Tapet i annonseinntekter er noe alle landets største aviser merker og i en avis som Aftenposten kommer nå rundt 20 prosent av inntektene på snaue 1,5 milliarder kroner fra annonser. For ti år siden var tallet 80 prosent. Derfor har en avis som Aftenposten trappet opp satsingen på salg av digitale abonnement og journalistikk sjefredaktør Trine Eilertsen mener har en betalingsverdi.
- Går det utover mangfoldet i dekningen at VG nå skal levere til flere aviser?
- Vi begrenser dette til terminfestete ting og løpende hendelser. Vår sportsredaksjon vil jobbe med det de har jobbet med i flere år, unik journalistikk som vi kan konvertere abonnenter med, så de kommer ikke til å endre sin journalistikk som en følge av dette.
Hun mener det er der slaget om mangfoldet står.
- At du har sportsredaksjoner som har mulighet til å jobbe med unik journalistikk som skiller seg ut. Dette samarbeidet gjør at de slipper å sitte fem stykker på samme pressekonferanse eller sende av gårde samme melding om at Klæbo kom først i mål. Det er ikke tvil om at vi har gjort litt dobbeltarbeid hittil, sier Eilertsen.
Nedleggelsen av 100% Sport fører ikke til kutt i antall faste stillinger. Trine Eilertsen sier at avtalen med VG kommer i stedet for planlagte nyrekrutteringer i 100% Sport og at det er behov for de få årsverkene som nå er i denne enheten på andre områder.
- Hvor i avisen skal disse flyttes over?
- Det er litt komplisert. I utgangspunktet skulle alle husene legge inn en medarbeider hver, i praksis har vi brukt en del vikarer også har Aftenposten brukt 1.5 halv stilling som går tilbake til avisen. Vikarene skulle tilbake til faste stillinger, nå er alle stillingsutlysninger lagt på is på grunn av korona. Vi kan ikke bemanne opp nå. Så vi er nødt til å se hvordan løse behovet vårt for å få denne journalistikken på en annen måte enn det vi hadde tenkt. Vi hadde jo tenkt å bemanne opp 100 prosent sport, sier Eilertsen.
- Hvor mye penger sparer Aftenposten og Schibsted på dette?
- Vi sparer litt, ikke veldig mye. Det er for så vidt ikke det viktigste. Innsparingen er viktig, men vi slipper å bemanne opp og ikke minst kan vi samarbeide mer strategisk om sport. Kampen i dag står ikke om løpende terminfestet sport, men rettighetsdiskusjoner, sier Eilertsen.