt tid på å få et fotfeste i Norden

Ole Martin Evensmo, gründer av Springboard Martech og markedssjef i Sannsyn, mener det er store forskjeller innad i norsk næringsliv med tanke på bruk av data og innovasjon innen den digitale kundereisen.

- Men man kan vel si at det har vært en ekstrem treghet i digital transformasjon i retail-Norge. Likevel er det mye bra på gang, men langt igjen til Amazon. Det er ingen norske bedrifter som er i nærheten av å jobbe så kundefokusert og datadrevet som Amazon, sier han til Kampanje

Han vil likevel ikke svartmale situasjonen, og peker samtidig på at det fortsatt er knyttet stor usikkerhet til akkurat hva Amazon vil foreta seg og satse på.

- Generelt sett så tror jeg de vil bruke litt tid på å få et fotfeste i Norden, så det er ikke slik at det blir butikkdød over natten, sier han.

Han peker på at selv om Amazon er en gigantisk markedsplass, er det ikke den eneste der ute.

- Man har i Norge alt fra Finn til CDON i Sverige og Zalando i Tyskland. Det er godt dokumentert at nordmenn handler mer og mer på markedsplasser, og nå får vi enda en stor en, som kanskje er den aller største og aller flinkeste. Amazon har mange andre markeder de operer i. Hvor mye vil de satse i Norden og hvilke bransjer vil de satse på, det er det bare Amazon som vet nå.

Evensmo trekker også frem at der noen vil kunne oppleve utfordringer ved gigantens inntog, vil andre kunne se vekstmuligheter. Han mener at bedrifter med en sterk merkevare som ikke lett kan erstattes, kan ha noe å tjene på å selge sine produkter på Amazons markedsplass.

- Stormberg er ute nå og sier at de ønsker å teste ut Amazon, det gir god mening fordi Stormberg har unike produkter og en relativt sterk merkevare. Du kan lett kopiere produktene, men ikke merkevaren Stormberg, så de kan bruke plattformen for å utvide markedet sitt. Det er likevel mange norske aktører som ikke har noe unikt ved siden av produktene sine, eller som ikke eier merkaveren selv, som da definitivt er i større trøbbel.

- Kongen kommer på varebesøk

Både Kolvik og Trædal mener norsk næringsliv har vært altfor lite flinke til å ta i bruk kundedata, og la det være styrende for hvilke valg man gjør. 

- Kongen kommer på varebesøk. Det er klart at det er skummelt, men det er i all hovedsak fordi at innovasjonstakt og investeringsvilje på den digitale kundereisen har ligget brakk. Hvis nasjonale aktører har et fortrinn med tanke på convenience fra før av, må de nå se mer på tendenser og bruke det til å styre kategoriene sine, sier Kolvik.

Han peker på at Amazon er flinke på å bruke all mulig slags data for å skreddersy sine løsninger til kunden. 

- Norske aktører må begynne å se mer på bruksmønster, tendenser og det å la sine brukere styre sin virksomhet. Det kan vi absolutt hjelpe dem med. Veldig mange har nettløsninger som går, men de ser ikke helt etter hva det er kunden virkelig prøver å få tak i.

- Hele vår ide handler om å jobbe på tvers av siloer enten siloen heter, CRM, IT eller marketing. Silotenkningen er hovedproblemet i dag, vi skal være løsningen på dette. Kunden er ikke interessert i interne siloer, de vil ha gode kundeopplevelser, fortsetter Kolvik. 

Tror Amazon og korona blir en farlig cocktail: - Vil utgjøre et vannskille for handelen i Norden