Oslo Economics har anslått at Discovery og Nent Group trolig vil tape rundt 375 millioner kroner dersom spillreklamen forsvinner, slik regjeringen forsøker å få til med den foreslåtte lovendringen. Det er allerede forbudt å sende tv-reklame for utenlandske pengespill-selskaper i Norge, men både Discovery og Nent Group benytter seg av muligheten til å sende slik reklame fra Storbritannia. Dersom den nye loven blir vedtatt, blir det ulovlig for tv-distributører å videreformidle denne reklamen til norske tv-seere.
Men det er ikke bare Discovery og Nent Group som står å tape på forbudet. Også TV 2 kan tape penger, til tross for at de ikke sender spillreklame i dag.
Årsaken er at lovendringen vil frigjøre reklamekapasitet hos Discovery og Nent Group som kan presse prisene norske annonsører betaler nedover. Når Discovery og Nent kutter prisene, kan noen annonsører velge å flytte reklamen fra TV 2 til disse kanalene. Det skriver Oslo Economics i rapporten «Konsekvenser av forbud mot videreformidling av utenlandsk pengespillreklame» som de nylig leverte til Kulturdepartementet.
Selv om TV 2s størrelse og evne til å nå mange seere på kort tid vil kunne begrense den negative effekten, anslår Oslo Economics at TV 2 kan stå overfor et inntektstap på over 50 millioner kroner årlig. De legger til at det er vanskelig å gi en nøyaktig vurdering av inntektsfallet, og at den reelle effekten vil kunne bli en del mindre.
Forhandlingssjef Harald Eide-Fredriksen i mediebyrånettverket Dentsu Aegis tror ikke det er usannsynlig at TV 2 vil få en negativ effekt av lovendringen.
- Ja, de vil nok merke et visst prispress i markedet, og da handler det om hvor gode de er på å opprettholde fokuset på sine fortrinn og sitt produkt. Det har de lykkes bra med i inneværende år. Det generelle inntrykket er at de klarer seg litt bedre gjennom stormen enn Discovery og Nent gjør, sier han til Kampanje.
I dag samler TV 2 presse og reklamekjøpere for en storstilt høstlansering i Bergen der de skal presentere høstens tv-meny. Den består stort sett av kjente og kjære publikumsfavoritter som «Farmen», «Åsted Norge», «Skal vi danse» og «Jakten på kjærligheten».
De trygge programformatene skal være med på å overbevise annonsørene om å fortsette å investere store deler av reklamebudsjettet sitt i tv-reklame. Akkurat nå er det et element av psykologi i annonsørenes markedsavdelinger som drar i motsatt retning, tror Eide-Fredriksen.
- Akkurat nå taper tv-kanalene mer reklameomsetning enn nedgangen i tv-seingen skulle tilsi. Det er det samme som papiravisene opplevde da omsetningen falt mer enn avislesingen. Det er ikke kult å snakke om at man skal gjøre det samme som i fjor, når man tror at andre forventer at man skal gjøre noe annet, sier han.
Forhandlingsdirektøren tror derfor det blir vanskelig å isolere effekten den nye loven
- Det jeg er helt enig i, og som jeg følger Nent og Discovery på, er at de pengene som faller bort med spillreklame, blir ekstremt vanskelig å hente inn igjen. Ja, de kan sette ned prisene, men spillselskapene har betalt en mye høyere pris enn en gjennomsnittlig annonsør, og de skal hente in ganske mye reklame for å redde inn bunnlinjen.
Eide-Fredriksen mener lovendringen kommer på et kritisk øyeblikk for bransjen.
- Det er ikke bare å gråte for sin syke mor å si at det vil få konsekvenser for det norske produksjonsmiljøet og norske produksjoner generelt, som er noe av det mest kostbare å sette på lufta, sier han.